Uitgelicht: XAT in Oss
interview door Herman Corijn

Oss, is niet echt naast de deur als je vanuit Katwijk na je werk "even" naar de firma X-Ample Technology B.V. (XAT) denkt te rijden om een interview af te nemen. Maar goed, Willem onze penningmeester was zo goed om mij te vergezellen, wat toch weer wat aanspraak geeft in de auto, ondanks een file waren we toch aardig op tijd.

De bedoeling is dat de rubriek "uitgelicht" wordt vervolgd met o.a. Desk en ECD.

Bij aankomst worden wij verwelkomd door Paul Reuvers en zijn vrouw, die beide de zaak runnen. Voordat de eerste vraag gesteld wordt laat Paul eerst zijn visite kaartje zien met het nieuwe logo, dat ook op de Expo posters wordt gebruikt. Ziet er leuk uit, maar voordat we teveel afdwalen starten we gauw met de eerste vraag:

Wat voor bedrijf is XAT?
Wij leveren vooral maatwerk, en bestaan alweer 10 jaar met Acorn computers. We ontwikkelen veel zelf en 80% bestaat uit kabelkrant systemen (cable news).

Niet echt op de consument dus.
Oh jawel, we zijn van het begin af aan altijd Acorn dealer geweest en de consument speelde daarin een belangrijke rol. Je hebt met de consument een veel direkter kontakt en het is goed voor de continuiteit. Door onze kontakten met de professionele klanten hebben wij veel kennis in huis.

Hoe is XAT ontstaan?
We bestaan dus 10 jaar en daarvoor heb ik 5 jaar bij Acorn dealers gewerkt. Ik ben bij het allereerste begin van de BBC computer betrokken geweest. Nederland had toen heel veel Acorn dealers (80), elektronica en rtv zaken plus opkomende computer bedrijven. Toen verslaafd geraakt aan het merk, nog even bij IBM gewerkt, maar kon dat niet blijven doen omdat ik niet achter het produkt kon staan. Ik kom eigenlijk uit de televisie wereld, en heb werkzaamheden gedaan in de professionele video en ben toen die twee dingen gaan combineren. Ondertiteling met de Archimedes 310 met alleen een floppy.

Dit alles is natuurlijk wel veranderd doordat Acorn met betere machines kwam. Zes jaar terug zijn we begonnen met kabelkrant systemen, Cable News voor presentatie en Cable News Professional is voor de kabelkrant en wordt in veel steden gebruikt. Zowel Engelstalig als in het Nederlands.

Vinden jullie Nederlandse software belangrijk?
Uiteraard, dat vindt ik heel belangrijk als ik kijk in de DTP wereld waar we heel veel systemen in verkocht hebben, we hebben daar een speciale Nederlandse vertaling voor laten maken, dit is vooral belangrijk voor de vaktermen. Ook hebben wij Nederlandse handleidingen laten maken van Impression, Artworks, Style en Photodesk (Ziet er heel mooi uit!)

Nog iets over de zelfontwikkeling van XAT?
We hebben een fors aantal kabelkranten draaien. Zo'n 30 à 40 kabelkranten in het hele land waaronder Alkmaar, Den Haag, Leerdam en hoog in het noorden het eiland Ameland. En voor presentatie bij een groot aantal ING en zo'n 60 RABO banken die draaien op z.g.n. Settop boxen met harddisk, cd-rom en modem, dit alles door eigen ontwikkeling. Sinds twee jaar wordt Cable News Professional ook verkocht in Engeland. En er zijn een fors aantal reisbureau's die er mee draaien. Granada in Engeland, - de "Joop van de Ende" aldaar - heeft eigen TV-stations en vele benzine-stations, repareert ook de Risc-PC's voor Acorn. De benzinestations draaien met 3 kabelkranten, een scherm voor file berichten, een scherm voor laatste nieuws en de derde voor reclame. Dit alles wordt per sateliet ververst van informatie. In dit alles zit een fors stuk eigen ontwikkeling in, behalve onze Output kaarten, ook een stuk software. Sinds een half jaar zijn we ook in Frankrijk aktief, met Cable News via een afdeling van de Franse PTT die kabelkranten draaien in de bussen!

Hoe staan jullie tegenover Ovation Pro?
Wij staan niet negatief tegenover Ovation en het kan geen kwaad dat Computer Concepts een flink stuk concurentie gaat krijgen. Ze hebben Acorn zelfs laten betalen voor de StrongARM upgrade van hun producten. Er is aan Artworks en Publisher niet veel veranderd.

Jullie zijn wel positief tegenover Ovation Pro maar je hebt liever dat Publisher wordt aangepast?
Ik wil ze best allebei wel verkopen, het is veel leuker dat een klant een keuze kan maken. Alleen het zal nog wel even duren eer er een Nederlandse handleiding van is. Wij laten de vertalingen door een paar docenten doen, die er ook een begrijpelijk verhaal van maken. De handleiding van Photodesk is echt een ramp, die is helemaal opnieuw gemaakt! (het complete Nederlandstalige pakket is te koop op de Acorn Expo!)

Is de Acorn markt konstant bij XAT?
Dat moet wel, want wij verkopen alleen Acorn en geen "normale" PC's. Vroeger had je echt pieken, nu niet meer, alles is nu meer verspreid bij de consument. De tijdstip waarop bedrijven investeren is ook steeds veranderd, het enige waar nog een piek te bemerken is, is in het onderwijs.

Doe je veel per post?
Zelden, de meesten bellen voor een offerte en komen dan zelf langs om het op te halen, en die komen soms van ver.

Welke producten zitten er zoal in jullie progamma?
Alles van Acorn, de Risc-PC range en de monitors, Canon, Epson, Ilyama, Toshiba, Syquest, Iomega, Powertech, Computer Concepts, Spacetech, enz.

Wat is jullie hoofddoel, de consument of het bedrijfsleven?
Dat kan ik niet zeggen, het bedrijfsleven heeft natuurlijk meer te besteden dus de omzet is daar dan ook groter in, maar in de praktijk krijgen we even vaak consumenten over de vloer. Dus zeg maar fifty/fifty.

Wat kan er aan Acorn verbeterd worden volgens XAT?
Gelukkig hebben ze bij Acorn een Peter Bondar, die heeft een visie over de toekomst. Als hij zegt dit komt er dan moet je niet gek staan te kijken als het er ook komt. Neem als voorbeeld de StrongARM, die was op tijd en ook de aantallen die beloofd waren.

Er waren wel wat problemen in combinatie met de PC-kaart.
Dat is een simpele modificatie; je moet twee weerstanden een kwartslag draaien, in het midden van het kaartje.

Hoe staan jullie tegenover de Acorn Expo?
Absoluut positief, ik vond het vorig jaar de beste die we gehad hebben. Ik heb het altijd prima naar mijn zin, het is niet alleen een beurs om primair wat te verkopen, maar ook om als bedrijf je te presenteren. Vorig jaar hebben we ook wat uit de proffesionele markt laten zien wat ook leuk is voor de gewone consument.

Een leuke bijkomstigheid is dat sinds ik Acorn bij de omroepen heb geintroduceerd, zij helemaal zijn overgegaan op Acorn voor Nederland 1, 2 en 3 met gigantische aantallen Risc-PC's. (helaas ik verdien hier niks aan) Er is een Engels bedrijf dat een nieuw besturingssysteem heeft ontwikkeld genaamd Omnibus (dit draait weer op RISC-OS, een laagje er boven op) voor video routing, onder andere SBS 6 draait er al lang op.
Er staan echt veel meer Acorns in Nederland dan je denkt! Je kijkt dus TV niet wetende dat de besturing, titels en wat de nieuwslezer leest via Acorn computers gaat! Alle studio's van het NOB, en van de Ende/Mol shows draaien hier mee.

Wat zijn de toekomst plannen?
Vooral zo doorgaan en als het kan nog wat uitbreiden. Ik zie de toekomst voor Acorn beslist niet somber.

XAT een bedrijf waar je niet om heen kan, dit jaar ook sponsor van de Expo en adverteerder in de Asterisk. We zien elkaar weer op de Acorn Expo'97.