M is C een column van MC

Hoewel geen echt nieuws meer wil ik er toch even bij stilstaan omdat het ons, Acornisten, misschien wel meer aangaat dan ons lief is. Het nieuws dat Steve Jobs van Apple een deal sloot met Bill Gates van Microsoft: BG neemt de verliezen van Apple voor zijn rekening en investeert $ 150 miljoen en daarvoor krijgt hij aandelen zonder stemrecht. Lijkt een goede deal voor SJ.

Maar als je ziet dat BG tevens de controle krijgt over het software gebeuren bij Apple dan hoef je geen ziener te zijn om te verwachten dat het komende NexT systeem van Apple ofwel gelardeerd wordt met Windows dingetjes ofwel dat NexT wordt geïntegreerd in een volgende Windows.

BG heeft verklaard dat Microsoft Apple-software zal publiceren (M was al de belangrijkste software ontwikkelaar voor Apple) 'into' de volgende eeuw. Voor 4 jaar, en daarna?? Controle over de apllicaties betekent dat MAC-gebruikers (zo'n 20 tot 25 miljoen) afhankelijk zijn geworden van BG!!

Software-controle betekent ook macht over de idem van het Net(werk) waarvoor Apple wellicht het meeste deed. Immers is de Mac nog steeds de meest bekende grafische machine. En nu heeft BG ook die ontwikkeling in handen. Schreef ik in het PS van mijn vorige column dat Larry Ellison (Oracle) 'in the board' zat, inmiddels is die er weer uitgeknikkerd. Eis van BG?, niet ondenkbaar want LE staat voor Netscape, de grootste (immers industrie) WEBber en dus BG's grootste tegenstander om het Net in handen te krijgen. Aan Ellison is nog wat anders verbonden en dat is het gebruik van de OPEN taal Java van Sun.

Open, opdat ieder platform dat kon implementeren en we weten dat BG bezig is dat zodanig te veranderen dat wie de MS-versie wil gebruiken, dat via Windows MOET doen. En daarmede kom ik bij wat 'ons Acornisten misschien wel meer aangaat dan ons lief is'.

Als het LE en Sun's Scott McNealy niet zou gelukken om op zijn minst de meerderheid voor Netscape te behouden, krijgt het plan van Acorn om de Netwerk Computer (wellicht) als hoofddoel te beschouwen, een forse knauw. Voorts is er de chip-ontwikkelaar ARM, 40/40 van Acorn en Apple.

Apple is nu, ook in termen van de Amerikaanse Antitrust wet, niet van BG maar hij kan steun aan de ontwikkeling van de ARM-chips onthouden en daarmee Acorn de nek omdraaien! En dat is voor ons Acornisten, net zo obstinaat als de Maccers, bepaald geen prettig vooruitzicht.

William Gates, in mijn column in Asterisk van december '96 schreef ik dat hij ere-doctor van Nijenrode was geworden vanwege grensverleggend ondernemerschap. Hij is meer dan dat, veel meer: hij is tegelijk listig, handig en een economische strateeg die z'n weerga niet heeft. Misschien Rupert Murdoch, de Australische kranten (en media) baas?

Toen Steve Jobs tijdens de Macworld Expo in Boston (US) in verleden augustus z'n stap aankondigde, verscheen boven zijn hoofd op een gigantisch scherm het beeld van Bill Gates, met z'n 'smug smile'. Typerend, omdat SJ, daaronder, ernstig keek.

Hoe lang nog, SJ?; ik aarzel om er achteraan te voegen: hoe lang nog, Acorn? Is er onder u, lezers, misschien iemand die het volledige aandeel van Apple in ARM overneemt? Dat hij opsta!!

groetend, Max van Loon