ReMidi
bekeken door Kees Grinwis

Sinds een lange tijd zijn er voor de Acorn Risc-OS machines midikaarten te koop, deze plug je dan in een podule-slot van de computer en je kunt hardwarematig (al dan niet via een extra midi apparaat) midi bestanden afspelen. Deze oplossing is nog al prijzig, het zou mooi zijn als er een soft-warematige oplossing zou zijn.

Die oplossing is er ook, in de vorm van ReMidi; een shareware afspeel programma. ReMidi werkt op Risc-OS 3.1 of hoger, voor versies van RiscOS lager dan 3.6 zijn er nog wel extra tool-box-modules benodigd, maar die zal bijna iedereen wel hebben. Naast ReMidi zijn er ook nog sample-bestanden nodig, die te downloaden zijn bij o.a. Dune BBS en die te verkrijgen zijn bij de auteur van ReMidi. Nadat men de samplebestanden, die de geluiden van alle midi instrumenten bevatten, geïnstalleerd heeft kan de pret beginnen.

Het enige wat nog gedaan moet worden is het zoeken naar midi-bestanden en waar kunnen we die eigenlijk vinden? Het antwoord is: Op vele plaatsen... Er zijn bijvoorbeeld op de PC veel midibestanden in omloop, te vinden bij b.v. spelletjes, of bij bepaalde screen-savers. Als je het echter jezelf makkelijk wilt maken, dan kun je ook op zoek gaan naar CD's vol met midi bestanden, het nadeel is dan echter wel dat de kwaliteit te wensen over kan laten. Ook bij verschillende BBS'en is het mogelijk om midi bestanden op te halen.

Ik heb nu alles, en dan? Eigenlijk is dit het simpelste van het geheel, ReMidi starten en daarna het gewenste midi bestand opstarten en genieten (of niet). Om niet na ieder bestand opgescheept te zitten met het starten van een nieuw bestand heeft ReMidi de mogelijkheid om een afspeellijst bij te houden waarin staat welke bestanden er nog afgespeeld moeten worden. Als er al een midi-bestand afgespeeld moet wordt dan worden alle volgende die aangeklikt worden automatisch in deze afspeellijst gezet. Deze lijst kan maximaal 10 bestanden bevatten, meer dan genoeg naar ik denk.

Naast de afspeellijst met bestanden, die overigens ook weer uit de afspeellijst gehaald kunnen worden, is er een andere belangrijk venster, zie hiervoor ook figuur 1, in dit venster kun je zien welk midi-bestand er afgespeeld wordt en hoever dit bestand al afgespeeld is. In het hoofdvenster is tevens het volume in te stellen, handig bij gebruik van de interne speaker, en worden er een aantal knoppen afgebeeld voor manipulatie van het midi-bestand, je kunt vooruit en achteruit spoelen het afspelen beëindigen en afspelen stoppen.

ReMidi is uitgebreid in te stellen, zo kan o.a. de snelheid van het midi-bestand geregeld worden en er kan ook ingesteld worden hoeveel keer er gepolld wordt naar de wimp. Dit laatste houdt in dat je de belasting kunt regelen die ReMidi op het systeem uitoefent, een hogere waarde voor deze interval betekent een lagere belasting, maar kan ook een slechtere kwaliteit van het afspelen betekenen. De ideale waarde hangt geheel van het gebruikte systeem af, een A310 is tenslotte beduidend trager dan een RiscPC met een StrongARM.

De kwaliteit van het afspelen is echter niet alleen afhankelijk van het gebruikte systeem, dit is ook afhankelijk van de instellingen van de uitvoer van de muziek. ReMidi geeft hier keus uit mono, voor afspelen via de interne speaker bijvoorbeeld, en ook voor stereo. Op een RiscPC (met 16-bits geluid) is het zelfs mogelijk om 16bit stereo in te stellen, ik moet eerlijk zijn, dat heb ik niet uit kunnen testen vanwege het feit dan mijn RiscPC geen 16bit geluid heeft.

ReMidi is een uitstekend programma voor diegenen die wel midi-bestanden willen afspelen, maar niet in staat zijn om een hardware-matige uitbreiding te kopen of deze niet willen kopen. Een demo van ReMidi staat op Software Service schijf A60.

ReMidi is een shareware programma, dit wil zeggen dat je het programma een tijdje mag uitproberen en als het je bevalt moet registreren. Voor Big Ben Club leden kost het registreren van ReMidi slechts 10 gulden, mits men gebruik maakt van het versturen via e-mail. Als men geen e-mail adres heeft, dan kan men 2 HD schijfjes opsturen (de samples worden in dit geval ook meegeleverd) samen met een zelf-geadresseerde en gefrankeerde envelop en 10 gulden bijvoegen of later overmaken. Het is echter wel zo dat geen schijfjes ook betekent geen ReMidi/samples.

Adres van de auteur: Michael-Dennis Biemans
Willem Frisostraat 20, 5616 BE Eindhoven.
Gironummer: 5974292