Mis?
een reactie van Henri Derksen

N.a.v. column MisC, Asterisk 1997.15.4.6.
Hallo Max, of mag ik ook Min zeggen? Heb jij trouwens zo'n tweeschalige thermometer ? Of hou jij het liever op Max, en laat de Min voor wat het is? Dan zul je toch echt een keer van een koude kermis thuiskomen. Want soms is er toch ook met jou wat MIS Columnist; kijk maar eens even mee. Op je vorige column heb ik het volgende (serieuze) commentaar:

Niks hoor, men is bezig met 33600 en het daarbij behorende protocol V34.

Sorry, maar V34 is de officiële standaard voor 28800 bits per seconde. 33600 is nog steeds geen officiële standaard. Erg belangrijk en essentieel om te weten. Daarom lukken 33k6 CONNECTs ook vaak niet.

Het nieuwe einde? Welnee, sinds PTT bezig is ieder op de ISDN te krijgen met de belofte van een 'snelle' 56 KBps aansluiting,

Ook dit is allang verouderde informatie. ISDN werkt al heel lang met een gecombineerde 2 x 64 KBps en een 16 KBps lijn, het zogenaamde 2BD protocol.

Wist je overigens (om de verwarring nog groter te maken) dat er ook al gewerkt wordt aan een 57k6 (halfduplex) modemverbinding over analoge spraaklijnen ? Voor mail ophalen of anonymus FTPen is dat natuurlijk wel handig, omdat daar toch voornamelijk in slechts een richting gewerkt wordt.

geen modem maar alleen een interface -zeg maar 'aansluitkastje'- is zelfs 64 KBps mogelijk. Goh, méér dan 2 maal sneller dan nu!!

Ook dit is al tijden achterhaald. Gecombineerd is zelfs 128 KBps mogelijk, namelijk door de beide B-lijnen te koppelen. Mijn eigen ZyXEL Elite 2684 ondersteunt dat al. Als ik hem zou upgraden naar ISDN, dan heet ie Elite 2864i Ik heb bewust nog even gewacht met direct de ISDN versie aan te schaffen. Verder ben ik het roerend met je eens.

Bij veel spullen is het gewoon een bodemloze put. Je moet eigenlijk altijd zo lang mogelijk wachten en dan in een keer iets aanschaffem wat de meeste mogelijkheden heeft, en waar de kinderziektes uit zijn. Veel duurzame gebruiksartikelen van eerdere generaties zijn nu al redelijk doorontwikkeld, zoals auto's en wasmachines. Met de nieuwere producten zoals video's CD's, computers e.d. is dit nog niet het geval, en dus betaalt iedereen flink mee aan de ontwikkeling van weer iets nieuws. Nee, wij mogen software uittesten en dan moeten we ook nog betalen voor een betere versie (update) waarvoor wij de fouten gemeld hebben. Krom is dat hè?

Daarnaast wordt updating vaak gewoon psychisch opgedrongen. Ik kon op kantoor prima overweg met WP4.2. Nee ik MOET WP5.1. Hetzelfde geldt voor Windhoos. Heb ik niet nodig. Ik kan met DOS prima uit de voeten. Met Acorns veel beter, maar dat krijg ik er op kantoor toch niet door. En toch moet ik over op raampjes. Ik kijk zo wel uit het raam en werk lekker stiekem met de dosversies van de verschillende pakketten. Alleen als ik iets moet uitwisselen met andere collega's werk ik met een raampjes-pakket. Als ik met iets werk wat me goed bevalt, dan update ik niet.

Alleen pas als ik iets mis, wat in een nieuwere versie wel aanwezig is en dat voor mij essentieel is. Moet jij eens kijken hoe vaak er onnodig zware software draait voor iets heel simpels. En het ergste is dat vaak het domste systeem de standaard wordt. Video2000 versus VHS en Dos versie RiscOS zijn daar bekende voorbeelden van. Oorzaak: men denkt niet na voor men iets aanschaft, want het moet zo goedkoop mogelijk. Maar dat is korte termijn politiek. Zo had ik in de jaren '80 in onze regio eens een lid welke graag een 5,25" floppydiskdrive wilde aanschaffen. Ik adviseerde hem toen om een 80 tracks dubbelzijdige te nemen i.p.v. een 40 tracks enkelzijdige.

De drive is dan wel duurder en de floppies daarvoor ook, alleen haal je dat er weer dik uit door de veel efficiëntere opslagkosten per byte. Ik had hem dat zelfs helemaal voorgerekend. Maar wat doet-ie slimmerd: juist hij schaft wel een 80-tracker aan, maar een enkelzijdige! Een paar maanden later had ie toch spijt, en toen verschuilde hij zich achter het argument; te weinig spaargeld. Spaar er dan gewoon iets langer voor, zodat je wel zo'n 80-tracker/DS kan kopen. Tegenwoordig raad ik nog steeds de 8-bit gebruikers aan om een 3,5" DD floppydrive aan te schaffen/installeren, en zo mogelijk over te stappen op ADFS.

Men heeft dan tenminste uitwisselmogelijkheden met de Archimedici en RiscPCers. In die periode was het met de Disk Filing Sytems al net zo. Double density en meerdere files in een directory was bij merk x wel mogelijk en ADFS van Acorn was of te laat uit, of veel te duur om in te bouwen. Gevolg: een hoop incompatible disc systemen met vaak ook nog veel errors, alleen omdat men goedkoper uit wilde zijn.

Maar uiteindelijk is goedkoop toch altijd duurkoop. En de hard- en softwarefreaks op de club moesten zulke gebruikers dan vooral zo veel als mogeijk was maar zien te helpen. Op een gegeven moment dacht ik wel eens: als je nu wat meer geld had besteed aan een kwalitatief beter ADFS systeem, dan hoef ik ik nu geen tijd te steken in filerecovery en backup procedures, maar konden we onze tijd besteden aan andere interessante automatiseringsklusjes. Nu zitten dat soort gebruikers achter zo'n Intelside bak, en als ze Acorn wel trouw zijn gebleven werken ze nu wel met ADFS. En tegenwoordig gaat het met veel zaken nog zo. Conclusie: de aanhouder van degelijke systemen wint toch uiteindelijk.

Het voordeel van de lagere aanschafprijs gaat volledig op aan de irritatie en tijdverkwisting die slechte spullen met zich mee brengen. Overigens ben ik waarschijnlijk een van de weinigen die al die oude Acorn en niet Acorn diskformaten nog kan lezen en schrijven, 't is maar een weet. Daarom verkoop ik m'n oude (economisch) afgeschreven machines ook niet, je krijgt er toch zowat niks meer voor. Immers: technisch zijn ze vaak nog best, en prima inzetbaar voor simpele klusjes. Filesytemconversie b.v. Sommigen moeten na jaren dan weer een oud machientje ergens aanschaffen omdat ze vroeger hun spul verkochten, zijn ze nog duurder uit, dan wanneer ze het oude machien gehouden hadden...of niet?

Zo heeft in mijn mini Acorn Museum vrijwel elke oude 8-bitter een taak. Op die manier doe ik ook aan multitasking, of zelfs wel paralellcomputing. Handig in gebruik is dan een thuisnetwerk (EcoNet, EtherNet of zelfs IntraNet). Ik zit zelfs op AcoNet, FidoNet en 085-Net en nog vang ik geen vis ;-).

Of zou dat soms komen omdat ik vlakbij de Rijnkade aan de (vuile) Rijn woon? Maar verder is hier op de UniCorn site nixmis... Of vis ik toch nog ergens achter een Net? Ja, want ik las namelijk iets over InterAcoNet. Dat is een geplande opzet voor een gateway tussen AcoNet (met de FidoNet-structuur en hierarchie) en Internet te bewerkstelligen. AcoNetters (voornamelijk Points) kunnen dan van en naar Internet e-mailen en ook newsgroups lezen. Dat laatste is te vergelijken met de EchoMail area's zoals ook op AcoNet zelf te vinden zijn. Gedeeltelijk is er al een InterAcoNet functioneel, namelijk op Dialis.

Daar is een UUCP-naar-Fido-gateway geinstalleerd welke de NetMail (e-mail in Internet-termen) converteert, en ook de EchoMail (NewsGroups in Internet-termen). Sommige van die NewsGroups zijn ook op de rest van AcoNet (andere systemen dan Dialis) in een EchoMailArea te lezen, maar zijn dan read only, d.w.z. men kan ze alleen maar lezen en er niet op replyen of zelf berichten in schrijven. Bij een echte InterAcoNet gateway zou zowel lezen als schrijven mogelijk moeten zijn. Thans is dit nog in onderzoek bij enkele AcoNet sysop's.

Gezien de financiën die met Internet providers altijd gepaard schijnen te moeten gaan kan een dergelijke dienst of functionaliteit niet gratis zijn. Een InterAcoNet gateway zal per saldo voor de gebruikers echter altijd voordeliger uitpakken, dan ieder een eigen Internetaansluiting afzonderlijk. Via zo'n Inter-Aco-Net-gate-way kan echter niet ge(wind)surft of files gedownload worden (annonymus FTP). Zodra InterAcoNet in een of andere vorm mogelijk wordt berichten wij jullie hier weer over.