M is C een column van MC

Nu iets wat feitelijk des columnist is. Namelijk het zonder aandragen van een oplossing aan de kaak stellen van wat velen ervaren als een onjuiste omstandigheid. U hebt ervan al iets kunnen proeven in mijn columns.

Het probleem (nou ja) is de dealer. Volgens Van Dale is een dealer een handelaar, de Webster zegt (mijn vertaling): een 'trader'(= handelaar), een zakenman. Als ik als particulier nu Philips radio's verkoop, ben ik dan Philips dealer? Neen, zegt men hier (en in de meeste landen), ik ben niet door de fabrikant gekenmerkt, geregistreerd, 'geaccrediteerd' dus ben ik geen officiële dealer voor Philips. Maar, vooropgesteld dat ik het vereiste quotum haal wordt mij wel geleverd en in feite zorg ik er voor dat het produkt wordt verkocht.

Tot zover is er niets aan de hand al zullen de meeste dealers mij als beunhaas betitelen. Anders wordt het als de fabrikant weigert mij het produkt ter doorverkoop te leveren. Wil ik dàn Philips radio's verkopen, zal ik ze via een ander kanaal moeten zien te betrekken. Dat andere kanaal is meestal een officiële dealer (in een ander land voorzover binnen de EU) waarvan de fabrikant weet dat ze doorleveren aan mij.

In de automobiel wereld kennen we dat al lang: de sub-dealer.

En in de PC wereld? Officieel zijn ze er niet maar in feite bestaat het fenomeen wel degelijk. Ik wil mijn computer niet kopen bij dealer A maar bij mijn vriendje P. Aan A heb ik de pest alhoewel hij toch service levert en van mijn vriendje ... nou ja, 't is mijn vriendje. Ik weet natuurlijk niet dat mijn vriendje de machine betrekt bij dealer A en niet van de fabrikant.

En als ik wat heb met mijn machine, dan ga ik toch naar mijn vriendje P die het op zijn beurt weer inlevert bij A. Geen probleem, toch? Niet in de auto wereld, wel in de PC wereld. Daar zegt dealer-dozenschuiver B dat mijn vriendje Beun de Haas is want hij snoept een klant -mij- af. Zegt B dat nou ook van A? Welnee, die twee borrelen met elkaar en B zegt tegen A dat hij zoveel heeft 'omgezet' waarop A zegt dat hij meer omzette. Alleen zegt hij er niet bij dat hij dat "meer" te danken heeft aan de activiteit van P!

Ander fenomeen: dat van de zelfknutselaar-verkoper. Die knutselt een apparaat in elkaar zoals jíj dat wenst. In de DOS-wereld legio voorkomend, in onze wereld nog niet, voor een ander platform zelfs verboden. Zelfde toestand want ook die snoept een aanstaande klant weg. Alleen. dié zelfbouwer wordt wèl aanvaard.

U vindt die gang van zaken maar vreemd; is het ook. Nog vreemder is het geval waarin officiële dealer B bewerkstelligt dat beuntje P bij de fabriek "op de zwarte lijst" komt terwijl B wel levert aan ex-dealer C.

Ex omdat C na verloop van tijd het quotum niet meer haalt. Ik ben benieuwd hoe EU-commissaris Karel Van Miert daarop zou reageren, moest 'ie het weten.

groetend, Max van Loon