High speed CD-ROM spelers
versus Pieter Piers

Toen ik op de Expo op het punt stond om een CDRom speler te kopen stonden er gelijk een aantal mensen voor mij klaar om me te waarschuwen voor de problemen die zich voor doen bij 'high speed' CDRom spelers.

Het schijnt namelijk zo te zijn dat de 'high speed' CDRom spelers op een zo hoge snelheid draaien, dat de hele computer in resonantie komt en wanneer de speler op volle snelheid draait de computer over de tafel doet wandelen. Verder schijnen de spelers door hun hoge snelheid ook behoorlijk wat herrie te maken.

Enigszins verontrust over deze berichtgeving heb ik hierover gesproken met bijvoorbeeld de mensen van Yellowstone. Ook zij hadden gehoord van deze problemen (via het Internet), maar hebben met de CDRom spelers die ze zelf verkopen geen enkel probleem ervaren.

De conclusie die zij trokken is dat er in die gevallen sprake moet zijn van of een verkeerde bevestiging van de CDRom speler in de computer of van een inferieure kwaliteit speler. Ook achten ze het niet helemaal onmogelijk dat er bepaalde CD's zijn die of niet exact rond zijn of op een of andere manier in onbalans komen. Hoe dan ook, veel kan worden voorkomen met een goede kwaliteit CDRom speler.

Natuurlijk dan wel degene die zij verkopen. Zelf heb ik een CDRom speler gekocht die in ieder geval 12-speed is (en volgens de verkoper zelfs de performance haalt van een 16 speed) en deze heel goed vast gezet. De computer staat (al jaren) op een heel simpel tafeltje en tot nu toe heb ik nog geen enkel probleem ervaren. De speler is zelfs zo stil, dat het geluid bijna niet over de herrie van de ventilator uit komt.

Wat is nu de conclusie? De verhalen over slechte CDRom spelers zullen heus een kern van waarheid hebben, echter wanneer je een 'merk' speler koopt verklein je het risico van een miskoop. Ik ben in ieder geval heel tevreden met mijn speler.

Trouwens het monteren van zo'n ding is wel heel simpel. Gat maken in de kast, speler monteren, kabels aansluiten, kast sluiten (goed opletten dat er geen kabels klem komen te zitten), software installeren en klaar is Kees (of eigenlijk Pieter in dit geval).

Alles in een uurtje tijd.
Zo simpel, dat als ik het kan, dan moet iedereen dat kunnen.

Pieter Piers