Handige utilities op de desktop
bij elkaar gegaard door Eduard Bekker

Als je iets wilt doen op een computer, moet je een programma draaien of een bestand bekijken - doorgaans ook met hulp van een programma. Die bestanden of programma's moet je dus eerst opzoeken op je harddisc. Dat wordt al snel een heel 'geblader' door de diverse directories. De meeste computergebruikers gebruiken dus allerlei digitale hulpmiddelen om snel een programma of bestand te vinden.

Wat is er zo al aan hulpprogramma's te vinden voor Acorn-computers?

Aan de hand van de inrichting van mijn eigen

(in het Nederlands bureaublad genoemd) zal ik een beknopt overzicht van deze software geven en vertellen waarvoor ik die gebruik. Deze programmaatjes zijn allemaal kosteloos te verkrijgen. Wel vragen enkele software-schrijvers om een (bescheiden) vergoeding als het gebruik bevalt. Ik ben op verschillende manieren aan deze desktophulpjes gekomen, al weet ik dat niet altijd meer van ieder programma op zich:

Het is dus zonder al te veel extra kosten mogelijk om je desktop geheel naar wens in te richten. Met !Curlback kun je snel bij allerlei veelgebruikte mappen, bestanden, of progamma's zonder het aanzicht van je desktop te 'schaden'.

De filer van het programma opent zich vanzelf, als je je muis naar het piepkleine vierkantje in de linkerbovenhoek van je beeld beweegt. Nadeel is dat de Curl-back-filer soms ook openspringt zonder dat je dat wilt; bijvoorbeeld als je je muis snel naar linksboven in het scherm beweegt om een venster te sluiten. Je kunt !Curlback echter ook zo instellen, dat het window alleen opent als je de menu-toets van de muis hebt ingedrukt.

Zelf gebruik ik het programma voor het snel vinden en openen van niet al te vaak geraadpleegde bestanden en mappen van de !Boot-sectie. Maar ook bestanden die je regelmatig naar een venster wilt slepen, kun je uitstekend in dit programma onderbrengen. Ik doe dat met het tekstbestandje 'Eduard', waarmee ik mijn elektronische post onderteken.

Dat slepen kan uiteraard ook direct vanuit de desktop zelf (zie rechtsboven). Zelf heb ik mijn PC-harddisc-partities erop gezet, omdat ik bij het opstarten van mijn PC-kaart regelmatig tussen de partities heen en weer switch en dus regelmatig in het

van !PCconfig moet zijn.

Eén van de oudere filehulpjes is !Menon. Het werkt via een zelf aan te passen zoekboom en is ook voor de leek op computergebied al snel goed te gebruiken. Bij toeval kwam ik er achter dat het ook wordt gebruikt in een drukkerij in Putten, die zich een zeer tevreden gebruiker toonde van Acorn hard- en software.

Menon stamt al uit 1992 en is geschreven door Joris Röling, die toen in Den Haag woonde. Tegenwoordig gebruik ik het wat minder, omdat ik handiger desktophulpjes heb ontdekt. Maar ik blijf het programma wel gebruiken om programma's en modules op te starten, die ik permanent ingeladen wil hebben als ik mijn comuter aanzet.

Want progamma's die je naar het Menon-ikoon op de ikonenbalk (iconbar) sleept, kun je met een hulpmenu zo instellen, dat ze automatisch opstarten zodra je Menon opstart. Je hoeft dus in de file 'Desktop' in de !Boot-sectie alleen maar aan te geven dat je Menon direct wilt opstarten. Menon draagt er na zelf te zijn opgestart zorg voor dat de rest van de gewenste programma's ook wordt opgestart.

Op dezelfde wijze kun je programma's automatisch initiëren. In dat geval start je bepaalde progamma's weliswaar niet op, maar laat je de computer wel uitzoeken, waar ze op je disc te vinden zijn. Inititiëer je op deze wijze bijvoorbeeld !Publisher, dan start Publisher vanzelf op als je een bestand aanklikt, dat met !Publisher is gemaakt.

Ook kun je Menon gebruiken om met letter-Ctrl-toets-combinaties programma's op te starten, zoals je in onderstaand venster kun zien. F-toetscombinaties zijn met Menon niet mogelijk maar wel met AppsDock. De programmabalk kun je naar keuze links of rechts op de desktop plaatsen.

Ook kun je een functietoetsenbalk aanmaken, die dan bovenin je desktop verschijnt. Van die mogelijkheid maakt ik echter geen gebruik - niet in de laatste plaats, omdat dit een conflict oplevert met het programma WimpBar.!Wimpbar zat op één van de schijfjes, die bij een Acorn User zaten meegeleverd. Ik zou het het op één na handigste programma voor het snel zoeken en activeren van programma's of openen van directories willen noemen.

Het werkt met afrolmenu's, die zich openen zodra je op een tekstbutton bovenaan de desktop klikt. Deze afrolmenu's (zoeken van boven naar onder) werken veel prettiger dan de 'zoekbomen' van diverse andere filerprogramma's, zoals Menon, waar je horizontaal èn vertikaal moet aftasten en dus veel sneller 'mis' grijpt. Per menu kun je dertig opties onderbrengen. Dus de mogelijkheden zijn legio.

Configuren is iets lastiger dan AppDock en Menon, omdat de configuratiefile een tekst-file is. Enige programmeertruks moet je je dus wel eigen hebben gemaakt om iets aan !Wimpbar te hebben, zoals met het de SHIFT ingedrukt slepen van gewenste bestanden in dit tekstvenster.

Voor het via !Wimpbar openen van mappen moet je bovendien in de commandoregel het commando Filer_OpenDir vooraan toevoegen. Bij bestanden die worden geopend via een programma moet je echter Filer_Run toevoegen, anders wordt bij iedere keer dat je een dergelijk bestand via WimpBar wilt openen het betreffende programma nog eens geladen, zodat je twee exemplaren op je iconbar hebt staan.

Dat is niet goed voor je werkgeheugen. Volgende keer meer over desktop-gelieerde programma's en andere software die je als onmisbaar gaat ervaren als je ze eenmaal hebt. (Wordt vervolgd)

In de volgende aflevering: