Net.Nieuws september '98
van onze Ferdinand Veldmans, woonachtig op Internet

Welkom terug allemaal bij een nieuwe reeks avonturen uit het Acorn woud. Ik hoop u de komende tijd weer te kunnen voorzien van de nodige nieuwtjes, aangevuld met enkele smakelijke geruchten. Als altijd zijn reacties van harte welkom!

Van uw verslaggever:


ARM was weer volop in het nieuws de afgelopen tijd. Een van de meest interessante berichten is dat ze bezig zijn met de ontwikkeling van de ARM10. Volgens hun "roadmap" (die aangeeft in welke richting toekomstige producten zich bewegen) zou het de kant op gaan van een 0.18 micron processor met een snelheid van ongeveer 500 MIPS. Sneller dan de huidige StrongARMs dus. Er wordt gesproken over een nieuwe pipeline architectuur en mogelijk floating point ondersteuning. De eerste details hierover worden rond half oktober verwacht.

Gelukkig zit Intel ook niet stil (nooit gedacht dat ik dat ooit eens zou zeggen...). Na een rustige periode waarin volgens sommige pessimisten de StrongARM al "dood" zou zijn, heeft Intel de draad weer helemaal opgepakt (die overigens was overgenomen van Digital). Er zijn twee ontwerpteams opgezet die beide verschillende versies van de StrongARM gaan ontwikkelen. Tevens is een derde team in Chandler, Arizona, aan StrongARM 2 aan het werken. Binnenkort start dan nog het voormalige Digital team in Austin, Texas aan de ontwikkeling van StrongARM 3. Details hierover zijn nog niet bekend, maar het is nog steeds de bedoeling de beste MIPS/$ en MIPS/W te bieden.

Het lijkt er trouwens op dat Acorn de RiscPC II gaat uitbrengen met een 300MHz StrongARM. Die volgend jaar opgevolgd wordt door een 360MHz versie. Het lijkt me trouwens prachtig om die gewoon zonder koeling te zien draaien. Terwijl de Intel Pentium II er op die snelheid uit ziet en functioneert als een soort van mini-radiator met zijn behuizing ongeveer ter grootte van een audio cassette...


Voor iedereen die geïnteresseerd is in wat RISC OS 4 (ook bekend als Ursula) te bieden heeft en wat de implicaties voor programma's zijn, moet eens een kijkje nemen op de vernieuwde Clan website (http://www.acorn.com/clan/). Hier staat een document over het schrijven voor RISC OS 4, met daarbij de opmerking dat waarschijnlijk minder programma's niet meer werken dan tijdens de overgang naar de StrongARM. Het aantal Clan leden is trouwens al gegroeid tot meer dan 6000.


Ondanks het feit dat Phoebe 2100 bijna gereleased wordt zijn er op het net nog volop discussies over de naam en de kleur van het apparaat. De RISC User verhaalde over het feit dat Acorn door de negatieve reacties over de naam over een andere naam aan het nadenken was. Even later werd via het net gemeld dat het verhaal in RISC User niet klopte. Ik hoop dat dat niet waar is. De meeste voorstellen voor een nieuwe naam waren trouwens behoorlijk fantasieloos (RiscStation, PowerStation, etc.), maar een vond ik wel heel sterk. Ik wil u graag het volgende van Paul Vigay (een felle Acorn voorstander) niet onthouden:

"Wat zeg je van de Acorn "Wat een stomme naam voor een computer"?
Dan zou iedereen er pas echt over beginnen te praten:

Klant: Heeft u de Acorn "Wat een stomme naam voor een computer" op voorraad?
Winkelier: Wat?
Klant: De "Wat een stomme naam voor een computer"!
Winkelier: Dat is een stomme naam voor een computer.
Klant: Nee. Ik wil het "Wat" model. Dat is de opvolger van het "Dat" model.
Winkelier: Wat???
Klant: Ja, dat klopt.
Winkelier: Bedoelt u dat echt? Wat een stomme naam voor een computer?
Klant: Ja precies. Heeft u ze?
GOTO stap 1."

Een aardig staaltje Britse humor :-) Ook wel humor is dat je in Engeland Risc PC's kan winnen met een wedstrijd die door Wella is uitgeschreven in samenwerking met Acorn. Wella is een daar bekende fabrikant van shampoo's...


Na Warm Silence Software met CDBurn biedt ook Cumana (http://www.cumana.demon.co.uk/) nu een applicatie aan om CD-ROM's mee te schrijven. CDBlaze ondersteunt ISO-9660, CDFS en Joliet file systems, CD-R en CD-RW, multi-sessie CD-ROM's en kan on-the-fly schrijven, d.w.z. je hoeft van tevoren geen grote ISO file aan te maken. Het geheel gaat over de toonbank voor ongeveer 80 pond. Op dit moment worden een aantal SCSI3 drives (waaronder de Philips CDD2600) ondersteund, maar dit wordt continue verder uitgebreid. Een demo versie kan via sales@cumana.co.uk aangevraagd worden.

Cumana biedt nu trouwens ook ondersteuning voor de Panasonic PD/CD parallelle poort drive (een combinatie van een drive voor 650 MB cartridges en een 6x CD-ROM drive). Tevens hebben ze drivers ontwikkeld voor de parallelle versie van de SyQuest SparQ drive. Aan de IDE versie wordt nog gewerkt.


Risc Disc 4 komt eraan. Wederom kunnen shareware/freeware/PD applicaties opgestuurd worden. Ook zijn commerciele demo's welkom. Alle inzenders ontvangen een gratis kopie van de CD-ROM. Release datum ergens in het najaar. Informatie is te verkrijgen door een mailtje te sturen naar riscdisc@uniqueway.co.uk. Ook Acorn User brengt weer een nieuwe CD-ROM uit. Deze moet dan op Acorn World tegelijkertijd met de 200e editie van Acorn User beschikbaar zijn.


Geen zin om te wachten op een download van een webpagina en dan pas te gaan lezen? Dan is WebGet (http://www.ping.demon.co.uk/acorn/webget.html) de oplossing. Hiermee kan een hele website in één keer gedownload worden en off-line (d.w.z. vanaf de harddisc) gelezen worden.


Sinds het onfortuinlijke overlijden van de Ancestry auteur, lag de ontwikkeling van Ancestry+ stil. Onlangs is APDL in het bezit gekomen van alle sources en zij hopen binnen niet al te lange tijd het programma uit te brengen. Goed nieuws voor diegenen die in genealogie zijn geïnteresseerd dus.

De broodnodige ontspanning:


Iedereen die aan de honderden levels die bij Doom geleverd wordt nog niet genoeg heeft dient zich richting http://www.argonet.co.uk/users/leenoar/ te begeven. Daar is namelijk Deth van het net te plukken; een editor voor Doom I en II WAD files.


R-Comp Interactive maakten bekend dat ze bijna klaar zijn met Descent. Alhoewel ze slechts 99% van de code af hebben (en je weet, die laatste 1% kost vaak 99% van de tijd, kijk maar eens naar Acorn Quake) verwachten ze binnen enkele weken het spel uit te brengen. En dat met 16 en 32 bpp modes, resoluties tot 1600x600 en een dikke 100 extra missies.

En alweer een nieuw volgende port in ontwikkeling: Heroes of Might and Magic II. Een strategisch spel dat zich in de middeleeuwen afspeelt. Werkt op alle RiscPC's.

R-Comp begint zich de laatste tijd aardig populair te maken binnen de Acorn wereld. Zeker nu ze met het bericht kwamen dat ze wel geinteresseerd waren in het schrijven van drivers voor een Voodoo 2 kaart. Dat is een PCI uitbreidingskaart die 3D teken operaties drastisch versnelt. De meest waarschijnlijke API zou waarschijnlijk Glide zijn. Echter, de Risc PC II is nog niet beschikbaar voor ontwikkelaars en er is nog geen goed referentie kader voor PCI projecten. Het was de bedoeling dat Acorn drivers voor een PCI netwerkkaart zou schrijven om te laten zien hoe het moet. Zoals het er nu voorstaat zijn die drivers er nog niet. Dus voorlopig moeten we nog even geduld hebben. Van de geruchten dat een ander bedrijf Acorn drivers zou schrijven voor een 3D (Piramid?) chipset die zelfs voor de PC nog moet uitkomen heb ik de laatste tijd niets meer gehoord.


Met Acorn World in het vooruitzicht kunnen we ons op veel zaken verheugen. Een van die dingen is het spel Iron Dignity, waarvan een tijd geleden al een fantastische demo te zien was. Tijdens Acorn World moet veel meer te zien zijn. Grote kans dat het op de Artex stand plaats vindt trouwens. Een eerste hint richting release datum wijst naar de eerste helft van volgend jaar. Een spel waarvan de releasedatum zonder problemen over tien jaar kan liggen (ongeveer zo lang zijn ze er immers ook al mee bezig) is Karma. En ja, het is nog steeds in ontwikkeling...

Nog zo'n spel met als probleem de releasedatum. Eternal Destiny. Eindelijk uit, blijkt uit diverse reviews dat de eerste indruk niet bepaald positief is. Het lijkt erop dat de auteurs zich wat te weinig van andermans goede ideeën hebben aangetrokken want als alleen de muziek wel redelijk genoemd wordt, moet je het wel heel bont gemaakt hebben. Geen aanrader dus, helaas.


De groep GEK heeft een spel genaamd ChopX in ontwikkeling. Dit is een sideways scrolling helicopter shoot-em up met allerlei aardige grapjes. De eerste ontwikkel screenshots geven aan dat er veel aandacht besteed wordt aan de graphics. Een goede zaak! Maar details volgen ongetwijfeld later.

Oude koeien in een nieuw jasje:


PhotoReal Printer Drivers (V1.2) van Spacetech (http://www.spacetech.co.uk). Ondersteunt nu ook de Epson Photo Stylus. Verbeterde versie van PhotoLink levert hogere kwaliteit adrukken op en gebruikt inkt efficiënter. Prijs: ongeveer 70 pond.

armTeX release 3 is een nieuwe complete TeX distribution en bevat TeX, LaTeX2e, Metafont, fonts en meer. Te verkrijgen vanaf http://freenet.barnet.ac.uk/armtex/

Junkmail2 is nu verkrijgbaar vanaf http://www.econym.demon.co.uk/junkmail/. Het is een programma om klachten te versturen naar de juiste persoon bij het ontvangen van junkmail (spam).

mICQ heeft versie 0.7 bereikt. Deze freeware RISC OS ICQ client is te vinden op http://the.hypermart.net/acorn/icq/ en is compatible met de PC versie.

Delirium, de screensaver met demo-achtige effecten heeft nu versie 2 bereikt. Op te halen vanaf http://www.various-artists.demon.co.uk/delirium/. Een aanrader voor iedereen met een RiscPC!

Een andere screensaver is AlphaSave (http://www.alphapro.demon.co.uk/). Versie 1.25 werkt vanaf RISC OS 2 en biedt net als Delirium de mogelijkheid eigen screensavers toe te voegen.

Knutselen op zolder:


StrongHelp manuals van Acorn C Release 5 en de toolbox kunnen van http://www.binghams.demon.co.uk/stronghelp/ gedownload worden. CathLibCPP is een implementatie van de standaard C++ library voor Acorn's CFront. Het voegt ook een zekere mate van exception handling toe aan Acorn C++. Te downloaden vanaf http://www.accu.org/acornsig/public/cathlib/.

Dreamscape is een C++ class library voor RISC OS. Delen ervan, zoals de Wimp/Toolbox event handling libraries kunnen ook met C gebruikt worden. Versie 1.20 is nu beschikbaar op http://www.argonet.co.uk/users/mseaborn/dscape/dscape.html.

End of file:


Dit was het weer voor deze keer. Volgende maand zult u het zonder mijn bijdrage moeten stellen, want dan bevind ik me elders op deze aardkloot. En een nieuwsrubriek twee weken vantevoren insturen werkt niet zo goed ;-) Dus graag zie ik u op of na Acorn World weer terug!

Ferdinand
http://www.dse.nl/~topix/