M is C een column van MC

Als jullie dit lezen, zullen de feestdagen al voorbij zijn. Voor mij is het nu, op het moment dat ik dit zit te bedenken, nog giswerk, "vol verwachting klopt het hart". Vol verwachting, ja dat geldt -vind ik- ook voor ons, afnemers en gebruikers van Acorn produkten en hun "zij-werk".

Alleen, die verwachting strekt zich uit over een langere termijn dan die van de (voor mij aanstaande) feestdagen. We weten het, Acorn werpt zich op de NC's, de netwerk computers of net-PC's zoals ze ook wel worden genoemd. In een juist verschenen blad van IBM noemt grote broer Apple, IBM, Netscape, Oracle en Sun als partijen die bezig zijn met het systeem-ontwerp. Oracle, dat weten wij, daar staat Acorn achter maar hoevelen weten dat: blader maar 'ns in tijdschriften. Byte zou een enkele maal maar Acorn hebben vernoemd.

Apple dat op z'n rug ligt -nog net niet de pootjes omhoog- wordt ondersteund door IBM met de overeenkomst dat IBM in bepaalde systemen het Mac 7 als alternatief mag inbouwen. Vanwege het zeer populaire en gebruikersvriendelijke besturingssysteem. Ha ha, lacht u, ze zijn Acorn vergeten. Ik denk "niks vergeten, Acorn is gewoon te klein". Herinnert u zich DAF's automatic transmissions? Ook gewoon kleiner dan de rest.

Neen, ik geloof dat de toekomst voor Acorn ligt in de rol van ontwikkelaar. En om het nieuwe uit te testen, het gebruik maken van de kleine groep enthousiasten die die (test)producten kopen. En ik vrees dat veel Acorn software-ontwikkelaars verdwijnen, het idee van de NC wijst al in die richting. Immers is er dan maar één tekstverwerker, van Gates of misschien wel van Computer Concepts. Met losse aanvullinkjes door derden. Doemdenken zegt u?, neen vind ik. Gewoon met de pootjes op de grond.

Die -vermeende- richting van Acorn en ook hun activiteit, is 't niet opvallend dat die zichtbaar werd na een wisseling in de top? Daar werd een Britse Olivetti-man geplaatst (ik dacht dat het de tweede man was). Ter verbetering van het economisch beleid, zeiden ze (Acorn stond er financieel allerbelabbertst bij). Moeder Olivetti die zelf onvoldoende DOS-omzet maakte.

De idee om mee te doen aan het NC project lijkt me, economisch gezien, zeer slim: "if you can't lick 'm, then join 'm" (Amerikaans gezegde) om dan, net als met het Trojaanse paard van binnenuit de DOS wereld te bewerken. En natuurlijk hoop ik dat ons ROS het zal winnen van de andere OSsen, immers zijn onze applicaties in staat om gedeelten van andere applets te "lenen".

Kijk maar naar de fonts die als een zelfstandige module kunnen worden geraadpleegd door elk applet die daardoor ook een stuk minder geheugen benodigen. Zei er niet een politicus dat je IN de Euro-peese Unie moest zitten om die te kunnen veranderen?

WORDT VERVOLGD

groetend, Max van Loon