M is C een column van MC

Heet van de BBC-naald op het moment dat ik dit intik. Namelijk het nieuws dat de basis van het Internet op de markt zal worden gegooid. Er zijn een 16 (als ik het goed heb onthouden!!) stations waarvan 2 in Europa; de anderen allen in de US. Internet was een onderdeel van de militairen en werd volledig gecontroleerd door het Pentagon.

"Wat?" zegt u, net als ik.
Ja, ik dacht ook dat het in handen was van particulieren. En toen bedacht ik mij dat een bepaalde figuur ongetwijfeld zal proberen de hele santekraam van het Pentagon te kopen; en als dat niet lukt dan toch het grootste deel. Kan 'ie gemakkelijk en dan heeft 'ie gelijk controle over jan-en-alleman. Nou neen, mensen. Ik verwacht niet dat het zo gemakkelijk zal gaan want... Lees verder en smul mee!!

Onze man BG van o.a Internet Explorer heeft z'n welwillend oog laten vallen op de rest van de Internet browsers. En dus moeten de PC-cloners die MS spul inbouwen ook Explorer installeren, willen ze ooit nog Win95 kunnen verkopen. Dat schijnt in de inbouwlicentie van het besturingssysteem te zijn beschreven.

Ja, en BG zag toen over het hoofd struise tante Janet Reno. Deze joffer, zo van de types Thatcher en Madeleine Albright -echt dames met haar, ook op de tanden- is toevallig Attorney General, een soort Procureur Generaal van het US Justice Department. Zij vindt dat BG dan zo oppermachtig wordt dat de consument geen keus meer heeft.

Nou gaat het eigenlijk niet om Explorer met Win95 maar om het nog te verschijnen Windows 98; de bedoeling is namelijk om Exporer daarin in te bouwen. Mag toch, zou je zeggen. "Neen", vindt Compaq, vindt ook Netscape (de grote concurent van Explorer), vinden alle anderen. zijnde concurent van Microsoft. "Want", zeggen ze, "Explorer is een apart programma dat ook apart verkocht wordt en dus geen onderdeel is/mag -/kan zijn van het besturingssysteem Windows."

U ziet het: een puur juridisch steekspel met als inzet het commercieële belang. En voor dat laatste gaat het ook niet om de positie van dat besturingssyteem want BG bevindt zich wat dat betreft, en zeker voor de PC-markt toch al in een bijna-monopolistische positie.

Neen, de uiteindelijke inzet is Internet. Tot nu toe was dat van niemand (behalve dan van de Amerikaans staat). Maar als BG dat beheest, kan 'ie best wel eens voorschrijven dat je zijn browser moet gebruiken. "Niet? sorry, kan je niet helpen." Voelt u al Big Brother over uw schouder heen kijken?

Ik ben benieuwd hoe tante Reno dit gaat aanpakken want, laat dat duidelijk zijn, het gaat hier ook nog om een flink deel van de Amerikaanse ecocnomie: MS zorgt voor aardig wat inkomsten in de pot van de Amerikaanse staat.

Zij heeft wel de baas van de afdeling Antitrust wetgeving van de Amerikaanse departement van Justitie, ene heer Klein. ingezet. En laat die nou een vriend van Bill Clinton zijn. Ik ben benieuwd want BG heeft ook (al) een leger juristen-specialisten in de strijd geworpen.

groetend, Max van Loon