!Boot perikelen op de RiscPC
een poging van Kees Grinwis

Sinds Acorn de RiscPC verkoopt, leverde zij voor het eerst standaard bij de computer een harde schijf. Op deze harde schijf staat ook een !Boot-applicatie, het blijkt dat niet iedereen even gemakkelijk uit kan vinden waar men welke programma's moet zetten.

Ondanks dat Acorn geprobeerd heeft om de !Boot applicatie zo duidelijk mogelijk te maken blijkt dat niet iedereen weet en/ of begrijpt welk programma waar geplaatst zou moeten worden.

Globaal is een onderscheid te maken in 3 verschillende categorieën:

  1. Programma's en/of utilities die vóór de desktop gestart moeten zijn,
  2. WIMP-applicaties die altijd gestart moeten worden en
  3. Kleine handige programmaatjes die altijd vanuit een taak-venster of vanaf de commando-regel (F12) beschikbaar moeten zijn.

Wat hoort waar?
Programma's die voor de desktop gestart worden moeten geplaatst in de map !Boot.Choices.Boot.PreDesk, voorbeelden zijn de module DoubleTake, het programma !X-Files en de Module ZeriRegister. Over het algemeen zijn dit modules en/of programma's waar alle andere wimp-programma's gebruik van kunnen maken en deze moeten dus voor dat de desktop gestart is geladen zijn.

WIMP-programma's die veel gebruikt worden en dus eigenlijk voor het gemak altijd geladen moeten worden bij het opstarten van de computer behoren geplaatst te worden in de map !Boot.Choices.Boot.Tasks.

Voorbeelden van programma's die hier geplaatst kunnen worden zijn !Zap, !FontSelector, !Director, etc.

Kleine utilities en/of programma's die altijd gebruikt moeten kunnen worden, kunt u het beste plaatsten in de map !Boot.Choices.Library. Voorbeelden van zulke programma's en utilities zijn AppEnsure, Squash en X.

Waar moeten de extra commando's?
Commando's die vóór de desktop uitgevoerd moeten worden, kunnen het best geplaatst worden in een aparte (toegevoegde sectie) in het Obey-bestand !Boot.Choices.Boot.PreDesktop. Dit bestand wordt altijd net voor de desktop start uitgevoerd, hierin kunt u bijvoorbeeld DOSMAP-commando's plaatsen of extra paden toevoegen. Meer uitleg over hoe u dit bestand moet gebruiken staat in het bestand zelf.

Het booten (of initialiseren) van applicaties kan het best geregeld worden vanuit het Desktop-bestand !Boot.Choices.Boot. Desktop. Hier kunt u opgeven welke applicaties nog extra gestart of geboot moeten worden en die niet ergens binnen de !Boot applicatie mogen staan. Uiteraard is het ook mogelijk om voor het initialiseren en starten van programma's een speciaal programma te gebruiken zoals Menon, een bespreking hiervan staat in de Asterisk,13e jaargang nummer 2.