De pcBBC Emulator van Stuart McConnachie

Tijden gold de BBC-B Emulator van Tom Seddon als de beste, maar hij is van de eerste plaats verdrongen door pcBBC van Stuart McConnachie. Het is helaas een demo die 10 minuten duurt. Voor een volledige versie is registreren een noodzaak. Registratie kost 10 pond met 2 pond extra voor degenen die buiten Engeland wonen. Wat krijgt u voor uw geld?
DEMO GEREGISTREERD
10 minuten onbeperkt
1 geluidskanaal voor AdLib/SB 4 BBC geluidskanalen voor AdLib/SB
of PC-speaker of compatible kaart
4 ROM banken alle 16 ROM banken

De demo versie van pcBBC bevat de volgende files:
SETUP.COM Setup en configuratie programma
PCBBC.COM Emulator executable
EMULATOR.CFG Default configuratie
README.TXT Documentatie
ROMIMG\VIDEO.TBL Mode 7 character set en video tables
ROMIMG\TUBE.ROM Tube parasite code
DISKIMG\BLANK.DFS Lege 80 tracks geformatteerde DFS disk
DISKIMG\BLANK.ADF Lege ADFS L geformatteerde disk

Ook bij deze Emulator zijn nog ROMS nodig: OS, Basic en een DFS. Die horen in de Dir ROMIMG geplaatst te worden. Er ontbreekt geen enkele functie in de pcBBC Demo, behalve dan de korte werking, maar bij de geregistreerde versie (dus de volledig werkende) worden diverse extra's meegeleverd.

EXTRA

*Bug melding geeft altijd een vrije update, geregistreerd of niet*

De Emulator werkt onder DOS vanaf een 286 en hoger, alsmede op de PC kaart van de RPC (486). Het gebruik van een muis is facultatief. Er zijn twee opmerkelijke verschillen met de Emulator van Tom Seddon:

Benutten van het hele scherm en de toetsenbord emulatie die tweezijdig werkt.

Je kunt kiezen uit een PC keyboard (sneller voor intikken) of een BBC keyboard (voor spelletjes).

Voor het configureren zijn er twee manieren: door in het begin SETUP.COM te starten of achteraf door het indrukken van PrtScrn, wat een 'menu' geeft. Hier wordt alles ingesteld en ingegeven. Vanuit het menu kan men ook de Emulator verlaten en terugkeren naar DOS -ten allen tijde- en dit is daardoor een extra optie om een spel af te sluiten, bij stoppen of 'hangen' ... Het is mogelijk om allerlei soorten images te emuleren: van ssd - enkelzijdig tot dsd - dubbelzijdig. Van 40 tracks tot 80 tracks. Zelfs ADFS behoort daartoe.

<Wordt vervolgd ...> door Janny Looyenga.