GrandPrix2
ofwel de problemen met een spel van Pieter Piers

Nu ongeveer anderhalf jaar geleden was mijn broer op zoek naar een andere computer. Hij had toen nog een Amiga en zocht iets anders.

We hebben serieus gekeken naar een Risc PC, echter omdat hij als systeembeheerder veel werk vanuit huis kan doen als hij over een DOS/Windows machine beschikt, was een Risc PC bijna twee maal duurder dan een simpele Pentiumdoos, die hij via zijn werk kon kopen.

Daar konden alle voordelen van een Risc PC voor hem niet tegen op. Zo gezegd zo gedaan. Een half jaartje later ben ik zelf eens achter deze Pentium doos gekropen om de spelletejes die hij op de harde schijf heeft staan te proberen. Daar kwam ik het spel GrandPrix 2 tegen. De handleiding stond in de boekenkast, dus ik was er snel mee op weg. Ik kon na een uurtje niets anders bekennen, dan dat dit toch wel iets heel bijzonders is. Fantastische graphics, heel realistisch, echt super. Maar ja, niet voor Risc OS. Zelfs mijn vriendin was er zo weg van, dat we tot de conclusie kwamen dat het ook bij ons thuis moest komen.

De eerste stap was een inventarisatie van wat er nodig is voor het spel en te kijken wat we al hebben. Op de doos staat minimaal 8Mb RAM, 9 Mb vrij op de harde schijf, een CD speler van minimaal double speed, soundblaster compatibele geluidskaart en vanaf 486DX2 66 MHz. Ik had toen een Risc PC 600 met 4Mb RAM geheugen, 1 Mb video RAM, 200 Mb harde schijf en een 486SX 33 MHz. Ik kwam dus hier en daar nog wat te kort.

De eerste stap die ik ondernomen heb was een CD speler. Echter omdat ik Risc OS 3.5 had, ben ik op zoek gegaan naar iemand die een StrongARM had gekocht en Risc OS 3.6 op de plank had liggen. Matt Hendrix had het nog liggen en van hem mocht ik het wel hebben. Zo gezegd zo gedaan. op een goede dag afgereisd naar Etten-Leur en Risc OS 3.6 ingebouwd. Omdat Matt nog ergens 4Mb RAM had liggen, kon ik dat totdat ik òf 16 Mb danwel 32 Mb had aangeschaft wel lenen.

Op de Acorn Expo heb ik vervolgens een CD-speler gekocht, 2Mb video RAM en omdat er voor het 'lekker' spelen geadviseerd wordt zoveel mogelijk ruimte op de harde schijf vrij te maken (minimaal 96 MB, geen grapje) gelijk maar een grote harde schijf gekocht. Ik dacht toen aardig het heertje te zijn. Vervolgens op zoek naar een goedkope versie van GrandPrix 2, wanneer je een beetje je best doet moet dat voor ca. Dfl 50,-- aardig lukken.

De kater kwam toen ik het spel wilde installeren. Nou ja, installeren ging nog wel, echter 8Mb RAM en 2 Mb Video RAM maken nog geen 8 Mb vrij onder de PC-kaart.De hele zomer heb ik mijn computer niet aangehad en zodoende ben ik dus ook niet op zoek gegaan naar een goedkope geheugen uitbreiding. Hiermee heb ik gewacht tot de Acorn World Show. Mijn machine is nu na de Acorn World Show uitgerust met meer geheugen (16 Mb erbij) en GrandPrix 2 wil eindelijk 'draaien'. Echter alleen zonder geluid.

Op de Acorn Expo heb ik hierover enige tijd gesproken met Andrew Rawnsley (Rcomp), de schijver van onder andere PC Sound Professional, en hij vertelde mij dat ik voor geluid nodig heb een 16 bit geluidkaart, een stukje soft- of hardware dat voor MIDI zorgt en PC Sound Professional. Een grapje van minimaal Dfl 400,--. Dat was wel even schrikken.

Daarnaast draait het spel nu op ca. 8 beeldjes per seconde, wanneer ik bij de graphics opties bijna alles uitzet (wanneer ik dat niet doe nog geen twee beeldjes per seconde, het maximum ligt op 25 beeldjes per seconde). Dat wil zeggen dat je in de spiegels alleen de achterop komende auto's ziet, verder geen details en dat je voor je alleen de baan ziet met de vangrails en de curbe stones. Alle andere details zijn omwille van de beeldsnelheid uitgeschakeld. Wil je meer snelheid, dan moet er een snellere processor in. Een upgrade naar een 586 133 MHz zal de inhoud van de portemonnaie verder doen dalen met zo'n Dfl 600,--.

Wat mijn volgende stap zal zijn weet ik nog niet, maar wanneer iemand een stukje MIDI hardware of een geluidskaart heeft waar hij/zij vanaf wil, dan hou ik mij van harte aanbevolen, want eerlijk is eerlijk, er is zo zonder geluid eigenlijk geen klap aan.

Ja en dan de kosten. Tot nu toe heeft mij dat een CD-speler, een harde schijf, 16 Mb geheugen en een 2e Mb video Ram gekost. Alles bij elkaar denk ik al gauw Dfl 1000,--. Wanneer ik dan vervolgens kijk naar wat er nog moet worden uigegeven dan komen we aardig in de buurt van een compleet Pentium systeem.

Zou ik dat willen, nee, natuurlijk niet. Maar wel iets om over na te denken. Kijk, een CD speler en grotere harde schijf had ik toch wel gekocht. Maar al die andere grappen, daar ben ik nog niet zo zeker van. Het zou mooi zijn als er eindelijk een Risc OS versie zou komen, want beter dan VGA graphics lukt ook niet op de PC-kaart en dat is met 2 Mb Video RAM best frustrerend.

Ik hou jullie op de hoogte.
Pieter