M is C een column van MC

Ik wens u allen veel wijsheid en geluk voor wat betreft alle onheil dat het Millennium zou brengen. Weet U wat mij van al die mensen die daarvoor waarschuwen nou hogelijk verbaast? Dat niemand zegt dat BG de fout maakte en dus aansprakelijk is.

Stel nou u koopt een nieuwe auto, u rijdt de poort uit en 1000 meter verderop.... bang! Wiel eraf en u klapt tegen de stoeprand. Duidelijke fout van de autofabrikant, niet waar? Die alles op zijn kosten herstelt. Logisch toch? Niet zo de Dosser. Hij laat repareren én betaalt daarvoor! "Toen DOS ontstond wist men dat niet". Larie, CP/M, althans de versies van HP, NEC en van Epson schreven het jaar als 1900 en men beschikte maar over 64K, soms zelfs maar over 32K!! Enfin...

Wij Acornisten interesseren ons het meest over de toekomst van RiscOS en het Acorn product. De Engelsman Peter Skirrow beschrijft in Archive van januari 1999 de toekomst. Geen langzame zachte of harde schijf of cd meer: de chip als (opslag)medium voor het systeem, een programma, data. En hij zet ROS en het Acorn product in een zeer scherp licht. Zoals over Phoebe's PCI card compatibility: 5 jaar te laat en dan nog niet eens volledig. Geen 64 bits brede poort, geen USB, etcetera.

In de toekomst is er geen centrale processor, geen cache geheugen meer. Centrale bus voor het passeren van verschillend gepolariseerde stromen is ook niet meer nodig, immers heeft iedere chip een enkele taak en z'n eigen bus. Zijn er diverse kaartsleuven zoals de FlashCard van de Palmtop computers, dan kunnen we met verschillende applicaties, zelfs verschillende systemen werken. Nog kunnen wij trots wijzen op de (af)handeling van de diverse processen in en om applicaties, de infrastructuur van het Risc OS. Voor de rest is de Wintel Box ons superieur. Helaas maar waar.

Willen wij het ROS in algemene bekendheid brengen, dan lijkt mij de enig haalbare weg een PC-kaart á la Aleph One die het ROS brengt bovenop Windows of Linux. Voorlopig misschien, maar als de toekomstvisie van Peter Skirrow nabij is, hebben we geen kaart meer nodig en weer een eigen systeem.Voor diegenen die vinden dat hun DOS -sorry, ik moet zeggen Windows (ze zien niet dat die nieuwere loc op hetzelfde spoor rijdt; laat maar)- het geweldigste systeem is, voor hen: amen ofwel het zij zo.

groetend, Max van Loon