Gelezen in

Computable is een onafhankelijk economisch en technisch weekblad op het gebied van informatieverwerking. In het nummer van 6 juni 1997 stond het volgende artikel:

Acorn.

De Alpha van Digital is zeker niet de enige overgebleven Risc-processor voor de PC-markt. Ten onrechte beweerde René Raaymakers (Computable van 23 mei 1997) dat dit wel het geval is. Is het u bekend dat het Britse Acorn al sinds 1987 een Risc-processor in haar personal computers zet? Het betreft hier de ARM processor. Aanvankelijk Acorn Risc Machine, nu Advanced Risc Machines. Deze ARM processor begint steeds succesvoller te worden.

Sinds Digital zich ermee bemoeit begint de (Strong)ARM processor een steeds belangrijkere plaats te verwerven. Digital stelt dat de ARM processor rond de eeuwwisseling de meest gebruikte processor ter wereld zal zijn. Hij verbruikt heel weinig energie en wordt nauwelijks warm. Koeling en dergelijke zijn dan ook niet nodig.

'Toevallig' heeft Acorn, dat aan de wieg stond van deze processor, er een superieur operating system voor: RISC OS, dat speciaal geschreven is voor de ARM processor. Het besturingssysteem zit in ROM. Het type computer dat Acorn voert is de z.g. RISC PC, en is superieur wat betreft besturingssysteem en GUI vergeleken met de meer gangbare systemen. Windows95 begint er trouwens verdacht veel op te lijken (een iconbar is geen uitvinding van Microsoft).

Logisch dat Oracle aan Acorn vroeg het referentie model voor de Network Computer te produceren. De NC van Oracle is niets meer dan een Acorn computer. Al jaren zijn tijd ver vooruit. RISC OS is een zeer flexibel modulair besturingssysteem, dat makelijk kan worden aangepast aan verschillende wensen. Het besturingssysteem NCOS van de NC is voor het grootste gedeelte het zelfde als RISC OS voor de Acorn RISC PC. Naar het schijnt kan veel software van het Acorn platform zonder meer op de NC draaien.

Reden van dit alles is dat de ARM processor met het beste besturingssysteem voor deze processor, RIS OS, al in heel wat apparaten wordt gebruikt. Tot de bedrijven die de laatste maanden licentie op RISC OS genomen hebben behoort onder andere ons eigen Philips.

Met Acorn gaat het, tegen ieders verwachting in, beter dan ooit te voren! Men kan op het ogenblik de vacatures niet vervullen. Het RISC PC platform loopt voorop met de nieuwste ontwikkelingen. Ondertussen wordt gewerkt aan een opvolger voor RISC OS: Galileo. Dit OS zal nog veelzijdiger en verfijnder zijn dan RISC OS en nog kleiner! Dat is weer eens wat anders dan Windows dat steeds groter wordt.

Misschien wordt het eens tijd om wat aandacht te besteden aan de in alle opzichte superieure computers van Acorn. Er zijn momenteel zo'n 230 bedrijven die gericht software ontwikkelen voor Acorn en dus voor RISC OS. Dat zijn er dit jaar al zo'n tachtig meer dan het jaar daarvoor.

Wie ooit met een RISC PC gewerkt heeft hoeft niet meer overtuigd te worden. Trouwens: (risc)Bsd en Linux draaien er ook op. Het is jammer dat de media er zo weinig aandacht aan schenken. Het is altijd de schreeuw van de commercie die mensen doet geloven wat het beste is. Wat dat betreft dekte uw kop: 'Manipulatie schering en inslag in chipwereld' de lading volledig.

Henk Huinen,
Stichting Creatief Beeldwerk, Bavel