Net.Nieuws december 1998
van onze websurfer Ferdinand Veldmans

Vorige maand leek alles nog stil te staan rond Acorn. Gelukkig zijn er laatst weer vorderingen gemaakt. De Steering Group is weer terug op het strijdtoneel verschenen en onderhandelt met Acorn over de verdere ontwikkeling van RISC OS 4 en het uitbrengen daarvan voor bestaande RiscPC's.

Dit zou dan moeten gebeuren door middel van een nog op te richting firma. Helaas betekent dit ook dat de kansen op de verdere ontwikkeling van Phoebe minimaal zijn. Een officieel statement is er nog niet, alleen een aankondiging die hierover gedaan is door Acorn tijdens de Acorn Midlands Show op 25 november (zie afbeelding hierboven). Ook over het resultaat van de onderhandelingen van Begeman/Tulip met Acorn is niets bekend.

Iets anders waarvan de ontwikkeling officieel gestopt is, is Intertalk/ Browse. Aan Browse (de webbrowser van Acorn) wordt alleen nog door een van de auteurs, Andrew Hodgkinson, in zijn vrije tijd gewerkt. Echter op een van de nieuwste prijslijsten van Acorn stond wel een nieuwe versie van Browse vermeld (met site license), dus wellicht zijn de ontwikkelingen toch weer opgepakt. Zoals altijd laat Acorn niet op een fatsoenlijke manier weten wat er aan de hand is en waar iedereen aan toe is.

Waar wel nog volop aan gewerkt wordt is Java. Versie 1.2 is onlangs door Sun (de makers van Java) gelanceerd en heet nu officieel Java 2. Acorn Java 1.0.2 zou hier mee compatible moeten zijn en binnenkort moeten uitkomen.


Over Java gesproken, Mike Atkinson is bezig met een RISC OS look-a-like user interface geschreven in Java. Het heet PhoenixOS (http://www.ladyshot.demon.co.uk/PhoenixOS.html) en onlangs is een alpha versie beschikbaar gekomen. Dat wil zeggen dat het laat zien dat het werkt, maar nog niet echt geschikt is voor serieus gebruik. Mike wil graag weten wat anderen nu willen en verwelkomt commentaar.


Een tijdje geleden kondigde ik Amulet3 aan (http://www.cs.man.ac.uk/amulet/). Amulet3 is de asynchrone versie van de ARM 7 processor, d.w.z. dat de chip zonder klok werkt en dus op volle snelheid kan doorstomen bij bepaalde instructies. Ook neemt het verbruikte vermogen drastisch af en is er minder electromagnetische straling. Een "siliconen" versie van de chip zou al eind dit jaar klaar moeten zijn, echter wordt de Universiteit Manchester geplaagd door gebrek aan ervaren personeel. Begin dit jaar is de meest ervaren ontwerper vertrokken naar de Verenigde Staten voor een veel beter betaalde baan. Een eerste werkende versie van Amulet3 wordt nu volgend jaar verwacht.


Er is nu ook voor de Acorn een goedkope en makkelijke manier om PDF bestanden aan te maken. Ghostscript 5.10 is geport en kan gedownload worden van http://www.acornusers.org/ghostscript. Onderdeel van Ghostscript is ps2pdf waarmee een postscript file in een PDF file getransformeerd kan worden. Enig probleem is nog dat !PDF en RiScript Pro niet alle PDF uitvoer van GhostScript snappen. Programma's op andere platforms (zoals Acrobat) hebben er geen problemen mee.


Op 15 en 16 mei zal weer een nieuwe editie plaatsvinden van de Wakefield Acorn Spring Show (http://www.cybervillage.co.uk/acorn/ wakefield/show99.html). Na Acorn World de grootste beurs op het gebied van Acorn computers en wellicht nu hèt evenement om heen te gaan voor de nieuwste hard- en software.


Voor mensen die met Ovation Pro web-pagina's willen maken is er HTMLPro versie 1.051 van Levens Software (http://www.levens.co.uk/software/). Deze applicatie kan Drawfiles, Sprites, Eureka files, Tablemate files en meer aan. Er kunnen links aan plaatjes worden gehangen, aan tekstlinks wordt nu gewerkt. Tevens werkt Levens Software aan andere Ovation Pro plug-ins zoals Document Aid, Typographical Error Corrector en Auto Save.


Andre Timmermans heeft op zijn homepage (http://www.geocities.com/ SiliconValley/ Horizon/4471/dev.htm) een aantal applicaties van Michael Kuebel om leuke beelden te genereren bij het afspelen van modjes. Een voorbeeld daarvan is AudioCircles: Andere programma's zijn AudioBump, AudioVis en AudioFire.


Een andere zeer visuele applicatie is Delirium (http://www.various-artists.demon.co.uk/delirium/), een van de mooiste screensavers voor de RiscPC. Versie 2.20 is nu te downloaden en heeft nu ondermeer een password beveiliging.


Dit waren de nieuwtjes weer voor deze maand. Ik wens u allen een goed einde van het jaar en hoop u volgend jaar weer van meer nieuws te voorzien.

Ferdinand
fv@topix.demon.nl