Cool! (switch)
waarmee Theo Scheurkogel gelukkiger wordt

Vorige Asterisk viel mijn oog op !Coolswitch (blz 28). Dat was nou wat ik altijd al mis in RiscOs. Wij hebben vaak veel vensters over elkaar heen hangen. Om iets nieuws te saven zitten daar vaak dirvensters tussen. Het voorste venster laat zich wel makkelijk naar achter werpen, maar soms kan je een achterliggend venster niet eenvoudig naar voren krijgen. En dat terwijl je vaak even snel tussen twee vensters heen en weer jongleert.

Met !Coolswitch is dat opgelost. Maar ook wie maar 1 brief in !StrongED schrijft heeft er baat bij? Lees!
!Coolswitch is op de hoogte van alle open vensters. Het geeft je twee menu's, die je oproept met de comfortabel onder je linkerduim en middelvinger liggende toetsencombinaties AltTab en CtrlTab.

Je legt je duim op Alt en tikt even op Tab. Midden in beeld verschijnt een menu van de verschillende applicaties, waarvan er open vensters zijn. Door een slimmigheidje staat de cursor altijd op de vorige applicatie!

Als je extra tikjes Tabt loop je door het menu, maar meestal hoef je alleen de Alt los te laten om het andere venster boven te krijgen. Fraai is, dat dat ook werkt, als je iets wilt saven. Je kent dat wel: je hebt zojuist een prachtige filename opgegeven, bijv "Dis Knödde" met een Alt160 voor de spatie. Blijkt er weer geen dirvenster in beeld om het icon naartoe te slepen. Je muis hangt met het icon als Icarus in de lucht. Loslaten betekent straks opnieuw intypen. Maar AltTab smijt al je open dirvensters naar front, kies maar uit! Kies maar uit? Ja, met CtrlTab kan je dan lustig doorgaan.

Zelfde werking, maar dan met de doc's binnen hetzelfde programma. Dus in de praktijk gebruik je CtrlTab als je aan het copiëren bent, en AltTab als je aan het multitasken bent. Meestal kijk je niet eens meer naar het menu, omdat-ie automatisch voor het vorige venster kiest. Zelfs in het bewerkingsvenster van !Sibelius kan je het gebruiken, alleen zit je dan opeens in een 4-kleurenmode. De terugkeer naar !Sibelius lijkt mislukt, omdat die het scherm niet direkt herschrijft, maar het werkt verder toch super. Helaas werkt de Icarustruc niet met !Draw, !Edit, !Paint.

Dit is echt goed jatwerk. probeer 't eens uit!