RiscBSD regio Amsterdam
door Willem-Jaap Renaud

Bij het doorkijken van de agenda van mijn clubblad werd mijn belangstelling getrokken door de plannen van de regio Amsterdam. Die wilde een voordracht houden over RiscBSD, de UNIX variant voor de Acorn.

Hé, dat is morgen al, kan ik dan? Ja. Maar vervoer? Bellen leerde mij dat de een wat had, de tweede was ziek en de derde moest z'n dochter verhuizen. Mijn Dos/dooze maatje wilde wel mee; Unix interesseerde hem wel.

Roel Boesenkool legde even duidelijk uit waar het is en dat het doorging. In een klein uur waren we er, eerst zagen we de beschreven basketpaal en dan het VOKA-bord. Het gebouw ligt half verscholen tussen het groen en wordt gebruikt om te gymmen of zo. Parkeergelegenheid was er voldoende.

We werden hartelijk ontvangen met programmeurskoffie en kregen meteen het onder-ons-gevoel. Regio Den Haag? Daar waren we donderdag nog. Ah ja, bij de uitleg van Pieter Drost. De voordrachtskunstenaar van vanmiddag was er nog niet, dus keken we naar wat de vijf risc-pc's en de Archimedes te melden hadden. Er was vaklectuur en ik kon even zitten met de gescheurde knieband in ruste.

Van de bijna twintig aanwezigen wilde een deel meeluisteren naar de uitleg van Judocus Borm. Hij gebruikt Unix, Linux voor zijn werk in de geneeskunde en dan thuis natuurlijk RiscBSD. Geen Windows man dus.

Je hebt twee soorten Unix, de BSD van de universiteit van Berkely en system 5 die uit de Hewlett Packard-stal komt. RiscBSD heeft nu een nieuwe variant (1.2?) die gebruik maakt van veel van dezelfde hulp bestanden (libraries) als Linux, dat op pc's draait. Je kunt dus op verschillend platformen dezelfde programmatuur draaien.

De heer Borm ging vol enthousiasme te werk maar het voerde soms wat ver zodat we met vier man overbleven. Hij legde uit dat je een nieuwe schijf opnieuw moet indelen, maar als je dat gedaan hebt kost RiscBSD 300meg en met de grafische schil 500meg. Op de harde schijf kan naast RiscBSD ons eigen RiscOs geplaatst worden dat nog steeds fantastisch draait. (naast de unix). Je kunt schakelen tussen de besturingen.

We zagen nog hoe de grafische schil, X-Windows, werkt, de Trivial Windows manager alle processen toont, die je afzonderlijk kunt stopzetten per taaknummer. Handig als die taak vastloopt, je computer gaat dan gewoon verder zonder "neer te storten". Er zit trouwens een mooie browser op RiscBSD, die Mosaic heet. En een calculator, die in grootte aan te passen is. Ik was me al aan het inlezen in Unix, maar mijn kennis is nog summier. Ik kreeg de indruk dat mijn medetoehoorders op het zelfde punt waren.

Eén ding was duidelijk, we wilden alledrie weten hoe nu te installeren op de RPC, en tegen welke problemen je dan aanloopt. We spraken af contact en een vervolgmiddag te houden, in kleinere kring.

Een beschrijving van de documentatie vindt U op ftp://ftp.ph.kcl.ac.uk/pub/acorn/RiscBSD/docs/beta.txt .