M is C een column van MC

Ditmaal wil ik met jullie eens klessebessen over Internet. Een vriend van mij, een DOS-man, wilde zich eens oriënteren over Internet en hij vroeg mijn mening. Waarom hij dat deed begrijp ik nog steeds niet want hij was niet een zomaar DOS-man maar een Groot Probleemoplosser in die wereld en hij moest dus beter op de hoogte zijn dan ik.

Nu grasduin ik de laatste tijd betrekkelijk vaak in ons Aconet en ik lees dan veelal de meningen en ideeën van diversen van ons over alles-en-nog-wat. Ook over Internet, dus. 'k Geloof dat ik kan zeggen dat de meesten positief oordelen over de mogelijkheid die men nu heeft om data te vergaren. En ook over de verscheidenheid aan onderwerpen.

Ik vertelde hem wat anderen schreven en hij besloot toen schoorvoetend eens te gaan surfen op Het Net. Eerst zijn we gaan kijken hoe de diverse providers je rondleiden. En hij schrok er van hoeveel providers denken dat je weet hoe de weg loopt. We vonden er maar een enkele waar het van aanvang af echt gemakkelijk ging. Voor een beginner, bedoel ik.

Zelfs als je het adres kent, nog meer als je 'ins Blaue' moest zoeken. De meeste gebruiken een programma dat je toelaat het adres in te vullen. Als je dat weet! Geen adres? Dan raadpleeg je een soort zoeker. In het zeewezen navigeer je naar je bestemming met vermijding van obstakels die je 'pinpoint' op een zeekaart.

Maar hier, de 'surf-navigator' lijkt op iets dat je moest invullen in militaire dienst: borg tot pin tot clip tot pet tot hoofd tot man. Vergat je 'hoofd': "sorry, 'k kan je niet helpen. Hier is een lijst van 'man'". Nou, dan begon je bij de a van arm en na lang zoeken wist je dan: hoofd...tot man. Kijk, dat bedoel ik nou: 't kost tijd, toch? Tijd die bovenop de 3 tot 4 minuten die je nodig hebt om via je provider -in ons geval een hele grote- op de snelweg te komen. Zeggen we 6 minuten? Daarbovenop de tijd om tekst en plaatjes naar jou te zenden. Snelweg? Een 20 pk Eend op een D-weg in het Franse heuvelland gaat sneller!! Tien minuten is niet zo gek, alles bij elkaar een half uurtje.

En weet je wie nou die lachende derde is? Nee, niet de verzender, ook niet de provider maar....juist ja. Die! Ach wat, voor die ene gulden in daluren tijd. Da's gem....n..k. Als je die 30 km heen-en-terug rijdt naar het kantoor dat de informatie levert, ben je aanzienlijk meer kwijt. Zelfs met een ouwe Eend!! Ach ja, die ouwe Eend SlowPoke. Ze slofte de categorie-3 D-925 op, van Albertville richting Mont Blanc. En beneden werd ze voorbijgesneld door een machtige Chevy-met-PowerSteering Zoef. Alleen, halfweg naar boven stond Zoef in de kant stoom af te blazen.

Terug, via Geneve, Colmar, Metz en Luik naar Leiden ging het met een gemiddelde van 130 over gewone wegen wel met het British BMW-pestertje, de 1275-S Mini. Ook toen al pestte ik graag snoeverige en brallende bezitters van grote dingen!

Mijn vriend was verrast over ons Windows pestertje: zeer interessant!!

groetend, Max van Loon