Net.Nieuws februari 1999
zoals U al had verwacht, van Ferdinand Veldmans

Acorn Computers is niet meer. Zij dienen tegenwoordig aangesproken te worden met Element 14.

Voor diegenen die dat niet weten, het 14e element van het periodiek systeem (die uit de scheikunde) is silicium. En silicium is de bouwsteen van de digitale techniek waar Element 14 mee aan het knutselen is. Nu ze namelijk geen computers meer maken, maar zich toeleggen op de ontwikkeling van hard- en software voor digitale TV toepassingen, is de naam Acorn ongewenst. Dit omdat "het geen nauwkeurige weerspiegeling is van datgene wat we doen of van de markt die we gaan bedienen", aldus Stan Boland.

Gelukkig voor ons heeft dit Acorn niet tegengehouden door te gaan met de onderhandelingen met de stuurgroep die sinds december weer opnieuw actief was. En eindelijk heeft het ook tot een resultaat geleid, een nieuw bedrijf met de naam RISCOS Ltd is opgericht. Hun eerste taak zal zijn de ontwikkeling en marketing van RISC OS 4. Over een releasedatum is nog niets bekend, maar desondanks is dit toch wel goed nieuws!

Van hetzelfde bedrijf kwam trouwens een oproep aan alle freelance en parttime programmeurs om hun gegevens door te geven aan RISCOS Ltd, zodat een database met daarin al het beschikbare talent beschikbaar komt voor geïnteresseerden. Dit helpt zowel de markt (de opdrachtgevers die een programmeur op fulltime- of contractbasis willen hebben) als de programmeurs zelf. Een goed initiatief, daar gaat tenminste wat daadkracht vanuit. En dat is iets dat we van een zeker, niet met naam te noemen, bedrijf erg gemist hebben de laatste tijd...


Een van de zwakke punten in RISC OS is wel het ontbreken van pre-emptive multitasking. Op dit moment werkt alles met cooperative multitasking. Dat wil zeggen dat programma's pas de controle aan het operating systeem of de gebruiker teruggeven wanneer zij er zin in hebben. Bij pre-emptive multitasking is het precies omgekeerd. Het O.S. bepaalt hoeveel tijd een applicatie krijgt om zijn werk te doen. Is het nog niet af binnen die tijd, dan wordt de applicatie onderbroken en kan het zijn werk later afmaken. Dit heeft als groot voordeel dat een programma het systeem nooit kan ophouden. Op die manier kun je dus een diskette formatteren, een ingewikkelde tekening opbouwen en rustig doortypen op hetzelfde moment. Elk van die dingen gaat wel langzamer dan normaal (je hebt immers maar 1 processor), maar de reactie van de computer blijft vloeiend. Wil je hiervan een goede demonstratie, kijk dan niet naar Windows, maar naar Linux bijvoorbeeld.

Sinds kort is het mogelijk (voor een deel) dit genot ook onder RISC OS te smaken met Wimp2 (http://www.nedprod.com/programs/RISC-OS/Wimp2). Een weinig spannende naam voor een niettemin zeer interessante applicatie. Applicaties die Wimp2 ondersteunen kunnen geheel pre-emptive draaien. Aangezien er dat zeker in het begin nog niet veel zijn, is er een programma, WimpPatch, dat het mogelijk maakt selectief andere programma's met Wimp2 te laten werken. Alhoewel de resultaten wisselen met verschillende programma's, zijn er toch bij diverse mensen al positieve geluiden te horen. Het werkt trouwens al vanaf RISC OS 3.10.


Mede doordat de ontwikkeling van Phoebe is stopgezet zijn er diverse initiatieven om een nieuw verbeterd RiscPC-achtig systeem te ontwerpen. Er gaat het gerucht dat er een "RiscPC 1.5" in de maak is, die ongeveer dezelfde mogelijkheden zou moeten hebben als RiscPC II behalve de PCI bus. Dit zou het mogelijk moeten maken het moederbord van een bestaande RiscPC te vervangen door het nieuwe bord.

Een van de andere ontwikkelingen is ChiBER (http://www.chios.org.uk/), een soort RiscPC op een PCI insteekkaart voor de PC. Net een paar minuten geleden ontving ik een e-mail van de maker dat de derde revisie van de kaart nu lijkt te werken en er dus weer schot in de ontwikkeling zit. Een van de struikelpunten is echter nog dat RISC OS op laag niveau herschreven moet worden omdat RISC OS erg afhankelijk is van de onderliggende chipset (de ARM met z'n hulpjes, de VIDC en de IOC). Het besturingssysteem voor de kaart gaat trouwens ChiOS heten.


ARM's succes blijft zich uitbreiden. De laatste toevoeging aan het arsenaal apparatuur dat een ARM gebruikt is de PocketStation, een miniatuur Persoonlijke Digitale Assistent (PDA) van Sony. Het is een uitbreiding op de PlayStation spelcomputer en kan gebruikt worden om spelletjes via de PlayStation te downloaden of om als extra geheugenkaart voor de PlayStation te dienen. Hierbij kunnen spelsituaties dus opgeslagen worden en kunnen spelen hiermee ook tijds- en seizoensgebonden worden. Het (hebbe)ding draait op een Atmel single chip controller die gebaseerd is op de ARM7TDMI.


Sorteren van grote arrays in BASIC gaat erg, heel erg langzaam. Voor iedereen die daar last van heeft is er nu Armsort 3.12 (http://www.avisoft.force9.co.uk/). Het is een module die met behulp van een stercommando vanuit BASIC aangeroepen kan worden. De arrays kunnen van verschillende dimensies zijn en zowel integers, strings als floats bevatten. Van dezelfde site is ook TaskUsage versie 1.32 te downloaden. Dit is een programma om grafisch het processorgebruik van programma's en het O.S. te bekijken. De laatste versie heeft zeer weinig overhead (ook het meten kost tijd!) en heeft een "peak hold" (net als bij sommige VU meters). Aardig om eens te gebruiken wanneer je je computer erg traag vind en wil weten wat dat nu veroorzaakt.


Het was de bedoeling dat er vorig jaar tijdens Acorn World een demo competitie zou worden gehouden. Door het uitstellen (tot Sint Juttemis) van dit evenement is de competitie verschoven naar begin dit jaar. De deelnemers hebben inmiddels hun bijdrage klaar en er kan gestemd worden. Alle inzendingen staan op de Acorn User CD-ROM van februari en op de site van Acorn Arcade: http://www.acornarcade.com/features/demos/evolution/. De screenshots bij sommige demo's zagen er wederom zeer spectaculair uit en gaven aan dat de Acorn een volwaardige demo computer is. Jammer alleen dat er in Engeland niet echt een Acorn demo scene is. Want een demo party van 1 middag (zoals voorgesteld voor Acorn World) is natuurlijk niks. Zoiets moet minimaal 48 uur non-stop duren ;-)


De hobby's borduren en computeren worden niet vaak met elkaar geassocieerd. Behalve als je je eigen patronen maakt en geen zin hebt om al die vakjes met de hand in te kleuren.

XStitch Sovereign to the rescue! Dit programma van iSV Products (http://members.aol.com/isvproduct/) borduurt voort op het succes van XStitch 2 en heeft ondermeer de volgende extra features:

Het programma kost een pond of 35 en een demo versie is van de site van iSV te downloaden.


In Nederland was het geloof ik al een tijdje niet meer te verkrijgen. Archimedes World is opgehouden te bestaan en is onlangs overgenomen door Tau Press, de uitgever (lees: Steve Turnbull) van Acorn User. Een aantal artikelen uit Archimedes World zullen nu toegevoegd worden aan Acorn User.
Een ander tijdschrift dat er mee op gaat houden is RISC User. Gelukkig niet per direct, maar de laatste editie staat gepland voor volume 12 editie 10 (eind dit jaar). Toch jammer aangezien dit mijns inziens een van de betere tijdschriften is.

Hierbij laat ik het weer even voor deze maand. Wellicht dat we volgende maand meer concreets weten over RISC OS 4. We hebben in ieder geval weer iets om naar uit te kijken!

Ferdinand
fv@topix.demon.nl