Datacommunicatie
van de hand van Kees Grinwis

De meeste mensen denken bij het horen van dit woord waarschijnlijk direct aan Internet, het wereldwijde computernetwerk. Dat er echter ook meer is dan Internet beseffen meestal maar weinig mensen, zo zijn er in Nederland tientallen BBS'en die iets aan Acorn doen.

Interessant, zullen misschien een aantal verstokte surfers denken, maar wat heb ik aan de wetenschap dat er Acorn BBS'en zijn en wat is een

?

Op de eerste vraag is het antwoord simpel, deze BBS'en, die meestal ook 24 uur per dag te bereiken zijn, hebben meestal een ruime collectie aan Acorn software. Met veel zoekwerk is het meestal ook wel mogelijk om deze van een FTP-site te halen op het Internet, maar op een BBS is het meestal veel gemakkelijker geregeld, je download de bestanden-lijst, zoekt even op de naam van de applicatie en als het BBS het bewuste bestand in de download-gebieden heeft, is het heel simpel om deze te downloaden.

Om van de BBS mogelijkheden gebruik te kunnen maken is het nodig om in te loggen, d.w.z. het opgeven van een naam en password.

moeten zelf een paswoord bedenken en kunnen dit de volgende keer gebruiken, zie hiervoor de 2 figuren bij dit artikel.

Na aanmelding en het instellen van de persoonlijke voorkeuren komt men meestal in het hoofdmenu, maar bij sommige BBS'en krijgt men eerst diverse bulletins te zien, dit zijn teksten waarin er diverse informatie over het systeem gegeven wordt.

Een BBS is meestal opgedeeld in 2 verschillende gebieden, het berichtengebied en het bestanden-gebied, deze zijn beide te bereiken vanuit het hoofdmenu. Het bestandengebied staat afhankelijk van het BBS vol met de eerder genoemde Acorn bestanden, het berichtengebied daarentegen is de plaats waar je je vragen op het gebied van Acorn-computers kwijt kunt, de meeste BBS'en zijn daarbij ook nog eens aangesloten op AcoNet, het Nederlandstalige Acorn-netwerk. In AcoNet wisselen de aangesloten BBS'en hun berichten uit.

Omdat een BBS, de afkorting staat voor Bulletin Board System, een voornamelijk tekst-georiënteerd systeem is is het een snelle manier om aan gegevens te komen, geen plaatjes waar je uren op moet wachten en vooral geen opstoppingen omdat je de telefoonlijn (en dus de bandbreedte) niet met andere mensen hoeft te delen. Eenmaal aangekomen in de berichten - of bestandengebieden wijst het zichzelf.

Ik hoop hierover in een volgend artikel nog iets meer te vertellen, maar voor diegenen die na het lezen van dit artikel direct al meer informatie willen hebben staat onder dit artikel mijn e-mail adres.

Kees Grinwis
E-mail: dune@dune.demon.nl
Word Wide Web: http://www.dune.demon.nl/
Meer informatie over Dune BBS:
http://dunebbs.home.ml.org/