De Unix hoek
een nieuwe serie, van Erik Ulijn

Dit artikel beoogt een begin te zijn van een hopelijk lange reeks artikelen over Unix (en dan met name Unix op de Acorn). Reden om deze reeks te beginnen is RiscBSD. Dit is een Public Domain versie van NetBSD die draait op de Acorn.

Wat is Unix?
Voor degene voor wie Unix nog nooit gezien hebben: het betreft hier een al jaren bestaand Operating System (een vervanging dus voor RISC OS) dat draaide op diverse grotere systemen (mainframe computers en mini's) werkstations (zoals van Sun, Digital en Silicon Graphics) en langzamerhand een plek lijkt verworven te hebben bij de individuele gebruiker. Voordelen zijn een multi-tasking/ multi-user werkomgeving.

Op de IBM PC's draait al enige jaren een PD variant Linux genaamd. Sinds de Acorn World show van 94 bestaat er ook een variant van Unix op de Acorn genaamd RiscBSD. Destijds (in '94) op beperkte schaal (geen IDE/SCSI drivers, multiple consoles (zie verderop), X11 (idem), shells (idem)) maar inmiddels in de loop van de tijd uitgegroeid tot een 'volledige' kernel voorzien van alle benodigde toeters & bellen.

Wat is voor RiscBSD nodig?
Allereerst een RPC compatibele machine. Dus een RPC 600, 700 of A7000. Ook het ARM/Digital development board word d.m.v. een aparte kernel ondersteund.

Op de RPC600 en 700 is 1 Mb VRAM vereist. Wat betreft RAM geheugen: officieel is 8MB de onderste limiet, maar hoe meer hoe beter. Uiteraard wordt ook hier VM (virtueel geheugen, doordat delen van inactieve programma's tijdelijk op de harde schijf geparkeerd kunnen worden) ondersteund. Zelf draai ik hier op 20Mb RAM (4+16) en 1Mb VRAM en dat werkt naar tevredenheid.

De benodigde schijfruimte is uiteraard afhankelijk van wat men zoal onder RBSD wil gaan doen, maar 300 Mb is genoeg voor een 'volledige' installatie. Dat lijkt veel (en dat is het ook) maar bedenk wel dat hierbij dan ook een C-compiler, Editors, Grafische applicaties, TCP/IP (internet) support (news- en mail lezers en telnet, ftp en www-browsers in zitten. Het is derhalve een zeer compleet systeem en dan lijkt 300 Mb toch minder extravagant.

Er zijn ook mensen die RBSD installeren op een removable Syquest (256 Mb ruimte) en dat werkt. Uiteraard worden de interne IDE disk controller ondersteund evenals de Acorn SCSI kaart. Ook Cumana en PowerTec scsi kaarten worden ondersteund.

De ontwikkelingen op dit gebied gaan hard. Er is ongeveer elke maand een nieuwe kernel beschikbaar (uiteraard is het niet nodig elke maand de zaak opnieuw te installeren, alleen als je denkt dat de aangekondigde modificaties zinvol zijn doe je dat), en een verbinding met Internet (al is het maar via/via ) is geen verplichting, maar wel handig.

Waar te verkrijgen?
Mensen met een redelijk snelle Internet verbinding (of met kennissen die dat hebben) kunnen RiscBSD via FTP downloaden vanaf ftp://ftp.ph.kcl.ac.uk/~amb . Het betreft hier bestanden die op HD floppen gezet kunnen worden en vervolgens hiervan af geïnstalleerd.

Op enkele PD CD roms staan ook zogenaamde Snapshots van deze FTP-site. Die van de Datafile (CDRom 4) is wat sterk verouderd: hierop staat enkel de 1.2ß versie. Op de RiscDisc 3 van Uniqueway staat ook de 'gewone' 1.2 release.

De verschillen zijn groter dan dat ene lettertje doet vermoeden. De 'officiële' RiscBSD CD-Rom zoals bijvoorbeeld de 'Infomagic developers release' laat nog even op zich wachten. De grote kracht achter RiscBSD (Mark Brinicombe) heeft het daar tot nu toe nog even te druk met zijn werk gehad.

Het RiscBSD projekt is voor hem een HOBBY!

Waarom Unix?
Naast de eerder vermelde multi-tasking (ook buiten de window-manager, die in feite enkel een van de vele programma's is die door de kernel verzorgd worden) en multi-user omgeving (meerdere gebruikers kunnen tegelijkertijd van de computer gebruik maken en in hun eigen omgeving werken) is men onder RiscBSD van een aantal 'knelpunten' verlost:

Vaak is het dan 'simpel' om deze software onder RBSD aan de praat te krijgen. In dat opzicht is Unix echt een 'industrie standaard' (waar hebben we dat toch eerder gehoord?;-)

Volgende keer:
Het installeren van RiscBSD.

Voor vragen en opmerkingen ben ik altijd bereikbaar via AcoNet:
pointnummer 77:8500/203.

Erik Ulijn.