FastSpool+
waarmee Henk Huinen de Turbodriver voorbij gaat

Soms kom je van die hulp-programma's tegen die je nooit meer zou willen missen. FastSpool+ is er zo een.

In een ander artikel in deze Asterisk (Postscript Perikelen) vermeld ik dat ik twee printers heb. Een Lexmark Optra S1250 Postscript Laser (z/w) en een Canon BJC600 (kleur).
Toen ik mijn Laser Direct verruilde voor een Lexmark s1250 moest ik de BJC èn de Optra beiden via de parallelle poort aansturen. Dus via één en dezelfde kabel naar een switchbox, en van daar uit een kabel naar elke printer. De Turbodriver van Computer Concepts kon ik dus wel vergeten, omdat die een speciale kabel vereist.

De Lexmark is voor wat betreft tekstbestanden erg snel, bij 'zware' plaatjes duurt het wat langer voordat de desktop vrij is en de printer aan zijn opdracht begint. Maar de kleurenprinter werd wel tergend langzaam. Nou vind ik de printsnelheid van de printer meestal niet zo'n probleem maar wel het tempo van afwerking binnen de desktop. Want ik wil mijn scherm zo snel mogelijk vrij hebben. Als ik 10 dezelfde vellen moest printen met de bubble jet moest ik wachten tot het laatste velletje voor ik verder kon. Gelukkig bracht FastSpool+ uitkomst!

Turbodriver met gewone kabel?
Tijdens Acorn World '97 had ik met verwondering geluisterd naar wat de producenten van FS+ beloofden. Alle printeraansturingen zouden spectaculair versneld worden. Het maakt niet uit wat voor bestand of welke printer. Zelfs de Turbodrivers van Computer Concepts zouden werken zonder de speciale kabel. Het klonk te mooi om waar te zijn. Waarom had men dat bij Computer Concepts zelf niet bedacht?

Binnen vijf minuten aan de praat
Toch liet ik, ondanks mijn bedenkingen, het programma via Desk komen. Alleen een schijfje, zonder handleiding. Die staat op de schijf zelf. Een tip: print die handleiding even uit, dat kan een hoop problemen voorkomen. Ik aan de gang met installeren. Zo gebeurd. Geen probleem. Maar toen ik probeerde te printen gebeurde er van alles, behalve printen. Na een hele avond klooien kwam ik niet verder dan twee printers waar niets uit kwam.... 'Zie je wel! Ik ben erin getuind,' dacht ik. Ik besloot de avond met een e-mail, waarin ik van mijn teleurstelling kond deed, naar de makers van FS+.

De volgende dag ontving ik een keurig bericht terug. Binnen vijf minuten had ik alles aan de praat! Ik had een dubbele punt (:) over het hoofd gezien..... Maar, zo werd mij verteld, ik was niet de enige. Nu beide printers werkten, durfde ik ook de Turbodriver van CC te installeren.

En inderdaad: Het werkt!

Met een gewone kabel! De snelheidswinst is echter te verwaarlozen. De Turbo heeft misschien iets meer instelmogelijkheden, ik vind de Acorn printerdriver zijn werk mooier doen. Ik moet daar wel bij aantekenen dat ik voor mijn BJC600 de driver voor de BJC620 gebruik, want dat scheelt bij goede instelling een stuk. Hoe werkt het?

De manier waarop FS+ werkt is heel eenvoudig. Zet het ergens op je harddisk. Dubbelklik op het ikoon (Bij mij staat het in mijn bootfile evenals !printers). Het programma verschijnt op de taakbalk. In Printers kies je bij printercontrol, connections de optie 'File'. In het veld hierachter vul je in: FastSpool: Vergeet de dubbele punt niet! Bij de Turboprinter vul je in: FastSpool:turbo. Dat is alles!

Wat gebeurt er nu? Als je een printopdracht wegstuurt maakt deze een kleine omweg. In Scrapdir wordt automatisch een directory 'FastSpool' gemaakt. Hierin verschijnt je 'Printout'. Van hieruit wordt wordt de printinstructie naar de printer gestuurd. Gevolg van dit alles: Je desktop is in een mum van tijd weer vrij en je printer klaart in één keer de klus!

Opties
In het menu van PS+ vind je nog een aantal opties, die inmiddels op mijn verzoek (onmisbaar: email!) verder aangepast en verbeterd zijn. Ik ben er nu zeer tevreden over. Alles werkt (naar mijn weten) zoals het hoort.

Ik had nog even een probleempje toen ik een boekje (pamphlet) wilde printen vanuit Publisher. Maar middels de optie 'immediate' werkt dat nu ook feilloos. De printer stopt nu mooi als de voorzijden zijn geprint en vervolgt zijn opdracht na het omdraaien van de papieren.

'Turbo' voor elke printer voor minder dan de helft!
Zoals ik al eerder stelde: Het is te mooi voor woorden! Vanaf nu heb je voor elke printer, waar Acorn een driver voor heeft, de beschikking over een 'turbo driver', alleen heet die nu FastSpool+. Het schijfje zit niet in een mooie kartonnen doos, maar het kost wel minder dan de helft van wat de 'echte' turbodriver moet kosten, die daarbij slechts één bepaald type printer ondersteunt en met zo'n onhandige kabel werkt.

FastSpool+: De Turbodrivers voorbij!

Toen ik deze laatste zin intikte realiseerde ik me dat je dat op twee manieren kunt opvatten. Maar dat geeft niet, want beide zijn maar al te waar.

Henk Huinen
hhuinen@nedernet.nl
http://www.nedernet.nl/~hhuinen