M is C een column van MC

't Is zomer nu, en de temperatuur overdag is een aangename 20 tot 25 Celcius, 's nacht's 10 graden minder. Zowel overdag als in slaaptijd een aangename temperatuur. Maar ja... werken aan of met een computer is bij die temperatuur en dat weertype nou niet direct wat ik prefereer. Zit liever aan een terrasje met een cool pintje of een kouwe citron pressé.

Dan kijk ik naar de slenterende maskes die op hun beurt kijken naar die ouwe voyeur. Ach ja, er is overeenkomst tussen de gepensioneerde en de student: beiden rusten graag uit. De een van het werk dat verleden tijd is, de ander van wat toekomstig is. Maar ja, je moet je stukje voor ons blad nog maken. En, hoewel je meestal de hoofdlijn van het verhaal al eerder -op straat, bijvoorbeeld- hebt bedacht, voor het verder bewerken van de plot betreur ik dan vaak dat ik geen portable meer heb.

En daarmee bedoel ik de palmtop, in onze eigen taal de zaktop. Die andere is mij te zwaar. "Maar 2-en-een-halve kilo, meneer". Aan m'n hoela, loop jij er eens een stief uurtje mee. Of een sintelbaantje (= 400 m) hard met dat ding; 'ns kijken of je dan nog wel wil!

Neen, de echte zaktop dus. Die Psion-alias-Acorn is zo gek nog niet. En als er een energie zuinige StrongARM in komt, is dat financieel voor Acorn lekker gunstig, ook zonder hun naam. Ja, ik zie me al zitten aan de Utrechtse Oude Gracht, op het Leidse Plein, aan de Scheveningse Boulevard, de Nijmeegse Waalkade of op het Vrijthof. Kijkend, genietend, sippend en, af-en-toe tikkend op zo'n dingetje.

Volgens een Engelse journalist die ergens aan de Franse Zuidkust woont, moet je dat ding tussen je twee handen hebben en met je beide duimen tikken. "Valt niet van je schoot af en als je het eenmaal gewend bent, gaat het lekker snel" zei die.

Ja maar net als de nieuwe A7000+, moet 'ie DOS kunnen lezen. Want dan kan ik zien hoe laat m'n trein gaat. Nee, natuurlijk geen ingebouwde CD-ROM drive. Maakt alleen maar zwaar; zo'n flashdisk -of hoe dat mag heten- is beter. Moet je wel apart kunnen voorzien van de nodige data. Maar men moet wel opschieten met die snelle kleine want HP, Nokia en Sharp, de belangrijkste spelers in de zaktop-wereld zitten ook niet stil.

Helaas heeft de nieuwe Psion 5 (4 is overgeslagen vanwege dat dat een Chinees ongeluksgetal is) nog geen SA: de 5a wellicht? Net over BBC gehoord en in de Guardian gelezen: Apple is (voor welk deel?) van Microsoft geworden. En wie zit er in de board? Larry Ellison van Oracle!! Hoe nu met de verbinding Apple - Acorn en dus de positie van ARM?

groetend, Max van Loon