Net.Nieuws juli '98
van het Internet geplukt door Ferdinand Veldmans

Er heeft onlangs weer een wisseling van de wacht plaatsgevonden bij Acorn. Dit keer een niet onbelangrijke: David Lee, de "baas" van Acorn heeft na drie jaar ontslag genomen. Hij wordt opgevolgd door Stan Boland (de chief financial officer), die meteen een nieuw management team heeft opgezet, waarin ondermeer Andy Mee, John Redford en Richard Conway plaats nemen. Tevens hebben Peter Bondar (hoofd Software Division en volgens sommigen de Steve Jobs van Acorn) en Graham Dodgson (hoofd Consulting Division) het bedrijf verlaten.

Dit alles is zeker niet negatief: Stan Boland werkt sinds november vorig jaar bij Acorn en is goed bekend met de financiële aspecten van een hi-tech bedrijf. Acorn blijft zijn aandacht richten op ontwikkelingen rond "thin clients" (netwerkcomputers) en DiTV (digitale TV) en ook de Workstations Divisie (onder leiding van Clan-hoofd Chris Cox) blijft een belangrijke plaats binnen Acorn houden, met als vlaggeschip Phoebe 2100. Binnenkort zullen een aantal partnerschappen aangekondigd worden met een aantal grote semiconductor fabrikanten i.v.m. ontwerpen voor chips voor digitale TV's.


Zoals bekend is Acorn al een tijdje bezig met de promotie van netwerkcomputers. Aan het rijtje ontwerpen dat ze hiervoor gemaakt hebben is er weer eentje toegevoegd: de DeskLite. Deze is gebaseerd op de ARM7500FE van Cirrus Logic en is bedoeld om met Citrix WinFrame en MetaFrame servers samen te werken. Dit maakt het dus een Windows-Based terminal, waarbij op een server Windows applicaties gedraaid kunnen worden vanaf een Acorn client. De eerste apparaten gebaseerd op dit ontwerp worden begin volgend jaar verwacht en moeten rond de 200 dollar gaan kosten. Interessant!


Net zo interessant is de ontwikkeling van alweer een nieuwe RISC OS computer die niet van Acorn afkomt. Na de aankondiging van de RISC OS portable, de Peanut, heeft nu MicroDigital (een onderdeel van de Focus IT groep) de Medi aangekondigd. Dit is een desktop computer met aan boord een 48MHz ARM7500FE, 8MB RAM, 80(!) MB harddisk, CD-ROM, 8 bit sampler, 2 slot backplane en 15" monitor. Dit alles zou je voor een paar honderd pond verwachten. Niet dus, 1000 pond excl. BTW. Slik... Waarschijnlijk horen we hier binnenkort nog wel meer over.


Zoals bekend is R-Comp Interactive de laatste tijd behoorlijk actief op de Acorn spelletjes markt. Acorn Quake, Syndicate+ en Abuse waren al aangekondigd (en rond deze tijd verkrijgbaar), Descent wordt daar nog aan toegevoegd. Dit spel is een kruising tussen een vluchtsimulator (beweging over 360 graden mogelijk) en een doom / quake arcade spel, met de nadruk op het laatste. Tevens zijn ze op zoek naar mensen die hun favoriete vluchtsimulator willen omzetten naar het Acorn platform.

Toevalligerwijs wordt er, net als eerder bij Doom en Quake, ook een freeware versie van Descent ontwikkeld. Hiervoor wordt nog hulp gezocht door de programmeurs bij het afmaken hiervan. Zodra er een release beschikbaar is hoort u het.


Het lijkt erop dat hèt lang verwachte spel nu echt, eindelijk gaat uitkomen. Eternal Destiny (http://mphhpc.ph.man.ac.uk/~mbcaprt/DESTINY.html), het gedoodverfde doolhofspelletje voor Acorns, is nu af. Als het goed is zijn de eerste kopieën een week of wat geleden de deur uit gegaan. Maar een review lezen doet pas geloven! Tja Robert Templeman, een deadline voor een release en voor een studie gaan nu eenmaal niet samen! Hehe! (insiders joke)


Ik kwam in een van de nieuwsgroepen een interessant bericht tegen. Iemand had aan ARM gevraagd of Norcroft C/C++ beschikbaar is voor RISC OS. Zij antwoordden dat ze wel een versie hadden, echter alleen om hun compiler mee te testen, dus zonder runtime libraries. Aangezien ARM alleen geïnteresseerd is in de embedded markt is het er nog niet voor RISC OS. Technisch is het dus geen probleem (iets wat iedereen al lang weet). Nu is het dus de vraag wanneer Acorn eens zijn verantwoordelijkheid neemt en een versie voor RISC OS regelt. En dan inclusief een goede debugger graag...


De meeste mensen zullen onderhand wel gehoord hebben dat er een nieuw vector tekenprogramma zit aan te komen. Met de codenaam "Project Avante" belooft het een waardige opvolger te worden voor ArtWorks. Voor diegenen die er nog niets van gehoord hebben volgen hier een aantal features:

Het project wordt voornamelijk uitgevoerd door Astute Graphics (bekend ondermeer van Phantasm) en gedeeltelijk gefinancierd door Acorn. Meer details komen hopelijk binnenkort beschikbaar wanneer er een speciale webpagina voor wordt opgezet.


Minder goed nieuws is het bericht dat Graham Crow, de auteur van Anchestry (Plus), overleden is aan een beroerte. Paul Beverly (van Archive) vroeg of mensen die geïnteresseerd waren om de ontwikkeling van Anchestry Plus over te nemen met hem contact wilden opnemen.


Van de homepage van Visions Of The Impossible, bekend van het geweldige spel Super Foul Egg (http://www.geocities.com/SiliconValley/ Campus/3873/index2.html), kan de StuntRacer 2000 Track Editor gedownload worden. Dit is de originele versie die de programmeurs van het spel zelf ook gebruikt hebben, maar kan desalnietemin leuk zijn om eens naar te kijken. Een nieuwe multitasking versie is in ontwikkeling.


Versie 2.60 van het handige StrongHelp programma kan nu gedownload worden van http://home.eunet.no/~guttorvi/strong.html. De voornaamste verbetering is de mogelijkheid om manual files in subdirectories op te slaan i.p.v. allemaal in dezelfde directory. Het menu van StrongHelp zal het dan op dezelfde manier weergeven. Handig voor iedereen die last heeft van StrongHelp-manual-verzamel-woede.


Voor veel mensen zijn screensavers leuke hebbedingetjes. Echter de meeste Acorn screensavers waren niet echt bijzonder. In die situatie is nu verbetering gekomen met de release van Delirium (http://www.various-artists.demon.co.uk/delirium/) door de engelse groep Kulture. Deze heeft effecten zoals die ook in demo's voorkomen. Het werkt alleen op RiscPC's met VRAM; een StrongARM is aanbevolen.


EasiWriter en TechWriter van Icon Technology (http://www.iconsupport.demon.co.uk/) worden steeds interessanter. De laatste toevoeging aan de pakketten is de mogelijkheid van in- en uitvoer van MS Word 8 (Office 97) bestanden. Tevens is de in- en uitvoer van HTML verbeterd, inclusief het drag-en-drop linken van documenten.


In tegenstelling tot laatstgenoemde pakketten, staat de UNIX teksteditor Vi niet echt bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid. En dat is nog zacht uitgedrukt. Desondanks is het een behoorlijk krachtige editor. Het laatste dat op dat gebied verkrijgbaar is, is Vim, een editor gebaseerd op Vi. Nu ook verkrijgbaar in RISC OS uitvoering vanaf http://www.ecs.soton.ac.uk/~tal197. Enkele features:


De datum voor Acorn World is alweer bekend: van 16 tot 18 oktober in de London Arena (Docklands) deze keer. Waarschijnlijk zul je het wel de "Phoebe Show" kunnen noemen, want dan moet het apparaat in grote getalen verkrijgbaar zijn. Ik heb trouwens laatst (net als meer mensen waarschijnlijk) eindelijk toch ook eens naar de TV serie "Friends" gekeken om te zien waar Acorn hun inspiratie vandaan haalde. Ik snap niet wat ze er in zien. Helemaal normaal is ze (Phoebe) niet, maar ja, dat is de nieuwe RiscPC ook niet (en dat is maar goed ook!). Net als de meeste Acorn gebruikers wellicht ;-)

Een fijne vakantie allemaal!
Ferdinand