'n Keystrip generator
ingeklopt door Kees den Ijzerman

Er zijn software pakketten, die wel gebruik maken van funktietoetsen, maar geen keystrip meeleveren. Soms is door het vele gebruik een keystrip smoezelig geworden, soms wil je om andere redenen een nieuwe keystrip hebben.

Die kan je zelf maken. Ook een die er goed en professioneel uitziet. Daar is een programma voor nodig dat een drawfile kan maken van zo'n strip en ten tweede een printer die er een goed uitziende afdruk van kan maken. Draw print op ware grootte. De printer bepaalt de kwaliteit van het uiterlijk van de strip.

Dat programma pakket is er. En het is niet duur. !DrawAid *). Je moet een beetje thuis zijn in Basic. Een generator programma in "Draw-Aid basic" waar mee je een draw file kan maken van elke gewenste keystrip volgt

.

Beveilig het gemaakte Basic programma op schijf.
Hoe wordt de drawfile van de strip gemaakt? Dubbelklik Select op de icon van Drawid3. Die verschijnt nu op de iconbalk. Klik Select op die icon. Er verschijnen een paar balken op het scherm. Sleep-Select het Basic programma naar de onderste balk of naar de DrawAid icon op de iconbalk. DrawAid maakt nu de drawfile en schrijft hem weg naar de applicatie folder van DrawAid die op de schijf staat.

Er verschijnt een venster met (verkleind) een afbeelding van de strip. Klik die weg en open de drawfile van de strip die rechts op het scherm op een vertikaal venster staat. Die Drawfile kan je met Draw afdrukken. Hij komt op ware grootte uit de printer - vertikaal op het A4 velletje. Zoals al eens eerder in deze kolommen gezegd: gebruik een printer met een resolutie van liefst 300 dpi horizontaal en vertikaal. Als je die niet hebt ga dan bijv. naar een clubavond om uit te vinden wie er een heeft. Plak de strip op een strook ivoor-karton.

Als je de generator op schijf hebt staan vergt het maken van een andere keystrip alleen het invoeren van twee namen en een lijstje met DATA. Het programma en de printer doen de rest. Als tweede en laatste

de gegevens voor de keystrip voor Impression Style.

De volgorde van de keystrip velden is hier anders maar dat maakt niet uit want elke tekst heeft zijn rij- en kolom-nr bij zich. Elke keystrip kan met deze generator gemaakt worden op een enkele uitzondering na. DeskEdit4 heeft 5 rijen; de extra rij is Escape-Fn. Bij m'n Pipedream4 kwam geen keystrip mee. Dat komt omdat je met Pipedream4 zelf de bezetting van de 48 keyfunkties kunt kiezen uit ruim 130 mogelijkheden en die keuze vond Colton blijkbaar te individueel om er een standaard strip voor te leveren. Maar dat is een ander verhaal.

Het is echt de moeite en het geld waard om DrawAid te bestellen. Stuur een briefje naar onderstaand adres en sluit een Eurocheque in voor 12 pond sterling. Het pakket wordt thuisgestuurd. Schrijf je naam en adres in blokletters want Engelsen hebben wel eens last met de schrijfwijze van onze namen en plaatsnamen. Zo kennen ze de Nederlandse 'IJ' niet. Dat heb ik al een paar keer moeten uitleggen.

*)DrawAid, Carvic Manufacturing,
Moray Park, Findhorn Road, FORRES, Moray, Scotland IV36 OTP.

Kees den IJzerman
Regio 19
Apeldoorn.