M is C een column van MC

U, regelmatige schrijfsters en schrijvers in ons blad weet het vast al. Maar voor de lezer die, net als ik uitsluitend eindgebruiker is, voor hem of haar zal het nieuws zijn. Tussen de verschillende modemfabrikanten wordt er weer strijd geleverd.

We hadden net de 28800 Bps modems kunnen bewonderen en velen van u zullen ook al zo'n ding hebben aangeschaft. En wij maar denken dat we de ultieme snelheidsgrens hadden bereikt. Niks hoor, men is bezig met 33600 en het daarbij behorende protocol V34.

Het nieuwe einde? Welnee, sinds PTT bezig is ieder op de ISDN te krijgen met de belofte van een 'snelle' 56 KBps aansluiting, geen modem maar alleen een interface -zeg maar 'aansluitkastje'- is zelfs 64 KBps mogelijk. Goh, méér dan 2 maal sneller dan nu!!

Ho ho, wàt sneller? Wie binnen Nederland modemt komt meestal wel uit op 9600 of sneller maar wie buitengaats gaat -en daar bedoel ik inderdaad overzees mee- komt vaak niet harder vooruit dan 2400. In mijn particuliere contacten met zowel het verre Oosten als het verre Westen zakken we te vaak naar 1200, soms naar 300!! Ah, u denkt aan Internet, vooral voor de internationale contacten? Via een lokale provider.

Dus snel, niet waar? Nou, het fileverkeer op die elektronische snelweg is meestal nog erger dan op een auto-snelweg. Daarbij vergeleken is 300 supersnel. En ja, wat heb je nou aan een Ferrari Testa Rossa als je in die rij moet meekruipen; wat heb je dus aan die snelle ISDN lijn, aan dat supermodem, dat superkastje?. Ooh, u vindt dat u die snelheid wel degelijk nodig hebt. Helaas, helaas moet ik u dan vergelijken met en catalogiseren onder de trotse particuliere bezitters van Pentium Pro machines.

Die menen immers ook dat ze de rekenkracht van hun op 166 MHz draaiende apparaten nodig hebben voor correspondentie en 'shoot 'm up'-spelletjes. Van welk idee ene BG graag gebruik maakt!! Sja, ik bedoel natuurlijk niet diegenen die aan beeldverwerking doen. Voor hen is een 10 minuten veel te lang. Nee, 't heeft niks te maken met dat ene plaatje maar met alles wat er omheen hangt. Het 'uitlijnen' van de pagina's, zo gezegd.

Ben ik dus voor stilstand? Wis en waarachtig neen, alleen: een verandering moet wel een echte en in de praktijk duidelijk waarneembare verbetering zijn. Sneller KAN beter zijn, hangt helemaal af van wat je nodig hebt en ook van de buitenwereld. Maar niet NU kopen, de prijs zal in de loop van de tijd zeker dalen: weet u nog, die eerste videorecorders? Zo'n 3½ tot 4 duzend!

En nu, haal er maar een nulletje van af en dan bieden ze ook nog meer speultjes. We zijn dan zeker een anderhalf jaartje verder, wellicht MOET Tante Pos dan overgaan tot het gebruik van digitale buitenlijnen. Of kosten die dan niet meer dan de huidige lijnen en hoeven we dus niet bij te betalen. Misschien loopt Tante in het kader van de Europese Unie dan aan het handje van Alcatel of van BT.

Of is Deutsche Telekom ( Siemens? ) de moeder geworden. Betalen we minder dan nu en kunnen we meer door een nog beter systeem. En wat denkt u: dan zitten we volop in de NC en mogelijk zijn de providers dan zo druk met het werven van klantjes dat we echt goedkoper uit zijn.

groetend, Max van Loon