Reactie op reactie
door Hans Muyderman

Jaren terug hield een vriend van mij een enthousiast betoog over een Archimedes waarmee hij heel wat leuke dingen had gedaan. Een beschrijving in een computerblad over de A5000 en, later, een pakket wervende artikelen van ECD over de RiscPC deden mij besluiten dat mijn volgende machine een Acorn zou worden als mijn -toenmalige- Intel 486 aan vervanging toe zou zijn.

'n Kleine twee jaar later was het zover: m'n PC had onvoldoende capaciteit. Omdat de aanschaf van een nieuwe printer mij ook nog eens bijna dwong tot installatie van Windows (toen nog 3.11), wat ik altijd had trachten te vermijden, was het zover.

Ik sloeg een advertentiepagina open, zag een gebruikte RiscPC staan, en werd daarmee door zeer snel te reageren Acornist. Opeens was ik eigenaar van een mij onbekende, maar uiterst complete machine met alle software, boeken en tijdschriften die de oud-eigenaar in een paar jaar tijd had verzameld erbij. Ik ging aan de slag, met vallen en opstaan. Het voelde aan als heropvoeding. Niet grafisch geörienteerd ging er een heel nieuwe wereld voor mij open en kreeg ik ook al snel behoefte aan ondersteuning. Simpel denken en computeren had ik allang afgeleerd.

Ik kwam er vlot achter dat de Acorn-wereld een hele kleine is. Langs omwegen geattendeerd op het bestaan van de Big Ben Club werd ik er lid van. Hoewel aanvankelijk erg nuttig voor de allereerste contacten en ondanks een zeer vriendelijke en hulpvaardige ontvangst door leden van Regio Oost, kreeg ik er toch niet echt een clubgevoel door. Misschien wel doordat de computer voor mij een instrument is dat ik veelvuldig voor mijn werk gebruik en die voor mij nooit een hobby heeft gevormd om uren in te steken en om mezelf vervolgens te kunnen verlekkeren aan een mooi stukje programmeerwerk of een prachtige grafisch werkstuk à la Henk Huinen of zoiets. Ik kick op machines met hoogwaardige technologie, gebruiksgemak, uniek karakter en uitstraling. Op de RiscPC dus, maar ook op bepaalde auto's. Die geen confectie zijn en dat ook laten merken in je portemonnee. Maar goed, terug naar de Big Ben Club.

Geen clubgevoel dus, vanwege het gebruiksdoel van mijn computer, vanwege het feit dat ik geen feeling heb met de oude 8-bitters -en hun opvolgers tot aan de RiscPC- en vanwege het feit dat ik nauwelijks tijd en zin heb om de maandelijkse regiobijeenkomsten te bezoeken vanwege andere vrije-tijds prioriteiten. Geen clubgevoel vanwege die arrogantie die zich weinig wenst aan te trekken van protesterende medeleden die zich ongevraagd lastiggevallen voelen met plaatsing op een mailinglist omdat ze toevallig Acorn-gebruiker zijn. Geen clubgevoel vanwege het interne, m.i. kortzichtige gejuich als gevolg van het feit dat waarschijnlijk via het lidmaatschap van de Acorn Clan de RiscPC II rechtstreeks goedkoper aangeschaft zal kunnen worden, daarmee dealers passerend en hun positie nog verder uithollend. (niet op de manier door Acorn bedoeld. red.)

Dat is nog niet alles. In toenemende mate kom ik er achter dat het denken binnen de club soms wel een hele neerslachtige is. De toekomst van de club ziet er donker uit, want Acorn zelf is zwalkende en heeft ondanks (of misschien wel dankzij) de nadruk op vooral ontwikkelen en innoveren weinig feeling met de markt. Gevolg: Door te vroeg lanceren/promoten van de RiscPC-II; door het succes van Wind....95/98; doordat ontwikkelaars weglopen omdat ze niet meer weten waar ze aan toe zijn; doordat dealers onvoldoende afzetmogelijkheden zien; door dure valuta, etc., wordt het kringetje Acorn-gebruikers en -aankopers kleiner; blijft de club een club met een klein, onderontwikkeld lijf en een te groot waterhoofd om het goed te laten functioneren. Het houdt niet op van bureaucratische structuren en regelgeving. Talloze pagina's in het clubblad worden besteed aan de toekomst van de club met allerlei scenario's, tot aan het opheffen van de club toe, statuten enzovoorts.

Twee volle pagina's in corpsgrootte pt.6 heeft Henri Derksen nodig om een voorstel voor een Werkgroep AchtBitters te lanceren. Met alle respect, Henri: leuk joh! Doe't! Trommel al die liefhebbers van 8-bitters op met een korte, maar wervende oproep. Ga lekker bij elkaar zitten en hobbyen zonder eerst pagina's met bestuurlijke zwaarlijvigheid te produceren. Dat geldt voor meerdere mensen: Hou toch op met dat bestuurlijke gepier en schrijf leukere dingen.

Zet de Asterisk vol met diverse rubrieken over leuke en nuttige software voor alle machines die, hoe gering soms ook, vertegenwoordigd zijn in de club. Stroop Internet af op zoek naar leuke en nuttige PD en freeware en schrijf er over. Dan is het niet meer nodig om over de beperkingen van Win..() te schrijven en hoeft Max van Loon zijn verhuisdozen niet meer tevoorschijn te toveren. Wie schrijft het volgende interview met de volgende dealer? Wie stroopt naast Ferdinand nog meer de software domeinen voor Acorn af.

Er wordt nog steeds leuke software gemaakt en ook gebruikt, merk ik steeds meer. Wie heeft zoveel ervaring en tijd om veel gebruikte pakketten te beschrijven? Ik heb beperkte tijd, maar hoop desalniettemin nog eens iets op papier te zetten wat ik nu zo goed vindt aan !OvationPro, minder aan !Publisher en andersom (ook dat). Sinds kort gebruik ik een hele leuke !Organiser 1.31, voor het eerste gezien bij Henk Huinen en geschreven door Cris Morison die het aan 't uitbreiden is en er binnenkort een uitgebreidere commerciële release van gaat uitbrengen. Voor 'n luttele £5 registratie maak je het leuk voor zo iemand om door te gaan met ontwikkelen.

Dat geldt ook voor !Foongrep2, voor de Acorn-machines geschreven door Nico ter Haar. Ook net aangeschaft na lang zoeken: Prophet3, een mooi, zeer flexibel Engels boekhoudprogramma, nog steeds aangepast aan de eisen van de tijd (ook naar Euro-gebruik) voor de RiscPC door Apricot en door Joost Maas van Ardua Technology vertaald naar de Nederlandse regelgeving van de fiscus. Zo kunnen we nog wel doorgaan. Ik ben blij met artikelen over van alles en nog wat zoals van Ferdinand Veldmans, Henk Huinen, de schrijver van Win98 op de Pc-kaart, van Sascha en al die anderen die die leuke en nuttige dingen voor mij opzoeken en beschrijven waar ikzelf geen tijd voor heb. Ik ben ook blij met de nieuwsbrief van Frank Kraay (Desk) als aanvulling.

Ik ben blij dat er actieve leden zijn en die wil ik best proberen te voeden als ik daartoe in staat ben. Ik ben blij met landelijke initiatieven zoals de Expo en de AUM-dag waar ik, als het enigszins kan, gebruik van zal maken. Daarom ben ik, tot slot, blij met de reactie 'Big Ben 2000 van M. Koek'. Deze was voor mij de aanzet tot deze bijdrage.

De kritiek in dat artikel is mij uit het hart gegrepen. Als de Asterisk helemaal gaat verdwijnen of alleen op Internet wordt gezet (zoals iemand voorstelt) ben ik lid-af. Het belangrijkste bindmiddel voor mij is dan weg. En het moet leuk blijven. Zonder scheve gezichten naar mensen die op een of andere manier hun liefde voor een unieke machine niet willen omzetten in bezoeken van regiobijeenkomsten. Er zijn meer manieren om enthousiasme te delen.