UniCorn BBS Manual
Henri Derksen vertelt hoe en wat

Beste Acornbezitters met een modem,
Om met name beginners te helpen heb ik op verzoek van de Acorn Atom Club een uitleg gemaakt over hoe je gebruik moet maken van UniCorn BBS en het AcoNet. Zo eenvoudig mogelijk zonder al die moeilijke datacommunicatietermen. Ik ga er hierbij van uit dat je al een communicatieprogramma, een modem en een kabel hebt en dat het geheel goed samenwerkt. Zo niet dan mag men dat altijd vragen op de club.

Inloggen in UniCorn BBS is makkelijker dan het lijkt. Op het eerste gezicht ziet het er wat moeilijk uit, maar dat is grotendeels onvermijdelijk om alle groepen gebruikers die er maar zijn te kunnen bedienen. Zo zijn er beginners, gevorderden en Points. Voor alle drie de categorieën moeten er dingen in staan die de andere groep vaak liever niet ziet. Om het wat duidelijker te maken zal ik even schematisch weergeven hoe de structuur van UniCorn BBS in elkaar zit. Start een terminal programma op (!HearSay2, ArcTerm7, !Connector enz. op RiscOS machines, of Kermit, CommStar, Commate, Termix3 e.d. op Acorn BBC/Electrons, of Telix, Procom, o.i.d. op de MS-Dos PC) en kijk of je modem werkt door b.v. ATZ te typen en een OK terug te zien krijgen. Daarna kun je gaan inloggen.

Typ ATDT 026 4425506 Het modem meldt terug:

CARRIER 14400 Dit is de snelheid (bitrate) tussen de modems onderling.
PROTOCOL: LAP-M Dit is de online errorcorrectie tussen de modems.
COMPRESSION: V.42BIS Dit is de online datacompressie tussen de modems.
CONNECT 19200/ARQ Dit is de snelheid tussen modem en computer.

En dan komt de andere kant met z'n tekst:

Allereerst meldt

zich. Dat is de Mailer voor Points en BBSen. Die kunnen wij als inlogger negeren door 2 x Escape te drukken, scheelt weer tijd. Na het omschakelen van de Mailer naar het BBS komt het inlogscherm. Hier tik je je voornaam gevolgd door een spatie en dan je achternaam. Als je nieuw bent moet je voor de eerste keer zelf een password verzinnen (noteer dat ergens !). Bekenden geven dan het password wat ze al eerder opgaven. Dan vraagt het systeem of je je nieuwe mail NU al wilt lezen j/n. Dat kan later overigens ook nog hoor.

Vervolgens wordt er gevraagd of je de lijst met nieuwe bestanden wilt zien. Ook dat kan later ook nog als je zou willen. Dan verschijnt het NEWS van de dag, wat je met een druk op Return snel kunt overslaan. Na het news van de dag komt het Bulletin menu. Hier staan algemene dingen die men al dan niet kan raadplegen, b.v. hoe wordt men lid e.d. Als je snel verder wilt dan gewoon op Carriage Return/Enter drukken. In korte tijd verschijnt er een hoop tekst op het scherm. Meestal is het voldoende om die slechts een paar keer te lezen. Alle volgende keren vlieg je daar gewoon overheen door steeds snel op Return te drukken tot aan het hoofdmenu. Probeer gewoon alle keuzes een keer uit, dan leer je alles het snelste en het beste. In heel veel zaken zit een bepaalde logica die je moet proberen te ontdekken.

Als je éénmaal door hebt hoe iets werkt, kun je steeds sneller door alle opties heen wandelen. Als we berichten willen lezen of schrijven dan kiezen we de messagesection en als we bestanden willen ophalen (downloaden) dan kiezen we de File Section. Er bestaan 2 soort berichten. Private netmail voor berichten gericht aan slechts een persoon en open Echomail; dat zijn openbare berichten die iedereen mag lezen. De berichten worden ingedeeld in berichten gebieden. Er is een Netmail area (nummer 9) en er zijn vele Echomail area's, waarvan berichten gebied 6 Big Ben Club er een is. Je kunt de berichten op verschillende manieren lezen, vooruit (= fifo oudste eerst), achteruit (=lifo, nieuwste bericht als eerste). Ook kun je berichten markeren en later een selectie daarvan gaan lezen.

Het handigste is om een logfile te laten meelopen in je terminalsoftware en dan de berichten snel voorbij laten komen, zodat ze in de logfile (spool) worden opgeslagen. Daarna uitloggen en de berichten op je gemak gaan lezen. Je kunt ook antwoorden door op de R van Reply te drukken. Zelf een nieuw bericht intikken gaat met de keuze E van Enter. Als je de berichten uit een area gelezen hebt kun je omschakelen naar een ander berichtengebied met Areachange. Ook kun je alle berichten uit alle area's in een keer lezen door te kiezen voor Read Combined. Welke berichtengebieden er allemaal in een gecombineerde leesactie zit is ook instelbaar met een switch. Het instellen daarvan kun je beter later doen als je wat meer ervaring hebt. Na het lezen en schrijven van berichten kun je het beste weer naar het hoofdmenu gaan. Iemand die van plan is veel berichten te gaan lezen en schrijven kan ik sterk aanraden om bij een vast BBS Point te worden. Dat is veel makkelijker bedienen, kost minder tijd en is ook stukken voordeliger qua telefoontijd. Hierover in een andere aflevering meer.

Naast berichten kunnen we natuurlijk ook bestanden uit het BBS ophalen (downloaden) Ga hiervoor vanuit het hoofdmenu naar het filemenu. Ook hier kun je met Areachange kiezen tussen de verschillende bestandsgebieden die er bestaan, zoals Algemeen, DataComm, BigBenClub, Atom, AntiVirus etc. Vraag eerst een overzicht van de bestanden op. Start dan met de letter D de Download en kies een filetransfer protocol, bij voorkeur Z-Modem, en als alternatief X-Modem. Type dan de naam van het bestand wat je wilt hebben. Let vooral op de exacte spelling, want het luistert heel nauw en is snel verkeerd, en dan krijg je iets als file bestaat niet, terwijl het gewoon een tikfout was. UniCorn BBS vraagt dan of de Download transfer gestart kan worden. Kies voor de letter S en start in je eigen terminal softwarepakket ook de Download, geef een naam op (hoeft niet exact dezelfde naam te zijn als op het BBS) en let er op dat je hetzelfde protocol kiest als wat je op het BBS gekozen had. Dus op het BBS Z-modem kiezen en in je eigen software X-modem, werkt dan dus ook niet. Als alles goed gaat, dan krijg je je bestand binnen in een directory die je in je eigen software al eerder eens hebt opgegeven, b.v. $.!Hearsay.download o.i.d.

Handig is om het zogenaamde AllFiles bestand (A8500504.LST, A8500504.ARC of A8500504.ZIP bij UniCorn) op te halen. Hierin staat een totaal overzicht wat er aan bestanden kan worden opgehaald, om later zo op je gemak en offline (d.w.z. zonder telefoonverbinding) uit te vissen wat je zou willen downloaden bij een volgende keer inloggen, in welk Filearea (gebied) dat staat en hoe groot het is. B.v. utilities of Big Ben Club software.

Als je klaar bent dan kun je naar het hoofdmenu gaan en nog iets anders doen of rondkijken (toch nog de Bulletins raadplegen of je eigen instellingen veranderen o.i.d.). Je kan ook de sysop oproepen met Yell en een CHAT aangaan, op voorwaarde dat ik er ben en reageer. Tenslotte log je uit via het Goodbye commando. Je kan dan nog een bericht voor de sysop achterlaten ja dan nee en als laatste zie je het uitlogscherm gevolgd door de kreet van het modem met NO CARRIER.

Vergeet niet na uitloggen die spoolfile (logfile) te sluiten en/of te saven. Ook moeten gedownloade bestanden eerst nog worden uitgepakt (ont-ARCt, ge-unZIPped o.i.d.) voordat ze bruikbaar zijn. Ik hoop dat deze informatie nu voldoende zal zijn om ook eens zo'n inlogervaring aan te gaan. Heel veel succes en vragen staat altijd vrij.

MvGr. 
|_|     |\ 
| |enri |/erksen, 
SysOp Big Ben Club BBS Regio Oost(3) UniCorn.
Tevens: Secretaris AcoNet Bestuur 77:8500/*.*.
DataCommunicatie-vraagbaak,
ACO.ALG.DATACOM en LAN.