Een eerste kennismaking met RLaB
Kees Wouters

Nadat ik het artikel van Pieter Piers in Asterisk 9 over RLaB gelezen had, kwam ik bij toeval dit programma, versie 1.23 tegen op een cdrom, PDCD-4, the Datafile.

Na een week experimenteren met het pakket loopt het programma redelijk. In vergelijking met Matlab op een Winteldoos zeker zo stabiel (sic, ...). Even wennen aan de syntax moet je wel, als je Matlab 4 gewend bent. Waarschijnlijk lijkt de syntax van Matlab 5 meer op die van RLaB, maar dat weet ik alleen van verhalen en niet uit eigen ervaring.

De verschillen van RLaB ten opzichte van Matlab zijn kort beschreven in de matlab_dif help file. Positief is dat meerdere functies in één file mogelijk zijn en de matrix indicering uitgevoerd wordt met blokhaken [ ]. Hierdoor zijn functies () en matrices [ ] gemakkelijk uit elkaar te houden.

Een aantal toolboxes zijn in RLaB beschikbaar:

Verder zijn er help fles (in tweeën gesplitst, vanwege the 77 Acorn file limiet) en een aantal voorbeeld files aanwezig. Met de plot functies heb ik enige problemen. In Matlab kun je met 'hold on' meerdere keren in een figuur plotten. Het RLaB equivalent plhold() werkt bij mij niet. Kan iemand een voorbeeldje geven hoe je dat in RLaB aanpakt?

Verder is het mij onduidelijk hoe je de systeemvariabelen (onder andere RLAB_RC0, RLAB_HELP_DIR, RLAB_LIB_DIR, PLPLOT_LIB) kunt veranderen dan wel initialiseren. In de !Run file worden ze geinitialiseerd, maar in het ZAP RLaB taskwindow zijn ze stuk voor stuk niet gedefinieerd. Wie weet hier uitkomst? Tenslotte is het mij niet duidelijk hoe je RISC OS commando's vanuit het RLaB taskwindow kunt geven.

Afgezien van deze problemen is RLaB natuurlijk een schitterend programma. De meeste Matlab m-files zijn vrij eenvoudig om te zetten in RLaB r-files, zeker die je zelf bedacht en geschreven hebt. Met het dos programma m2r.exe kunnen ze ook automatisch omgezet worden; dit heb ik nog niet geprobeerd.

Hopelijk zijn er nog meer Big Ben leden enthousiast over dit programma en is het mogelijk om ergens in een hoekje van de *Asterisk elkaar maandelijks te ontmoeten om problemen op te lossen en de mogelijkheden van RLaB beter te leren kennen. Ik weet dat het vrij moeilijk is om reacties los te krijgen via de *Asterisk, maar toch, laat even iets weten:

Kees.Wouters@km-apm.comp.philips.com of:
Kees Wouters, Habichtweg 3,
D-35614 Asslar, BRD.

Tschuess.