Backup
en hoe Eduard Bekker alles veilig stelt

Voor de mensen die hun harddisk regelmatig backuppen naar bijvoorbeeld een Syquest of een Zip-drive is er goed nieuws: onlangs trof ik op een schijfje bij de Acorn User een programmaatje aan dat zeer zinvol is.

Backuppen naar een ander medium kan op verschillende manieren:

- Bij de filer de optie 'Newer' aanklikken en de betreffende map(en) in zijn geheel naar het backup medium toeslepen. Meestal heb je al eerder hierop gebackupt. Dan worden alleen de bestanden die erbij gekomen zijn sinds de laatste keer dat je een backup hebt gemaakt gekopieerd.

Dat gaat snel, maar er is één probleem: regelmatig kopieër je bestanden of programma's die je naderhand weer weggooit, omdat je ze niet meer nodig hebt.

Vaak heb je die al een keer gebackupt. Daar blijven ze staan.

Dat heeft tot gevolg dat je backup medium voller raakt dan je orginele bestanden verzameling.

Dan kan het zelfs gebeuren dat je Syquest of Zip-drive "overloopt", terwijl je origineel toch zou moeten 'passen'. Om dit te voorkomen is er een alternatief:

- Je backup medium eerst helemaal wissen en dan vervolgens een backup maken. Dit is echter geen prettige methode: krijg je op zo'n moment een harddisk storing of raken originele bestanden beschadigd, dat ben je in één klap alles kwijt. Bovendien zul je de mensen de kost moeten geven, die per ongeluk hun orginele map weggooien in plaats van de backup!

Gelukkig bestaat er nu dus een programmaatje onder de naam 'Backup' (hoe zou de maker Martyn Fox nou op die naam gekomen zijn?).

Dit

zet alle bestandjes op de backupschijf die niet (meer) op het orginele opslagmedium voorkomen, apart in een map met de naam '++Backup++'. Je kunt dan altijd nog kijken wat er je ermee wilt doen. Meestal is dat weggooien. Backuppen doe je op deze wijze met een gerust hart. Een handige util dus, die je kunt ophalen bij Randstad BBS (tel.: 079 427434).

Onderschrift: