Internet voor beginners?
door Henri Derksen

Sinds kort heeft ook de Hobby Computer Club de mogelijkheid om te kunnen Internetten. Het tarief is HCC-lid voor 75,-- per jaar plus eenmalig 17,50 voor registratie + Windows CD met Internet Explorer software (W3.x/95/98/NT4). Ook bezitters van andere merken en typen computersystemen kunnen er op terecht. Er zijn 33 lokale inbelpunten.

Nu blijkt dat men voor het registreren naar een Online Registratie Server in Nijmegen moet bellen met Internet software met PPP (PAP) met als login naam en wachtwoord guest guest. Daarna moet men met de browser naar: https://www.inter.uunet.nl/ie4signup/hccnet/. En daar zit natuurlijk het probleem, want men heeft daarvoor een beveiligde verbinding nodig. Een goede vriend heb ik Internet laten afzoeken en die kwam het volgende tegen:

Op Acorn's website bij de browsers staat dat er wel een https transport beschikbaar is, maar, in verband met export beperkingen mag dat niet buiten de UK verspreid worden. Iemand in de UK (met een registratie nummer voor Browse) kan de https upgrades per e-mail aanvragen.

Ik heb die Acorn !Browse CDrom samen met de RisCafe Java CDrom (J233), maar ik woon niet in the UK. Maar al zou die exportbeperking er niet zijn, dan nog zou ik met het kip/ei probleem zitten, want ik heb die HTTPS (beveiligde) module nou juist nodig om mijn Internetadres en password op te kunnen halen. Daarna kan men met een normale http browser tegen lokaal tarief werken. Weet iemand of deze https module nog ergens anders verkrijgbaar is, of een ander Internet softwarepakket wat wel het https (beveiligd) protocol ondersteunt?

Nadere informatie:
POP3-server: pop.hccnet.nl
SMTP-server: smtp.hccnet.nl
NEWS-server: news.hccnet.nl
WWW-server: www.hccnet.nl
Name-servers: 193.172.127.93 193.172.127.94

Eigenlijk zou er een Internet woordenboek moeten zijn, want als beginner kom je een hoop termen tegen zonder dat duidelijk is hoe e.e.a. samenhangt. Zo weet ik echt niet wat Slipdial, ppp, finger e.d. inhoudt. Wat ik wel geinig vond is dat 'pop' postofficeprotocol betekent. En 'pap' heeft iets met beveiligd wachtwoord verzenden te maken, vandaar dus dat https benodigd is. Misschien kan een ervaren Acorn Internet gebruiker een mini-cursus Internet met Acorn voor beginners geven. Want aan al die PC-informatie voor raampjes van 4 jaar geleden of zelfs voor die van vorig jaar heeft een Acorn gebruiker ook niks.

Een overzicht met lagen structuur zou al een stuk duidelijkheid verschaffen. Net zoiets als het OSI-model. Wie kan mij en andere Internet-beginners verder helpen? Van modems, datacommunicatie, Aconet, Fidonet en points weet ik vrijwel alles al. Maar van Internet nog maar verrekte weinig. Dat laatste past natuurlijk niet bij mij. Tot nu was de tijdsbelasting en vooral het financiële aspect de grootste belemmering. Hopelijk wordt de toekomst interessanter. HCCnet is daarvoor een leuk opstapje. Een beetje vergelijkbaar met Het Net, maar dan uitgebreider. Alvast bedankt voor een ieders hulp.

Met vriendelijke groet,
Henri Derksen