Nieuwe ikonen
of de noeste arbeid van Rogier Hartgring

Ik werk graag met een Acorn (vanzelfsprekend). Door z'n snelheid maar vooral door de kinderlijke eenvoudigheid van de gebruikersinterfaces van (bijna) alle programma's. Dit in tegenstelling tot PC's, waarbij je vaak door de veelheid aan functies het bos niet meer ziet. Op mijn faculteit, Industriëel Ontwerpen aan de TU Delft, moet ik vaak noodgedwongen met PC's werken. Ondanks de nogal krakkemikkige gebruikersinterface die PC's hebben stralen ze toch iets zeer professioneels uit. Dat komt doordat het er grafisch gezien allemaal erg gelikt uitziet. Bij ons is het allemaal toch een stuk soberder. Niet dat daar iets mis mee is natuurlijk, maar vooral de ikonen bij een Acorn zien er toch vrij gedateerd uit.

Nu heb ik laatst een practicum gehad waarbij het de bedoeling was om de 'leesbaarheid' van ikonen te onderzoeken. Hiervoor zat er in het diktaat een uitleg over het ontwerpen van ikonen. Na het doorlezen van dit alles leek het mij als Acorn-gebruiker en aankomend ontwerper leuk om eens een aantal ikoontjes voor mijn computertje te ontwerpen.

Zo gezegd zo gedaan. In mijn vrije uurtjes (en als ik die niet had, mijn niet-vrije uurtjes) zat ik met !Paint te klussen aan de ikonen uit de Resources. Dit ging zo lekker dat ik na verloop van tijd (bijna) alle Resources.Wimp.Sprites22 had herzien. Daarna waren de !Printers.!Sprites22 en de !Configure.!Sprites22 aan de beurt. Door middel van het commando *IconSprites kon ik ervoor zorgen dat ze ook werden gebruikt door de Wimp. Toch lukte het niet altijd. Bijvoorbeeld !Printers haalt zijn ikonen altijd uit de Resources. Op het moment dat je !Printers opstart worden mijn ikonen weer overschreven door die uit de Resources. Sommige van mijn herontwerpen hadden ook een andere grootte dan de originele ikonen. Dit zorgde er soms voor dat deze slechts gedeeltelijk werden afgebeeld (niet zo fraai).

Ondertussen ging ik vrolijk door met ontwerpen. Ik ging nu ook 'eigen' ikonen ontwerpen: Wat geanimeerde ikonen voor het Filer Action Window, het Internet en (heel voortvarend) USB. (Best lastig in !Paint.) Nu worden deze natuurlijk niet door OS 3.7 gebruikt.

Ik zit ondertussen al ruim over de 300 ikonen (Ja, driehonderd!) Mijn bedoeling was om deze op te sturen naar Acorn. Maar tot mijn grote ontsteltenis bleek onlangs dat dit geen zin meer had. Dat vind ik toch jammer. Hieronder enkele voorbeelden (slechts 18 van de 307 ikonen tot nu toe).

Mijn vraag

Zou een van jullie mij willen/kunnen helpen bij het aanpassen van sommige programma's zodat de ikonen gebruikt kunnen worden door alle OS 3.7 applicaties? Mijn bedoeling is om het eindprodukt als Shareware vrij te geven.

Rogier Hartgring tel. 030-6062067