!FoonGrep revisited
en hoe Theo Scheurkogel zijn vrije uren doorbrengt

Dit artikel is een vervolg op een artikel van mij in *15.6 - blz10 en het vervolg daarop van Nico ter Haar in *15.9 - blz11. Het kan handig zijn de voorafgaande artikelen er even bij te pakken.

Naast echt zinvol gebruik vind ik het ook lollig om zomaar allerlei zoekopdrachten te geven. Zo heb ik inmiddels, door te zoeken op woorden in het extra informatieveld, dikke databases van violisten, pianisten, etc. Als er dan op TV een supergitarist Leonardo Amuedo speelt staat mijn 4speed direct weer diep te zuchten.

(!Foongrep-icon staat op mijn pinboard, in de !run heb ik een regeltje toegevoegd om een diepe subdirectory -genaamd "Onzin"- op het pinboard te zetten. Ook al gun ik Cindy Pielstroom dan geen plekje in mijn hart; zo'n naam vraagt toch om een onderzoekje! En dat kost je dan 0,5 Kb schijfruimte). Juist het zuchten van m'n Mitsumi maakte me geïnteresseerd in een nieuwere CDfoon.

De officïele programma's zetten allemaal wat op harddisk; !Foongrep1 moet het zonder doen. Met !Foongrep2 kan je zelf kiezen hoeveel je op de harddisk zet. Hoeveel zou een landelijke zoekopdracht versneld worden? Met cd96 is het zo'n drie kwartier... Maar daadwerkelijk kopen deed ik pas, omdat de cd98 ook (zij het alleen onder Windows) met een klik een Citydisk-achtig kaartje oproept, waar je in en uit kan zoomen van straat- tot landformaat. Er staat dan een vlaggetje om het centrum van de gevonden postcode aan te wijzen. Dat kaartje kan je eenvoudig saven en gebruiken voor je invitatiekaartjes!

Toen ik cd98 kocht moest ik eerst zelf diep zuchten, want de update voor !Foongrep was nog niet klaar. Daarna bleek, dat de interface voor Windows knopjes heeft, die de schermopbouw van !PC in de war brengen: er ontstaat een veldje knoppen, dat zich niet zomaar laat opschonen; heel irritant. Hopelijk is dat met een nieuwere versie van !PC, of met andere instellingen ervan, op te lossen. Desondanks blijft er nog een fiks deel van de kaart over, wel degelijk bruikbaar.

Nu dan meer over !Foongrep zelf, bij Nico op de Expo gehaald. Mijn diepe zuchten kwamen hier zowel van bewondering als van "waarom is dat niet slimmer"...
Tot nu toe hield ik zelfs vast aan versie 1.00, omdat ik daar (zie artikel *15.6) de iconmapping en templates had aangepast. Vanaf de volgende versie was dat namelijk onmogelijk geworden.

De huidige versie heeft de invoer helaas verdeeld over vijf schermen, waar je met extra muisklikken doorheen moet, terwijl je vingers op de letters horen te rusten. Oke, je hoeft niet elk scherm te openen. Maar ik merk, dat ik dan nog weleens vergeet om een veldje leeg te maken... Sowieso is er allerlei extra geklik nodig, dus ik hoop dat er weer een groot scherm komt. Met

heb ik wat in elkaar gefröbeld van ongeveer 580x500 pixels.

Dat gebruik ik nu om aan de hand daarvan de functies aan de orde te laten komen. Eén veld voor de Naam is echt ideaal, want dat was lastig in versie 1. Voorletters mag je achter een komma achter de naam toevoegen, ook als je de volgorde niet zeker weet gaat dat goed. Fonetisch werkt soms goed en is dan prettig. Bijvoorbeeld Jaersveld vindt ook Jaarsveld, maar de naam Foudraine moet je wel netjes spellen. Ik meen dat dat helemaal aan de PTT zelf ligt.

Heerlijk is het om een wisknop te hebben! Alle velden leeg, terwijl bijv. "Onderdruk Debug" en "Max Hits" aangevinkt blijven. Maar waarom dan de uitvoerknop opeens ook terugspringt is me een raadsel. Even extra uitleggen. Je ziet op het extra

hoe het vijfde deelschermpje eruit ziet.

Elk scherm is eigenlijk nog dubbel zo groot vanwege de knoppen "wis" "stop" en "zoek". Je ziet nu ook rechts de door mij gehate knoppen waarmee je tussen de schermen moet wisselen. Er zijn voor de uitvoer allerlei leuke mogelijkheden: "HTML" geeft een fraaie tabel, terwijl je dan de browser weer kan vragen dat als !Drawfile te saven. "DBaseIII" krijgt automatisch de header en veldscheidingen mee, die ik helaas in de CSV-output nog steeds moet missen (maar dat ligt niet aan Nico ter Haar, maar aan Stijn Abel).

Genoemde outputs werken echter alleen als je een filename opgeeft. Dat is prima, want er mag geen debuginfo in terecht komen. Het wordt alleen wel wat cryptisch gemeld: "<FoonGrep2$Dir>.CLI.FoonGrep2: de `-D' optie heeft een argument nodig" Als verwende Acorngebruiker denk je dan even een bestaande file op het lege veld te smijten, want padnamen zelf intypen... dat doen toch alleen Dossers? (En nog steeds in Windows98!) Maar dat werkt helaas niet. Je kunt een volledig pad opgeven, of alleen een filename, die dan meestal in de rootdirectory komt. Als je er alleen de Y (spreek uit: Why?) intypt, dan maakt-ie ADFS::HardDisc4.$.Y waar dan altijd de vorige vondst overschreven wordt. Enige wat je hoeft te doen is de inhoud telkens even tijdig te redden.

"CSV" mag toch ook zonder bestandpad: dan komt het in een Taskwindow. Met "geen" wordt bedoeld, textformaat naar Taskwindow. En daarom eist "tekst" weer wel een pad. Ook een reden voor mij om een nieuw scherm te ontwerpen, kijk maar, volgens mij veel doorzichtiger. Het zou trouwens het fijnste zijn, als je het outputformaat na de vondst nog zou kunnen kiezen, zoals in PTT's eigen dosprogramma zelfs al. Maar dàt ligt naar ik aanneem op het bordje van Stijn Abel, die de code schreef? En de HTML moet je zelf nog met de hand filetypen als HTML, jammer. Ook al zou het je alleen maar om de conversie naar Drawfile gaan: als je het als text op je browser werpt zie je alleen maar codes, pas na filetypen verschijnt de tabel.

In het kader "Adres" (door mij iets kleiner gemaakt) kan je gelukkig met Tab naar het volgende veld. Als we niet met mijn scherm verwend worden (en zo zal het wel gaan), dan zou het toch prettig zijn als de Tabknop ook doorschakelt naar het volgende venster. En dat dan de Enter het zoeken start, want ik houd niet van de muis, en zeker niet als ik typ. Bij "straat" moet je niet wijsneuzerig zijn over de spelling; de PTT heeft zelf de namen ingekort en als je een letter meer schrijft dan zij, dan wordt-ie mooi niet gevonden. Op de cd96 werd er als je de postcode opgaf, ook in de volgorde van de postcode gezocht. Als ik dan een amerikaanse vriendin een lijstje nederlandse naamgenoten wilde geven, zocht ik postcode 1-9; hoewel dat geen inperking is. De lijst gaf dan een beter overzicht van wie er vlak bij elkaar wonen.

Op deze cd98 worden de plaatsen altijd alfabetisch doorzocht. Daardoor kan je overigens wel makkelijker zien of 't al een beetje opschiet, maar op postcode sorteren gaat nu alleen nog door het even door een databaseprogramma te jassen. In het veld "telefoonnr" mag je het netnr weglaten. Dat kan handig zijn, als je niet weet uit welke stad dat verdachte bierviltje uit je vrouw d'r tas komt...

Iets raars is er aan de hand met "Info." Dit was ook een reden, waarom ik nooit een nieuwere versie gebruikte. Als ik daar in Foongrep1 "viol" invoerde kreeg ik een zooitje orkeststrijkers en bloemkwekers en kleuterspeelplaatsen om achteraf moeizaam te gaan scheiden. Maar als je tegenwoordig "Info" aanvinkt en een term hebt staan, dan werkt die term niet meer als nadere precisering...? Die term wordt pas bij het zoeken gebruikt, als je info afvinkt!

Dat had ik nog maar net de ochtend voor de Expo per ongeluk ontdekt. Volgens mij een bug, want nu moet je "Info" afvinken, waarna je juist wel de info krijgt... Nico is inmiddels op de hoogte. De fontkeuze even op cp850 zetten kan voor DOS van pas komen.

Onderdruk Debug. Een belangrijke knop, want je ziet allemaal gehuchten voorbij komen, waar je niks aan hebt. Alleen, wanneer is-ie nou klaar? Vroeger stond er boven het uitvoervenster "running" of "completed." Wat mij betreft mag er een geluidssignaal aan te vinken zijn, want ik loop nogal eens even weg. Als je naar bestand output, dan blijft het bestand altijd schoon (alleen adressen), terwijl de Onderdruk Debug nu dient om te kiezen of je wel of niet de debug wilt zien in een venster. Prachtig.

Overigens zou het ook aardig zijn, als je bij bestandsuitvoer kon kiezen voor "toevoegen aan dat bestand," en zo kom ik op !StrongEd. Je kunt !Zap en !Edit ook gebruiken, maar bij !StrongEd is de kleur van het taskwindow anders tijdens de opdracht. Je ziet de normale kleur weer terug als-ie klaar is. Verder opent !StrongEd geen nieuw venster voor elke zoekopdracht; de nieuwe vondst wordt toegevoegd onder de vorige. Dus met cleane CSV-output naar venster van allerlei personen hoef je maar een keer te mergen me je Database.

Om te weten of-ie klaar is kan je ook Eikeltje klikken. Daar zie je dat !Foongrep2 een taskwindow geheugen toekent zoveel als je Next ingesteld staat (minimum 770Kb) (in !Foongrep1 was dat altijd evenveel). Die regel valt weg als-ie klaar is. En hier kan je een zoekopdracht quitten, die nog geen eerste vondst heeft opgeleverd. Pas als er iets is te melden wordt het taskwindow geopend en dan kan je quitten met het sluiticon, wat mij betreft mag dat window daarom direct alvast geopend.

Overigens: ik heb zelfs geen versnelling kunnen vinden door Next op 20Mb te zetten. (Ook de harddisk gaf geen versnelling). Maar de eigen snelheid van de nieuwe cd98 is echt kicken! Het niet vinden van dhr Amuedo kostte me vroeger zo'n drie kwartier, nu nog maar twaalf minuten. M'n Mitsumi is ook veel stiller, met cd96 geeft-ie van die lange diepe halen om de draaisnelheid aan te passen. Het is er nog zo een die de snelheid blijft regelen om keurig 4xspeed te zijn. Een moderne CDdrive merkt het verschil misschien veel minder.

De hele opbouw van de cd is totaal anders: de oude had zo'n 32000 files, deze nog maar 87. Nog steeds geloof ik overigens, dat de geheime nummers er ook op staan, zodat de ware hacker ze eruit kan toveren. (Vanwege debuginfo als: drie gevonden uit zes). Maar als eerste prioriteit lijkt me het eruit hacken van de plattegrondjes.

Nou was ik bijna nog een grote wens vergeten te melden, ik hoop dat Nico's Asterisk nog steeds niet aan stukken gescheurd in de hoek van de kamer ligt. Destijds had zijn tweede versie opeens direct bij het opstarten al zijn gegevens in de velden staan. Dus heb ik hoop, dat 't kan: Ik zou toch zo blij zijn, als je een aantal knoppen kon aan- en afvinken, een bestandspad kon intypen, en dan saven! En dat die stand weer terugkeert als je op de wisknop drukt!

Tijd om te registreren? Maximaal vijf hits is wel echt heel snel bereikt. Zelfs Pielstroompjes hebben we er al zes; en dan zit Cindy er nog niet eens bij. De cd kost zelf 79,- dan is 25,- registratie toch niet teveel?