De toekomst van Artworks
bekeken door Henk Huinen

Sinds Computer Concepts Artworks in de vorm van XaraStudio (nu CorelXara ) voor de Wintel PC heeft uitgebracht, heeft men nauwelijks meer aandacht gehad voor het echte Artworks voor de Acorn Computer. Ik heb het afgelopen jaar diverse malen gesproken en ge-emaild met mensen van CC. Men gaf duidelijk aan niet meer echt te programmeren voor Acorn computers, omdat het bedrijf uiteindelijk bestaat om geld te verdienen en dat de Acorn markt daarvoor te klein en dus oninteressant is.

Toen ik vorig jaar juni in gesprek was met Christ Cox van ART, vertelde deze dat men bezig was de mensen bij CC te overtuigen van de zonnige toekomst die er voor Acorn en hun operating system in het verschiet lag. Dat viel niet mee zo vertelde hij. Toen kwam toch de StrongARM upgrade. Het tij lijkt te keren.....

De 'Computer Shopper' is een Engels computerblad dat altijd een paar pagina's heeft waarin aandacht besteed wordt aan Acorn Computers: 'Acorn Shopper'. Er zit zelfs een CDrom bij met wat Acorn software. Een stukje, uit een artikeltje in het april nummer van dit jaar, trok mijn aandacht:
"Het is mogelijk om een aantal RiscOS applicaties zo te 'kneden' dat ze werken op de Netstation (Network Computer)", zegt Dave Walker van Art. De bewerking is het zelfde als het testen van de bestaande software op StrongARM. Het besturingssysteem is voor het grootste gedeelte het zelfde als RiscOS. Dit zou kunnen betekenen dat er een nieuwe belangstelling ontstaat om oude applicaties zoals Impression en Artworks verder te ontwikkelen.

Als ik bovenstaande in verband breng met een oproep uit de Acorn User (maart '97): Als je denkt dat je een expert bent in het programmeren voor ARM en je hebt niets beters te doen, zou Computer Concepts dat graag van je horen. Er zijn mogelijkheden om contracten af te sluiten om de noodzakelijke werkzaamheden binnen CC te ondersteunen.... zou je daar conclusies aan kunnen verbinden.
Laten we het hopen!

Nieuwe tools ondanks CC

Overigens zijn er de laatste tijd toch veel nieuwe tools voor Artworks verschenen. Martin Würthner uit Duitsland zit vol goede ideeën voor nieuwe modules. Zijn eerste was !Polygon (Ondertussen verschenen op diverse gratis disks en op internet. In je omgeving is vast wel iemand die het heeft. Het mag zo overgenomen worden. Het is mogelijk om de prachtigste stervormen te maken in een handomdraai. De twee sterren in de afbeelding kostten me minder dan tien seconden per stuk om te maken!

Als je !Polygon registreert krijg je automatisch !Intersect cadeau. !Intersect is niet zichtbaar op de gereedschapsbalk. Na installatie is het is te vinden onder de menuknop bij 'Line/Shapes'. Het stelt je in staat om één of meerdere figuren af te snijden.

Ik zou een ieder dringend willen vragen om !Intersect niet te kopiëren. Registeer je! Het kost slechts 25 gulden. De voordelen zijn, naast het feit dat Martin Würthner extra gestimuleerd wordt om meer te maken, niet gering.

Ik heb van hem (via e-mail) al diverse tools ontvangen. Het adres voor registratie vind je in een help-file van !Polygon.

Het !Magnetic Tool van CC zelf is sinds de komst van StrongARM helaas niet meer bruikbaar. CC heeft laten weten ook niet te werken aan een StrongARM versie (Het zou me trouwens niets verbazen als Martin W. binnenkort uitkomt met een wel werkende versie). Maar sinds die tijd heb ik al wel zes andere nieuwe tools geïnstalleerd!

Ik zet ze even allemaal op een rijtje:

!Polygon. (Hiervoor besproken)

!Intersect. (Hiervoor besproken)

!Translate. Voor het nauwkeurig verplaatsen van objecten.

!Madness. Willekeurig verschuiven van objecten. Geen nut. Wel leuk.

!ShowXY. Geeft exact de coördinaten van de cursor.

!PathUtils. Voor het precies afmeten van hoeken en maten van lijnen.

Wil je ze allemaal? Registreer de eerste.

De rest krijg je vanzelf! Voor wie e-mail heeft is het helemaal eenvoudig: Ik heb van bovenstaande utils al diverse upgrades en aankondigingen ontvangen. De laatste drie nieuwe tools kwamen trouwens gewoon geheel onverwacht met 'de post' mee. Nieuwe uitbreidingen staan op uitkomen: !Hatch. Vullingen van objecten in patronen. !?????. Impression-stijl gereedschapsbalk. Verzoek van mij zelf: Het maken van lijnen met een kleurverloop. Hier wordt aan gewerkt.

Zelf ideeën? Meld ze aan Martin W. Transparante kleuren zijn zonder aanpassingen van CC schijnbaar niet mogelijk. Jammer. Maar wie weet wat de toekomst brengt. Er ligt overigens al een hele lijst van verzoeken. Heb je een aansluiting op internet, dan kan je veel informatie vinden over de nieuwe tools en alles wat er mee te maken heeft op: http://www.flipside.co.uk/awtools/index.html

Ook de lijst van verzoeken is hier terug te vinden. Martin zegt dat de lijst te lang is voor hem alleen. Ik heb er zelf geen verstand van, maar voor wie iets van programmeren weet schijnt het helemaal niet zo moeilijk te zijn om met de speciale ontwikkel-software van CC nieuwe modules te vervaardigen. Wie durft?

Henk Huinen. http://www.nedernet.nl/~hhuinen/

email: hhuinen@nedernet.nl