Vraag en antwoord

Ik heb een paar vragen. Misschien kan iemand die beantwoorden in een volgende *Asterisk?

Meestal wordt een dergelijk probleem opgelost door middel van een schakelkastje. Nu denk ik dat dit aansluiten zonder kastje moet kunnen. Mijn denkwijze is als volgt. Maak aan een normale printerkabel een extra aansluiting aan de kant van de printer en sluit vervolgens twee printers aan. Selecteer via !Printers op de iconenbalk met welke printer u wilt printen, en zet deze printer dan online. De andere printer kan volgens mij ook aanstaan, echter niet on-line!

Nu moet toch alles goed gaan. Immers kan maar één printer de gegevens ontvangen en correct verwerken. Het is belangrijk dat de gebruiker zorgt voor de correcte keuze van de printerdriver en de printer, maar dit is bij gebruik van een schakelkastje net zo. Nu is mijn vraag: Kan dit zomaar of zie ik iets belangrijks over het hoofd?

Dan nu de tip:
Voor het daadwerkelijk opstarten van Windows95, dus als de computer nog bezig is met het nakijken van het geheugen en kijkt welke processor men in de machine heeft, kan men F8 op het toetsenbord bedienen. Hierdoor krijgt men een menu waaruit men een aantal keuzes kan maken. Één daarvan is de MS-DOS modus. Deze gebruik ik nu vaak, omdat ik geen geduld heb om Windows helemaal op te starten. Zo kan ik toch vrij snel een DOS programmaatje draaien (telebankieren bijvoorbeeld).

Wil ik wel gebruik maken van Windows of beter gezegd Word of Encarta, dan start ik de PC-kaart gewoon op, dus zonder F8 in te drukken. Wil men van de DOS modus gebruik gaan maken, dan kan het zijn dat in de DOS mode de muis of de CD-ROM speler niet wordt ondersteund. Dit is simpel aan te passen in de autoexec.bat en/of config.sys bestanden. Bij mij werkt het tot nu toe naar alle tevredenheid.

Verder wil ik laten weten dat ik het stuk getiteld: 'Risc OS uitgediept' in de vorige *Asterisk erg interessant vond. Ik ben zelf ook aan het experimenteren geslagen, en ben tot een voor mij handige Obey file gekomen. Zo kan ik nu door het dubbelklikken van die Obey file zeer snel in een directory komen die nogal diep genest is in mijn harde schijf.

Ik heb deze directory nogal eens nodig voor het verwerken van inkomende post en dergelijke. Nu scheelt mij dit een boel dubbelklikken en scrollen van de vensters op zoek naar die ene directory. Ik hoop dat er nog een vervolg op dit stukje komt. (op je wenken bediend! de redactie)

Is er misschien ook een (nederlands) boek waar dit soort zaken op eenvoudige wijze worden uitgelegd?

Michiel Kuijer

Wie herinnert zich nog het (Acorn User?) artikel waarin uitgelegd werd hoe je een gat in een Draw-object kunt maken? Er was een voorbeeld met een ongekleurd outline font dat in een gekleurd (veelhoek) vlak werd opgenomen en waar je dus een achtergrond doorheen zag. Urenlang experimenteren hielp mij niet!

Roel Boesenkool

Ik ontdekte zojuist nog een onverwacht geintje met bijv. filer_opendir scsi::4. Hierdoor kan je tegelijk twee vensters open hebben van dezelfde directory! Bijv. de ene met Full info en de andere Large icons, of met verschillende sorteeropties. Geen angst: als je iets saved in het ene, dan verschijnt het ook in het andere venster. Zie het maar zoals in !Draw de NewView-optie. Soms nuttig (bijv. bij gebruik van thumbnail-makende pro-gramma's als !Thumb en !Photofilr), nooit geweten dat 't kan.

Dit is de inhoud van de Obey-file:

| Deze opent boven elkaar 2x hetzelfde dirvenster....
| Yes.. het werkt alleen als jouw HardDisc4 die naam heeft
| Dat is toch bij de meesten zo?
Filer_OpenDir ADFS::fireball.$.Apps 2 762 944 628 -st -fi
Filer_OpenDir ADFS::4.$.Apps 2 1308 872 504 -sn -li

Theo Scheurkogel