!Schaats, een programma van
Jan-Jaap van der Geer

Ik ben een beetje raar. Ik mag namelijk graag naar het schaatsen op de telemevee kijken. En dan niet zomaar kijken, nee, met volle teugen genieten van datgene wat er daar op het schermpje gebeurt. Geluid drie strepen te hard (en iedereen die durft te telefoneren vervloeken). Prachtig vind ik dat. En al jaren. Maar het is natuurlijk veel leuker als je kunt zien wie er voor staat enzo. Dus dat betekent lijstjes bijhouden.

Maar ja, als computerhobbieïst had ik natuurlijk al snel zoiets van 'moet dat nou werkelijk met papieren lijstjes?'. En daarmee begint de geschiedenis van mijn programma.

Ergens in 1993 ben ik dus begonnen met het schrijven van een programma waarmee ik kon zien hoe snel de Hollanders moesten schaatsen om Johann Olav Koss in te halen. Dat betekent dus wel dat ik iedere rondetijd moet invoeren op de computer.

Geen punt, je sleept de computer naar beneden, je zetelt jezelf comfortabel voor de telemevee en gaan met die banaan. Het programma wat ik toen had, was hartstikke single-taskend, maar het voldeed. Maar de afgelopen maand december had ik wegens overmatig aantal vakantiedagen en een verandering van werkgever heerlijk vrij (nou ja, 4 en 5 december ben ik nog aan het werk geweest...) dus deze maand heb ik nuttig besteed om eens helemaal overnieuw te beginnen. En, al zeg ik het zelf, ik ben best trots op het resultaat!

Volledig multi-taskend in de desktop.
Tijdens het rijden van een rit staan er twee windows open met daarin een gigantische berg met gegevens. Dat ziet er ongeveer als

uit:

Zoals je kunt zien staan er nogal wat getallen in dit window. Wat staat er nu eigenlijk allemaal? Ik begin in het midden (vertikaal gezien). De witte regel is de regel waarin de tijden worden ingevuld.

Direct daaronder staan de rondetijden. Hierboven en onder staan twee wat donkerder regels, met daarin dezelfde informatie met daaraan toegevoegd de verschiltijd met de tijden van de schaatser die je aan het invullen bent. Van deze twee is de bovenste de schaatser die net even sneller was, eronder de schaatser die net even langzamer was.

In dit geval was Frank Dittrich dus net even langzamer als Ids, Kjell Storelid even sneller. Boven Kjell staan nog 3 regels waar ook weer tussentijden, rondetijden en verschiltijden in staan, maar dan van een schaatser naar keuze. Je kunt daarbij iedere schaatser kiezen, maar ook de snelste (daar staat 'ie standaard op) of een record.

In het programma kun je persoonlijke records, baanrecords, nationale records, Europese records, wereldrecords en Olympische records opslaan, samen met de rondetijden. Je kunt daar dus prachtig mee vergelijken.

Als laatste zijn er nog de 2 bovenste regels en de onderste. Hierin staan de verschiltijden gezien vanuit het algemene klassement. In dit geval zie je dus dat er geen snellere is in het algemeen klassement (Ids is immers Europees kampioen geworden, want de cijfertjes komen van het EK vandaan). De snelste is vanzelf Ids, dus er zijn geen verschiltijden. Op de onderste staat dan nog wel wat zinnigs: Ids had aan het einde nog een voorsprong van 20.02 seconden op Rintje Ritsma, de nummer 2 van het uiteindelijke klassement. Oh ja, linksboven in het window zie je ook nog de plaats in het algemene klassement en de plaats op deze afstand.

Uiteraard is het ook mogelijk om een klassement op het scherm op te roepen, zelfs meerdere (van verschillende wedstrijden) tegelijk. Dat ziet er bijvoorbeeld

uit:

Op een recentelijke clubavond bleek echter wel dat !Schaats nogal traag werd zonder StrongARM. Zo zie je maar weer dat een mens snel went aan zo'n kleredingetje...
Wellicht moet ik eens gaan kijken of ik het opzoeken van persoonlijke records iets kan versnellen (want daar zit 'm een groot deel van de traagheid in).

Ik weet niet of er mensen zijn die interesse hebben in dit programma. Mocht dat zo zijn, dan is het op te halen bij De Randstad BBS. Voor mensen zonder modem is het eventueel mogelijk een versie toegestuurd te krijgen door mij een floppy toe te sturen met daarin een voldoende gefrankeerde envelope voor de terugweg.

Deze envelope kun je sturen naar:
Jan-Jaap van der Geer
Beukenlaan 7 2404 EG Alphen aan den Rijn