Intel en StrongArm

vertaald door Willem Schuyf

Intel zet de ontwikkeling van StrongArm voort.

Intel heeft een overeenkomst met de Britse firma ARM (Advanced Risc Machines ) afgesloten voor verdere ontwikkeling en fabricage van Digital Equipment Corp's populaire 32-bits Risc StrongArm processor.

Intel, hoewel dominerend op de desktop processor markt en voorts in toenemende mate op het gebied van servers en werkstations is op het moment klein in mobiele en geïntegreerde microprocessors. Mocht Intel nu besluiten de StrongArm actief te promoten, dan zou ARM Co de doelstelling om jaarlijks 100 millioen ARM processors te verkopen kunnen halen bij het eind van deze eeuw.

Digital's StrongArm team werd in oktober naar Intel overgeplaatst als onderdeel van een gerechtelijke schikking over octrooirechten, maar de overeenkomst is gekoppeld aan een succesvolle her-onderhandeling van een overeenkomst met ARM die het StrongArm ontwerp levert.

Destijds bestond twijfel of Intel echt enthousiast was om StrongArm toe te passen, dit gezien de mentaliteit van Intel dat het geen eigen ontwikkeling betrof.

ARM is geen fabrikant van chips doch haalt haar inkomsten uit verkoop van ontwerpen aan buitenstaanders zoals NEC,Rockwell,Samsung and Sony. Royalty verdiensten belopen circa 50% van de inkomsten en de maatschappij verkoopt ook diensten zoals advieswerk en training.
Na afsplitsing in 1990 van Acorn Computers ( die nog 43% van de aandelen bezit ) is de jaarlijkse groei gemiddeld 70% en beursgang wordt binnenkort verwacht.
De StrongArm processor is een gezamenlijke ontwikkeling van ARM en Digital.

Opzet was de kosten van Digital's Hudson te drukken en een hoge-snelheid processor aan ARM's ontwerpserie toe te voegen. Met een snelheid tussen 100 - 233 Mhz wordt tot 300 dhrystone MIPS ( miljoen instructies per seconde ) gehaald hetgeen vergelijkbaar is met de standaard Intel Pentium processors.

Gezien slechts 15% van het voor de Pentium benodigde vermogen wordt gebruikt is StrongArm zeer geschikt voor mobiele computers in vergelijking tot Intel's "energie slurpers".

Wilco DijkstraAndere lof voor StrongArm staat in CNET NEWS.COM February 23, 1998 :

.... Intel gaat StrongArm microprocessors maken voor gebruik in "handzame" apparatuur en andere laaggeprijsde toepassingen (zoals telefoons, modems spelapparatuur en netwerk computers) waarmee de grootste chipfabrikant ter wereld meedingt in de zeer grote potentiële markt buiten de PC sfeer.

De overeenkomst dient nog te worden goedgekeurd door de Federal Trade Commission, en zou Intel dan snel een plaats geven op de groeimarkt waar ze nog moet binnenkomen.

....De StrongArm processor heeft een grote reputatie als een chip die veel levert voor een lage prijs en wordt in ruime mate toegepast in draagbare apparatuur daar het energieverbruik laag is. Apple gebruikt de chip in haar MessagePad 2000 en Wyse vindt een toepassing in terminals.

... Een verder voordeel is dat StrongArm in goede mate kan samenwerken met andere ARM chips die door Texas Instruments en anderen worden gefabriceerd.

... Ron Smith de vice president en algemeen manager van Intel's Computer Enhancement Group merkt op dat StrongArm processors een grote potentie zullen hebben op de markt. Krachtige microprocessors met laag energieverbruik zijn essentieel voor de toekomst van draagbare apparatuur en bij geïntegreerde toepassingen "wanneer de deal doorgaat dan zijn wij van plan het produkt te verbeteren"

..De overeenkomst betreft Digital's SA-110, SA1100 en SA-1500 microprocessors alsmede ander onder ontwikkeling zijnde produkten.