M is C een column van MC

Het is nu mei, als ik dit verhaaltje intik, en het is bloedje heet. Bijna 30 graden en dat in een land dat toch wel op het bovenste (lees noordelijke) deel van het noordelijk halfrond ligt.

Sommigen zeggen dat dat komt door het broeikas effect. En dat is weer het gevolg van de omstandigheid dat de mens fossiele brandstoffen verbrandt. Te veel, zeggen sommige geleerden.

Ik vraag mij dan af of zij dan eens hebben bekeken hoe groot het effect van de lucht in geslingerde stof en allerlei mono- en duo-oxyden was door bijvoorbeeld de uitbarsting van de Krakatau. Of van de Vesuvius tijdens de Romeinen. Om maar een paar luchtvervuilers te noemen.

Goed, vanwege onze komende verhuizing naar het Zeeuwse Goes moet dus worden geselecteerd. Dit gaat (kan!!) mee, dat gooien we weg. Weg doen?? Vrienden, ik kan je verzekeren dat verhuizen een uitstekende proof is op de verbinding in een huwelijk.

Wij hebben gezamenlijk 37 meter boeken waarvan misschien 20 meter romans e.d. Dat moet terug naar 20 meter totaal maximum anders hebben we zelf geen zit- en staruimte. Kookboeken (600!), franse, engelse en nederlandse geschiedenis en verslagen (mijn aandeel), kunstgeschiedenis, musea en land- en streekbeschrijvingen (van ons beiden). En dan natuurlijk zo'n 3000 dia's van vrijwel uitsluitend streken, stadjes en de mensen die daar wonen: ik ben voyeur van mens en dier.

Ik zei het al, veel moet weg, dus ga je kijken wat je al zo hebt. In de loop des tijds gekocht en 'op een hoop gegooid'. Wat mijzelf betrof ben ik geschrokken wat ik alzo van onder het stof vandaan sleurde. Ooit gekocht, gemaakt; gebruikt en daarna.....

Ik vond een oude zelf gemaakte Williamson versterker: 2 maal 2 KT66-ers met het toen (1951) formidabele vermogen van 12 watts stereo. De erbij gemaakte dubbele gevouwen hoorn van Altec Lansing design was al weggegeven. 12 Watts en je voelde de lage bastoontjes in je buik!!

Dan een ontvangertje op batterij in een doos van 20 x 15 x 7 cm! 4 Loctals er in: het begrip mini of 'portable' bestond toen nog niet. Dat ding heeft het nooit gedaan! Dan het eerste programmeerbare rekenmachientje van HP en daarna de 3e generatie HP-41. Met insteekbare geheugen modules. En toen kwam mijn eerste computer: een portable CP/M-etje, zo groot als de huidige Libretto van Toshiba. Die nam ik overal mee om mijn verhaaltjes 'ter plekke' in te tikken. 128KB was het werk geheugen, daar kon je aardig wat velletjes mee intikken.

Ach, het is allemaal verleden tijd en met recht moeten we voor wat betreft de electronica zeggen: Wat ging dat snel, die tijd! Que sera, sera. Whatever will be, will be.

groetend, Max van Loon