Net.Nieuws juni 1998
van Internet-adept Ferdinand Veldmans

Wakefield is achter de rug en dat betekent dat we de eerste gegevens over het uiterlijk van de nieuwe RiscPC II hebben. Het ding had als codenaam "Phoebe", nu heeft een of andere creatieve geest er als definitieve naam "Phoebe 2100" van gemaakt; de computer die Acorn de 21e eeuw in helpt. Zucht. Desalnietemin, de kast is weer bijzonder te noemen:

U moet zich voorstellen dat de behuizing donkergeel is. Hij is ontworpen door hetzelfde ontwerpteam dat achter de behuizing van de Iomega Zip drive zat. Het binnenwerk is zonder schroeven te hoeven losmaken te bereiken, net als bij de RiscPC. Tevens is nu ook het moederbord eenvoudig te verwijderen, dit zal een grote verbetering zijn ten opzichte van het huidige systeem.

Over de snelheid van het systeem is nu nog weinig te zeggen aangezien de IOMD 2 nog niet gereed was. In plaats daarvan zat er een tijdelijke chip (een FPGA als ik het goed heb) die de nieuwe IOMD simuleert. Aangezien de IOMD de spin in het web van alle I/O binnen de computer is, kon het systeem nog niet op topsnelheid draaien.

Qua software is er natuurlijk ook het een en ander veranderd. Veel wisten we al, een aantal details zijn nog gewijzigd. Maar ik stel voor dat u het allemaal eens zelf op de Acorn Expo gaat bekijken.


Ander heugelijk nieuws was de officiële aankondiging van een nieuwe RISC OS portable. De makers daarvan kwamen uit vrij onverwachte hoek. Het blijkt dat Innovative Media Solutions (IMS) samen met Interconnex UK aan het apparaat gewerkt hebben. De portable gaat de "Peanut" (pinda) heten.

De definitieve specificaties zijn nog niet bekend. Wat wel zeker is, is dat er een ARM7500FE in zit, dezelfde processor als in de A7000+. Met een floating point eenheid dus. De prijs zal rond de 1500 pond liggen en gehoopt wordt dat hij op Acorn World 1998 te koop zal zijn.


Sinds kort kan iedereen met een RiscPC beschikken over de nieuwe webbrowser van Acorn en hun Java implementatie. Beiden worden nog verder ontwikkeld. Er komt in Browse ondersteuning voor HTTPS (zonder certificates) - dat te maken heeft met beveiligde transacties - en beperkte JavaScript mogelijkheden. De versie van Java die uitgebracht is ondersteunt Java 1.0.2. Aan Java 1.2 wordt gewerkt. Daarvoor is een handgeschreven ARM interpreter in ontwikkeling die ongeveer 2,5 keer zo snel gaat als de bestaande C interpreter. Dat maakt 1.2 ongeveer even snel als 1.0.2. Op dit moment is een StrongARM noodzakelijk om Java 1.2 te draaien, tegen de tijd dat het uitgebracht wordt is dat hopelijk niet meer persé nodig.


In tegenstelling tot Anchestry 1 is Anchestry 2 eigenlijk nooit echt goed ontvangen. Dit kwam doordat de gebruiksvriendelijkheid van versie 1 niet echt terug te vinden was in versie 2, die door een andere auteur was geschreven. Daarom heeft de auteur van versie 1, Graham Crow, besloten om versie 1 verder te ontwikkelen. Dit heeft geleid tot Anchestry+ dat op Wakefield te zien zou zijn geweest. Met Acorn World moet dan vervolgens een prototype van versie 3 te zien zijn die ondermeer de volgende mogelijkheden heeft:

Anchestry+ is vanaf eind juni beschikbaar voor ongeveer 60 pond. Anchestry 3 moet rond de kerst in de winkels liggen voor ongeveer 110 pond. Upgrades vanuit bestaande versies van Anchestry zijn mogelijk.


Het raadsel rond Quake is opgelost. R-Comp Interactive gaat Quake voor de Acorn uitbrengen. De Quake engine is ontwikkeld samen met TBA software. Het geheel zal ongeveer 35 pond gaan kosten. Daarvoor krijg je een aantal CD's (met naast Quake ook Malice en Q-Zone), handleiding(en) en de engine discs. Quake draait alleen op een StrongARM RiscPC. Dat in tegenstelling tot Doom, waar nu ook een ARM3 versie voor beschikbaar is.

Een tweede spel dat door R-Comp uitgebracht wordt is Syndicate+, een verbeterde versie ten opzichte van het origineel op de PC. Met mooiere graphics (640x480), betere scrolling en verbeterde MIDI muziek. Het spel draait vanaf een 8MB A7000 met CD-ROM speler, een 8MB A5000 versie wordt later verwacht.

En alsof dat nog niet genoeg is komt er ook de volledige versie van Abuse. Al een tijdje beschikbaar in de freeware versie, is er nu de retail versie van dit actiespel met dynamische belichting, graphics tot 1024x768, nieuwe levels, nieuwe geluiden, verschillende moeilijkheidsgraden en een level editor. Het spel zelf kan ook in een window gedraaid worden. Het is ontworpen voor 8MB RiscPC systemen, een ARM7 wordt aanbevolen.


R-Comp zit niet bepaald stil. Naast het uitbrengen van diverse spellen is er nu ook HTMLEdit Studio. Dit is een complete set van applicaties om websites mee te maken. De set bevat naast een herschreven handleiding:

Dit geheel gaat ongeveer 105 pond kosten.

Tevens is nu SiteMaster beschikbaar, een programma om websites te reorganiseren of delen van websites andere namen te geven. Het is mogelijk een boomstructuur van de complete site te zien, delen van de site eruit te lichten, een zoek-en-vervang operatie uit te voeren over de hele site, alle links te controleren en meer.

Last but not least is er nu PCSound Professional 2. Een driver voor de PC kaart die volledige compatibiliteit met SoundBlaster 16 realiseert. Dit is vooral een uitkomst voor mensen die veel spelletjes op programma's onder DOS gebruiken. Windows 95 herkent PCSound Pro nu als een standaard SoundBlaster.


Langverwacht is er nu eindelijk Rhapsody 4. Belangrijkste eigenschappen zijn:

Normale prijs ongeveer 135 pond met flinke kortingen voor gebruikers van eerdere Rhapsody of ScoreDraw versies.


Clares komt met het bericht dat WimpBASIC 2 nu beschikbaar is. Verbeteringen zijn ondermeer:

Prijs ongeveer 110 pond met kortingen voor bestaande gebruikers.


Liquid Silicon brengt een nieuwe versie van hun MIDI sequencer MelIDI uit. Er is nu ondermeer:

De handleiding en een demo versie zijn te downloaden vanaf de website: http://wkweb1.cableinet.co.uk/liquid/melidi/


Een relatief nieuwe eend in de Acorn bijt is Dansoft Development (http://www.dansoft.co.nz/). Zij brengen een verbazingwekkend professionele applicatie uit genaamd WebFX3D. Hiermee kunnen 3D graphics (ook 3D fonts) gemaakt worden en vervolgens bewaard worden als (web)image, animatie, drawfile of VRML file. In tegenstelling tot de meeste 3D pakketten is het eenvoudig in het gebruik. De resultaten van de applicatie zijn mooi te zien op hun website waarvan dit een

is:

Het hele pakket is zeer flexibel opgezet en kan door middel van plug-ins uitgebreid worden, een techniek die bij steeds meer applicaties toegepast wordt. Een goede zaak lijkt me. Transparantie van sprites worden ondersteund net als anti-aliasing, schaduwen en geoptimaliseerde paletten. Het draait vanaf een Acorn met RISC OS 3.1, maar een RiscPC wordt aanbevolen. Prijs ligt op 34 pond.


Als laatste kan ik melden dat vanaf TopixWEB (http://www.dse.nl/~topix/) Chip-8 gedownload kan worden. Dit is een emulator voor een 4K virtual machine gebaseerd op de 1802 processor (in de jaren 70 en 80) en op de HP-48c (jaren 90). Het ondersteunt maar liefst 64 bij 32 hele pixels (128x64 op de Super-Chip8 - het is ongelofelijk, Mike!) en een geluidskanaal. Software voor deze emulator kan vanaf het web gedownload worden.

Ook voor de afgelopen edities van deze rubriek kunt u terecht op bovengenoemde site. Wellicht handig om eens een link naar een bepaald product of onderwerp op te zoeken en gelijk er heen te springen. Reacties zijn ook altijd van harte welkom!

Ik wens u allen veel plezier op de Acorn Expo. Tot mijn spijt kan ik er zelf niet bij zijn, dus ik zal tot Acorn World geduld moeten hebben om Phoebe 2100 te zien...

Tot volgende maand!
Ferdinand