Vraag en antwoord

*Tip voor het afsluiten van de desktop.
Als u desktop afsluit (shift ctrl F12) dan is er toch nog een mogelijk om weer in de desktop te komen zonder dat de computer herstart wordt. Dit kan wel eens handig zijn, bijvoorbeeld als er nog iets in de ramdisk staat dat u toch nog wilt bewaren. Het gaat als volgt:

Als u de desktop heeft afgesloten (met shift ctrl F12) dan krijgt u midden in het scherm een melding dat u de computer kunt herstarten of uitzetten. Druk nu weer shift ctrl F12 en u krijgt een zwart scherm met bovenaan een wit sterretje (*). Tik nu het commando 'Desktop' in en druk op RETURN. U komt nu weer terug in de desktop zonder dat de computer herstart wordt en u kunt nu bijvoorbeeld de gegevens die in de ramdisk stonden toch nog bewaren.

Dick Tanis

Tip voor Cumana's SCSIManager
Als u het ook lastig vindt dat als u Cumana's !SCSIManager opstart, u elke keer een wachtwoord moet invoeren dan is deze tip voor u. Dit probleempje kunt u namelijk als volgt oplossen: Open de applicatie !SCSIMgr (shift dubbelklikken) en open ook de applicatie !SCSIFlash. In beide applicaties staat een bestand 'password'. Hernoem het bestand 'password' in de applicatie !SCSIMgr naar 'password1' of zoiets. Kopieër dan het bestand 'password' uit de !SCSIFlash applicatie naar de !SCSIMgr applicatie. Start nu !SCSIMgr en u ziet dat er niet meer om een wachtwoord wordt gevraagd. Enige problemen of aanmerkingen? Geef ze gerust door aan mij.

Dick Tanis (77:8500/100.4 op Aconet)
(dtanis@mail.HZeeland.nl)

Les voor Photodesk
Ik heb van Photodesk een heel mooi boekwerk maar kan mijzelf er niet doorheen worstelen. Dat komt omdat hetgeen daar in staat op zich niet verkeerd is geschreven maar een heel belangrijk onderdeel mis ik. En dat is een soort van les die stapsgewijs alle handelingen langsloopt zodat je aan de hand daarvan kan zien hoe iets in z'n werk gaat. Is er iemand die daar zin en tijd voor heeft om iets dergelijks te maken?

Ger van Vugt acorn.ger.vera.van.vugt@hetnet.nl

Icoontjes de mist in
*Het probleem van de 'verdwijnende icoontjes' werd inderdaad veroorzaakt door !Longfiles. Hoe of wat weet ik niet. Ik heb nu versie 2.07 op mijn machine staan en 't probleem is over. Ben ik zelf achter gekomen.

Henk Huinen

CLI-ingang
Onder de Risc-OS desktop zijn er meerdere mogelijkheden om op de command line interpreter (CLI) te komen, kijk voor de mogelijkheden maar eens in het menu van de Task Manager. <F12> zorgt er bijvoorbeeld voor dat je op een single-tasking CLI komt, <CTRL>+<F12> zorgt er echter voor dat je een Task Window of Taak Venster opent (in bijv. !Zap of !Edit) waardoor je multi-tasking CLI-commando's op kunt geven. Naast deze 2 mogelijkheden is er ook nog de optie New Task of Nieuwe Taak waarachter een sub-menu verborgen zit waar je ook nog commando's op kunt geven en zelfs WIMP-programma's kunt starten.

Risc-OS NL
Er is nu ook een Nederlandse versie van Risc-OS, hiervoor kunt u de benodigde bestanden downloaden van de Tabsoft website (http://www.dune.demon.nl/tabsoft/) of u kunt bij de software-service de schijfjes die via de Werkgroep Acorn-NL van de Big Ben Club beschikbaar zijn, bestellen waarop de vertalingen staan van de diverse versies die er van Risc-OS in omloop zijn.

Schijf NL-01 - Bevat de vertaling voor Risc-OS 3.1
Schijf NL-02 - Bevat de vertaling voor Risc-OS 3.5 en 3.6/3.7
Schijf NL-03 - Bevat de vertaling voor de diverse meegeleverde applicaties voor 3.1 en hoger.