Voor Jaz liefhebbers...
bespeeld door Peter Dings

Voor iedere harddisc komt eens het moment dat de beschikbare ruimte vol is. Bij Acorn kan dit heel erg lang duren, maar zodra er een deel ter beschikking moet worden gesteld voor Windows-/DOS is het snel gebeurd.

Al tijden, sinds begin dit jaar, heb ik eigenlijk te weinig ruimte op de twee beschikbare drives (de standaard IDE 420 MB en een SCSI 237 MB). De situatie werd steeds nijpender en op een gegeven moment wordt dan toch naar mogelijke uitbreidingen rondgekeken. Wat zullen we doen?

Een vaste SCSI of IDE harddisc? De een is gemakkelijk aan te sluiten, maar duurder, of toch maar een verwisselbare 'removable' drive? Keus tussen Syquest, Iomega zip of jaz, opticals.

Afgelopen dinsdag was het dan zover, ik heb de knoop doorgehakt en eindelijk een jazdrive aangeschaft, na lang met te krappe harddisc ruimte te hebben gezeten... Bij Office Center te Ekkersrijt (gemeente Son) was nog een intern SCSI exemplaar voor f 799,= ex. BTW en met goede moed ben ik met de doos naar huis gegaan.

Ik vond het toch wel een gokje aangezien ik niemand ken die ervaring heeft met een dergelijke drive. Het geeft dan toch een ongemakkelijk gevoel, stel dat ie niet aan de praat is te krijgen! Daarom dit artikel zodat anderen in elk geval wel v.t.v. de zekerheid hebben dat het zal werken.Wat zijn mijn ervaringen?

Heel goed, het werkte meteen.
Hardware installatie (inbouw in de RiscPC/SA200, Cumana SCSI-2) was snel gebeurd, ongeveer twintig minuten werk:

  1. deksel eraf en pinnen eruitnemen, daarna de bovenste slice eraf want de drive moet van onderen met bijgeleverde schroefjes worden bevestigd.
  2. ik heb vervolgens het grote (5 1/4 inch) paneel verwijderd, mbv wat duwen en een stanley mesje.
  3. vervolgens is het meegeleverde frontje en de twee metalen drive steunen gemonteerd (vastklikken).
  4. de drive tussen de twee metalen steunen laten zakken en met twee schroefjes vastschroeven. Niet te vast, dit kan de drive beschadigen.
  5. hierna het geheel door het gat van de slice naar binnen laten glijden en door gaatjes van de slice van onderen vastschroeven met twee schroefjes. Alles past precies.
  6. slice terugzetten, voedings- en datakabel aansluiten, pinnen terug en deksel erop. Klaar!!

Nu nog het meest heikele deel: de drive installatie zelf. Dit bleek nog eenvoudiger te gaan, nl. computer aanzetten, !BOOT opstarten en het aantal SCSIdrives met een verhogen. Het drive-icoon verschijnt dan onmiddelijk. Als dan vervolgens MENU-->configure-->mapping wordt geklikt/geselecteerd op dit icoon, blijkt mapping al plaats te hebben gevonden. Met

blijkt vervolgens:

De configuratie is al volledig correct en de SCSImanager applicatie was nog niet eens gestart! Echter, SELECT op het drive-icoon geeft een foutmelding, "..has it been formatted?". Dit was te verwachten want het schijfje is WINDOWS/DOS geformatteerd en kan dus niet zomaar gelezen worden. Voor de Acorn filers is dit niets anders dan een ongeformatteerde schijf. Later bleek dat, met de SCSImanager van Cumana, dit aan het werk te zetten valt door simpel te formatteren en te initiëren.

Na formatteren etc. geeft

Voordat dit zover was heb ik bij de PC applicatie (PCPro 2.03) de optie direct scsi access geprobeerd en dit bleek probleemloos te werken! Alleen de allereerste keer na opstarten de foutmelding "... disc not accessed" of zoiets. Wanneer dan aan de Acorn kant de zaak wordt verwijderd (aantal discs met een verminderen), werkt alles meteen volledig na opnieuw starten.

De toolsdisc die door Iomega wordt bijgeleverd is echter dualformat (DOS/MAC) en door het korrekte stuk software op bijgeleverde flop en vervolgens op de disc zelf te starten, wordt de disc voor het korrekte format geschikt gemaakt. In elk geval bleek dit verder probleemloos te funktioneren.

De bijgeleverde utilities van Iomega blijken echter geen raad te weten met de hardware van de RiscPC/PCkaart. Ze werken dus gewoon niet. Later blijkt dat gelukkig niet steeds de Acorn kant uitgeschakeld hoeft te worden om van bovenstaande direct access optie gebruik te kunnen maken. Het neemt echter natuurlijk niet weg dat het nogal onhandig is wanneer er voor de DOSfiles geen gebruik kan worden gemaakt van de Acorn filer. Het DOS format blijft namelijk onleesbaar.

Daarom heb ik de Iomega utilities gecopieërd naar een ander medium en heb vervolgens het zaakje maar voor Acorn geformatteerd, na enig slikken... Maar het werkt allemaal probleemloos, hoewel Windows95 wel ruim 900 MB van de nieuwe aanwinst in beslag neemt.

Een volgende keer zal ik ingaan op mijn werkervaringen met een dergelijk systeem. De eerste indruk is in elk geval dat het vrij geruisloos werkt en ook zijdelings in een staande kast te gebruiken valt.

Peter J. Dings
M. Gandhilaan 18
5653 ML Eindhoven
040 2920189