Communicatie via e-mail of BBS
Cor v.d. Heijden

Er zijn een aantal personen die wel eens een email zouden willen kunnen versturen maar die de kosten van een provider te hoog vinden. Voor deze mensen is het wellicht zinvol eens te kijken bij een digitale stad in hun omgeving.

Het gebeuren digitale stad is een soort stichting waarbij men gratis kan kennismaken met emailen en websurfen. Elke digitale stad heeft zo haar eigen mogelijk- en onmogelijkheden. Vaak krijgt men maar beperkte mogelijkheden. De beperkingen kunnen zitten in:

  1. alleen maar emails kunnen verzenden naar personen die .nl als laatste 3 karakters in het emailadres hebben
  2. alleen een beperkt aantal nieuwsgroepen kunnen lezen: nl.markt, nl.comp, nl.hardware, nl.mac.hardware, en zo nog een stuk of 40 meer
  3. wel over de gehele wereld emailen maar niet kunnen browsen.

Ook combinaties kunnen voorkomen. Dus men kan zo'n beperkt aanbod gebruiken om te leren surfen en te leren emailen en ook het omgaan en installeren van de te gebruiken software kan op een goedkopere manier geschieden. Op het moment dat de beperkingen zich echt doen gelden heeft men reeds ervaring en kan men omzien naar een provider. Maar men heeft dan al het modem en de instellingen van de software onder de knie
LET OP: Het kost natuurlijk wel telefoontijd!!

Als eenieder zo eens een aansluiting zou proberen dan zouden een heleboel leden contact met elkaar kunnen onderhouden op een voordelige manier. Het is misschien wel zinvol om dan een nieuwsgroep op te richten in de alt hiërarchie; alt.comp.acorn bijvoorbeeld.

Een ander fenomeen dat ook nog steeds bestaat zijn de Bulletin boards. Deze bestaan al uit de oertijd van de computer en ook in de tijd van de BBC bestonden ze al. Er zijn nog steeds een hele schare trouwe gebruikers van de BBSen en zelf poll ik ook wel eens. Toen ik een paar maanden geleden voor het eerst 'echt' contact maakte en eens kon rondkijken was het toch uitgebreider dan wat ik daarvoor van een BBS te zien heb gekregen.

Het een sluit het ander niet uit als iedereen op een van beide systemen aansluiting heeft dan heeft de hele club contact met elkaar en dat kan de communicatie binnen de vereniging alleen maar ten goede komen. Ik lees de acorn related nieuwsgroepen van de tijd dat alleen John Kortink en Pieter Tiggelers er hun ervaringen deelden en ik poll pas een paar maanden op BBS de Randstad dus ik kan moeilijk de voors en tegens van beide gaan verkondigen. De BBSen kan iedereen vinden in ons lijfblad en hieronder voeg ik een overzicht van de tot nu toe aanwezig digitale dorpen, gemeenten en steden toe.