van de redactie

Voor de mensen die het nog niet gezien hadden: de *Asterisk is dunner geworden. Het aantal pagina's is nu 32 om precies te zijn. Een lichtpuntje is, dat het een vaste omvang is, die niet gewijzigd kan worden. Voor de duidelijkheid: vouw een A4 3 keer door de helft op en U heeft het equivalent van 16 pagina's in Uw hand. Herhaal dat nog een keer, steek die in elkaar en nummer de pagina's van voor naar achter. Als het goed is, komt op de achterkant nummer 32 te staan. Uitgevouwen komt de nummering op een rare manier uit. Dat is dus precies de volgorde waarop Uw nederige dienaar, de redacteur, dat in het vervolg gaat doen, maar dan op 4 A2 vellen.

Daar staat natuurlijk de verdeling al op, de bladzijde nummers zijn aangegeven en ik hoef de blaadjes alleen maar op te plakken. De blaadjes die uit de nieuwe laserprinter van de vereniging komen, die hele nette Postscript velletjes uitspuugt.

Als alles is opgeplakt, breng ik dat naar de drukker die zonder te kijken de vellen onder de fotobelichter kwakt en vervolgens gaat drukken. De reden voor al dit fraais is natuurlijk niet omdat het zo leuk is om te doen, maar omdat het goedkoper is.

Niet al te nauwkeurig gezegd, per jaar ongeveer zo veel als de printer gekost heeft. Volgend jaar wordt er dus op bespaard, en laten we hopen dat ik dan nog redacteur ben, want zó vreselijk eenvoudig is het nou ook weer niet. Wat te denken bijvoorbeeld van het door de drukker benodigde raster voor de plaatjes en foto's?

Dat doet de Postscript printer zelf, maar hij maakt het raster iets te fijn voor het mooi. Op 600 dpi is het weer veel te grof, en Ovation Pro, waar ik mee werk, kan dat raster (nog) niet instellen. Dus toch 1200 dpi, en de kritische foto's afdrukken met Publisher of Artworks op 35 of 38 lijnen per centimeter en er tussen plakken.

Kortom, fröbelwerk dus. Tenslotte nog de gekleurde buitenkant, dat is een apart vel (het 5e) dat als eerste in de enkele kleur gedrukt wordt, met het zwart er overheen. Kleur per keer te kiezen. Het is ook mogelijk op meer dan alleen de voorzijde dezelfde steunkleur te gebruiken, dat heb ik voor een deel al gedaan.

Iedereen hartelijk bedankt die heeft bijgedragen in de vorm van artikelen voor dit nummer. Voor diegenen die hun bijdragen niet zijn tegengekomen, die komen volgende maand aan de beurt, bij leven en welzijn.

Peter