FoonGrapjes deel 2
deze keer door Nico ter Haar

Nadat in de *Asterisk 15.6 van juli 1997 Theo Scheurkogel enige tekst en uitleg alsmede aan- en opmerkingen op !FoonGrep1 heeft gemaakt, wil ik nu van de gelegenheid gebruik maken om !FoonGrep2 voor te stellen.

FoonGrep2 is niet een verbeterde FoonGrep1 maar een volledig nieuw programma. Dit was nodig omdat de PTT met ingang van de september 1996 CDFoon een nieuwe codering gebruikt (DES encryptie). Hierdoor is het ook niet mogelijk om met deze versie oude CDFoons (juni 1996 of eerder) te gebruiken. Aangezien het frontend van FG1 nogal spartaans was door het gebruik van de Acorn FrontEnd module heb ik de gelegenheid aangegrepen om dit nu ook in C te schrijven. Het nieuwe programma heet nu !FoonGrep2 en bestaat uit het volgende:

FoonGrep2 de wimp applicatie
FG2 de FG2 applicatie (command line)
FG1 de FG1 applicatie (command line)

De FG2shell heeft het volgende iconbar menu.

Met de optie Choices kan men kiezen of FG1 of FG2 moet worden gebruikt om de CDFoon te doorzoeken, m.b.v. Save kan deze keuze worden opgeslagen zodat FoonGrep2 de volgende keer standaard hierin opstart.

Welke FG gebruikt wordt is zichtbaar aan het iconbar icon, FG1 is het standaard oogje terwijl FG2 er een rode 2 doorheen heeft. Men kan echter ten alle tijde tijdens het werken met FoonGrep2 deze optie wijzigen, het oogje zal direct veranderen. Tevens worden door het kiezen van FG1 enkele opties in het Search window uitgegrijst omdat deze niet beschikbaar zijn in FG1.

Aangezien FG2 een Shareware product is, kan men via de optie Register deze registratie uitvoeren.

Hiervoor dient men contact op te nemen met de maker van FG2 (Stijn Abel, http://www.geocities .com/ voor het verkrijgen van een code. De prijs hiervoor bedraagt 25 gulden en men registreert dan de huidige versie, bij een nieuwere versie zal men opnieuw moeten registreren. De freeware versie heeft als enige beperking dat slechts 5 hits worden getoond op een zoekopdracht, terwijl de shareware versie alle hits toont.

Met de optie Search krijgt men het 'Zoek Opdracht window' in beeld. Hierin kan men de gewenste zoekcriteria opgeven en dan door een klik op Search laten zoeken. Dit zoeken gaat na het opstarten van de CD multitasking via een TaskWindow. In het zoekwindow zijn nu bijna alle mogelijke zoekopties opgenomen.

Nieuw is oa. het zoeken op postcode (alle postcodes tussen twee opgegeven grenzen), het instellen van het te gebruiken font voor de uitvoer etc.

Leuk is dat men nu tijdens output naar een file in een apart window de debug-info krijgt zodat gebruik van de suppress debug optie overbodig is en men wel kan zien wat het programma allemaal uitvoert. Nog steeds is het mogelijk om het programma zelf te runnen vanaf de command line, hiervoor gebruikt men de absolute files FoonGrep1 of FoonGrep2 welke zich in de !FoonGrep2 applicatie bevinden. Ook kan men de hierin aanwezige TaskObey file 'Command' gebruiken aangezien de shell het commando eerst opbouwt en dan via deze file doorgeeft.

Dan de 'problemen' in de vorige versie betreffende CSV uitvoer (waar ik dus enkele vragen/opmerkigen over gekregen heb). Er is nu een optie om de voornamen en achternamen te scheiden in zowel FG1 als FG2. Ik heb FG1 zodanig aangepast dat de extra info in dezelfde regel als de abbonnee komt, dus geen extra leeg info-record meer.

Helaas heb ik nog geen header informatie erbij kunnen zetten, maar dit moet door een vooraf aangemaakte database file met de juiste velden zijn op te lossen. Voor FG2 is het extra info-record nog wel aanwezig omdat de source hiervan voor alle platforms nagenoeg hetzelfde is en geheel afwijkend van de FG1 source. Het is niet mogelijk om simpel dit even te wijzigen.

Daarom de volgende oplossing: -open de uitvoer-file in !Edit (heeft iedereen) -toets F4 in -klik op 'magic characters' -type in het Find veld: \n"i --> 4 karakters -type in het replace veld: ,"i --> 3 karakters -klik op 'GO' -klik op 'end to file replace' -sla de zo verkregen file op als CSV file.

De zo verkregen file is nu in elke database zonder problemen in te voeren. Zoals eerder vermeld dat er mogelijk een wijziging van de source komt met betere CSV-uitvoer is NIET aan de orde. Nieuw bij FG2 is de mogelijkheid om de datafiles vanaf harddisk te gebruiken. Het programma zoekt eerst op de HD en daarna op de CD indien niet gevonden, dus naar gelang de HD ruimte copiëren is mogelijk.

Echter in eerste instantie kon ik op mijn machine geen snelheidswinst vaststellen (RPC-SA, 14speed CDrom) bij enkele willekeurige testen. Ik zal het programma uploaden naar Henry op Unicorn BBS, terwijl het ook op de hieronder vermelde website staat.

Op en aanmerkingen zijn natuurlijk van harte welkom,
aconet: 77:8500/506.2
email: nico.terhaar@tip.nl
post: Jordenstraat 34, 4024 HT,
Eck en Wiel
www:http://www.tip.nl/users/nico.terhaar/