Andere computer-leverancier?
door Peter van den Berg

Er hebben zich de afgelopen weken dramatische gebeurtenissen afgespeeld bij Acorn, en iedereen die ermee te maken heeft wordt er door geraakt. De leden van deze vereniging dus ook. Om maar met de deur in huis te vallen:

Een nauwkeurige analyse van de financiën heeft geresulteerd in opheffing van verlieslijdende projecten en afdelingen.

Geen beste timing, zoals gebruikelijk.
De Acorn computer gebruikers zijn binnen een paar dagen in het geweer gekomen en het Internet gonsde letterlijk van de berichten. Zelf heb ik me een paar dagen aangesloten gehad op een paar discussie-groepen, maar het was gewoon niet te doen. Ettelijke honderden berichten per dag.

Ook Peter Bondar, voormalig hoofd technologie, die al een paar weken eerder weg was gegaan, heeft zich ermee bemoeid. Voor het moment zijn er twee initiatieven gaande:

De eerste is georganiseerd door Robert Todd, van Todd Computer Services, die een heleboel dealers en ontwikkelaars heeft opgetrommeld voor een meeting in Cambridge. Iedereen die maar een beetje betekent op Acorn of RISC OS gebied is daar heen gegaan.
Het idee is simpel: zie de RPC2 op de markt te krijgen voordat het Kerstmis is, en zorg voor een vervolg met ontwikkeling van RO4 en wat er verder aan vast zit. In het algemeen willen ze zo min mogelijk tijd verloren laten gaan en er wordt gemikt op een achterstand van een maand op de oorspronkelijke planning van Acorn.

De enige officiële mededeling over de meeting in Cambridge vermeldt de aanname van Peter Bondar als hoofd van een nieuw consortium. Het doel daarvan is onderhouden en ontwikkelen van de bestaande Acorn product business. Maar met zo'n formulering kun je natuurlijk alle kanten op.

Het andere initiatief is van John Lee, een groep onder de naam van Xigen, die het moederbord van de RPC2 wil ontwikkelen met een USB poort erop en als het even kan ook een Pentium II processor. Dit is een project op wat langere termijn, met een geprojecteerde deadline ergens in het eerste kwartaal van volgend jaar. Let wel, dit gaat alleen over het moederbord, met processor en OS erop. De rest van de perifirie moet dan op de klonenmarkt bij elkaar gezocht worden. Op zich is daar niets mis mee, maar er gaat redelijk wat tijd zitten in het ontwikkeltraject voordat het product marktrijp is.

Tot nog toe zegt nog niemand "de koning is dood, leve de koning", maar we gaan weer eens spannende tijden tegemoet.

Voor de geïnteresseerde Internet surfer: http://www.cybervillage.co.uk/acorn/ is een goeie site om informatie op te vinden.

Hopelijk volgende maand meer nieuws!