Themadag en aankondiging
besproken door Pieter Drost

Afgelopen 22e maart was in Utrecht een HCC thema dag. Het thema was Programmeren en Besturingssystemen. Niet bekend zegt U? Dat overkwam mij ook, maar gelukkig werd ik op de valreep er attent op gemaakt en kon er beperkt tijd voor vrijmaken. Er zouden lezingen worden gegeven waarvan de eerste om half elf over Acorn Risc OS machines.

Bij binnenkomst was de bewegwijzering wat vaag waardoor ik in de lezing binnen kwam terwijl deze reeds was begonnen, tot mijn verbazing in het Engels en duidelijk slecht voorbereid. Gelukkig niet door kwaliteit maar te late organisatie. Maar alle lof, voorlopig was er een lezing en redelijk wat belangstelling, waarvan velen later de Engelsman die de lezing had gegeven wisten te vinden in de ECD stand om meer informatie te vergaren. Na de lezing had ik nog maar zeer beperkt tijd over om de rest te zien. Maar wat ik gezien heb was behoorlijk verzorgd met veel demonstraties, nog geen beloofde versie van windhoos 98 wel alle bekende programmeertaal gg's.

In het bijzonder vermeld ik nog de Basic gg welke een vraagbaak heeft voor Electron/BBC basic en Basic IV hetgeen bij een van onze bestuursleden niet bekend bleek, terwijl ik er toch al een paar jaar voor sta. Duidelijk verdient dit dus wat meer bekendheid. Even zo goed nam ik het mezelf kwalijk dat ik de themadag niet tijdig had bemerkt. Wat betreft zowel Big Ben Club als Basic gg, meer bekendheid aan geven want volgende keer wil ik er meer tijd aan besteden. Nu moest ik veel te snel door naar een eerder gemaakte afspraak.

Pieter Drost, Vraagbaak Basic gg, zie Computer Totaal.


Do 23 april I²C avond in regio Den Haag

I²C is zoveel als een serieël protocol om IC's onderling te laten communiceren, ontwikkeld door meneer Philips om het aantal verbindingen tussen IC's onderling te verminderen en daardoor tot een meer eenvoudige printplaat te komen.

Ook is op de video scart verbinding ruimte gereserveerd voor deze 3 draads verbinding om IC's in verschillende apparatuur onderling te laten communiceren en daarmee de apparatuur elkaar te laten besturen op eenvoudige wijze. Ook is het protocol op alle Archimedes machines aanwezig op de podule bus en wordt het protocol gebruikt voor het Cmos geheugen en de klok welke beiden zitten in een 8 pins IC van .... jawel meneer Philips.

Het is een mogelijkheid bij uitstek om zonder te solderen in de machine een gemakkelijk bestuurbaar I/O te bedrijven. Wat allemaal mogelijk en onmogelijk is zal op deze avond worden besproken, naast een brokje theorie en een aantal praktijk voorbeelden. Ook zal worden behandeld een Basic Computer zoals beschreven in de Elektuur daar deze naast RS232 ook werkt met I²C, deze mini computer geeft de mogelijkheid de Archimedes uit te zetten terwijl de aangehangen hardware bestuurd blijft.

Geïnteresseerd? Kom dan!

Pieter Drost