M is C een column van MC

De verschillen en overeenkomsten tussen het menselijk brein en de computer. Dat zou een aardige kop zijn voor een symposion, bijvoorbeeld.

Symposion, wa's dat nu weer!? Onze toeverlaat Van Dale zegt dat daaronder wordt verstaan een bijeenkomst (van wetenschappers) met sprekers over een bepaald onderwerp. Nou, 'k heb er geen wetenschappelijke verhandeling voor nodig om vast te stellen wat de verschillen zijn: het brein is een wittige, enigszins glibberige brei van een kabelachtige structuur. En 't is gebakken een lekkernij!

Dat andere, de computer, is een verzameling van harde onderdelen, aan elkaar verbonden door draadachtige structuren in een harde, meestal groene plaat. Die twee lijken in de verste verte niet op elkaar. Neen, je kunt je niet vergissen. De overeenkomsten daarentegen vertonen een opvallende gelijkheid; logisch eigenlijk want overeenkomst = gelijkheid (nou ja, eigenlijk gelijksoortig). Wat is er dan zoal gelijk? Nou, neem nou eens de zoeknaam.

Ik zoek naar de naam van de radio die ik juist na de oorlog kocht en ik kan alleen maar komen op de merknaam van een fotocamera. De computer zegt: merk onbekend in 1945. Mijn geheugen zegt me dat dat de naam van een camera is. Kijk, mijn brein is al een stukkie verder: naam van camera, niks camera!. Ik zeg: "ding was heel donker bruin" De computer vraagt hoe "het ding" er uit ziet; mijn brein vraagt of er draaiknoppen aan zaten en zoja, hoeveel.

Ja ja, mijn brein is knapper! Doet ook veel zinniger vragen; die stomme computer vraagt alleen maar a of b. Misschien daarom dat dat ding veel sneller op het antwoord komt dan mijn brein. Wat zeg je, mijn brein is zo langzaam omdat het knarst van de roest? Pas op hè, je kan niet alles zeggen, je heet geen Sonja. Sonja wie? Nou ja, weet ik veel maar je kent vast wel een snedige tante die zo heet!

Nee, het menselijk brein kan denken. Wij sorteren, dat wil zeggen dat we gegevens bijeen doen waarvan we menen dat ze bij elkaar horen. En uit een aantal blijvers filteren we uit die een ander resultaat opleveren dan wat ons bekend is als zijnde juist. En pas daarna gaan we over tot de eliminatie-methode.

Die computer kan niet denken maar alleen elimineren: heeft het kleur of geen kleur. Geen kleur; is het zwart of wit. Beeld is zwart. Zelfde voor de achtergrond: zwart. Computer geeft als conclusie: "zwart beeld, zwarte achtergrond, u ziet niks!" Klopt stomme hond, maar jij vindt dat er een zwart beeld is. En als er nu helemaal geen beeld is? Juist, wederom een bewijs dat de computer dommer is dan het brein.

Ach, kan ook niet anders: het ding is ontworpen door het brein, kan dus niet slimmer zijn. Maar sneller is 'ie wel, veel sneller meestal. En dat mag ook best. Daarvoor gebruiken we 'm toch?

PS) Wat vindt u van Kasparov contra Deep Blue? Mijn idee: Kasparov is minder knap dan het brein achter Deep Blue. Dus toch het menselijk brein!!

groetend, Max van Loon