Foongrapjes 4
Ofwel: een goeie kaartenbak, uitgezocht door Theo Scheurkogel

Ik kreeg weer eens een nieuw telefoonboek; 1.7 kg bedrukte ex-boom, waar ik praktisch nooit in kijk. Vroeger wilde ik nog weleens kijken of die nieuwe buren er al in staan. Maar de meeste gegevens krijg je van de mensen direkt verstrekt en hopelijk sturen ze tzt. een wijzigingsbericht... Als je een adresboek bijhoudt kan het makkelijk gebeuren, dat de gegevens allang niet meer kloppen.

Nou is het grappige, dat terwijl ik dit zit te typen !Foongrep op de achtergrond een database van 133 namen zit te checken. Zonder dat ik daarvoor enige moeite hoef te doen! (Oh, hij is klaar. En ik moet nog beginnen. 13 mensen met de noorderzon vertrokken, die kan ik apart proberen te vinden; de andere 120 kloppen nog). Ik gebruik hiervoor !Datapower (1.00) en !FoonGrep2 (0.20) om CD-foongids1998 ('96 ook) te raadplegen. Het kan nuttig zijn om *15-6, *15-9 en *16-6 nogeens na te lezen wat betreft !Foongrep. Het sterke punt waarom het zo eenvoudig werkt: !Foongrep2 vormt je zoekopdracht om tot een regeltje in een TaskObey. Maar je kunt zelf ook eenvoudig van die regeltjes samenstellen, zelfs met 133 tegelijk...

Je laatste zoekopdracht staat nog in de TaskObey !Foongrep2.CLI.Command, die bij dubbelklikken gelijk weer van start gaat. Open je 'm in je favoriete editor, dan kan je het een en ander leren over de juiste formulering van zo'n commandline. In de .DOCS staat ook wel het een en ander. Je kunt die regel een aantal keren copiëren en op elke regel de naam zitten veranderen. Zo wordt na één dubbelklik een serie zoekopdrachten uitgevoerd. De uitkomsten komen dan gelukkig allemaal in hetzelfde TaskWindow terecht.

Praktisch elk kaartenbakprogramma biedt de mogelijkheid om de inhoud TAB-gescheiden weg te schrijven. Als je hier kiest voor enkel de velden met de postcode en het abonneenummer, dan staat daartussenin één enkel TABje. In !Edit zie je dan bij mijn gegevens: 2273DK[09]3861813. Met zoek en vervang wil je die TAB vervangen door -t (met spaties eromheen) om aan te geven, dat daarachter het abonneenummer volgt. Een TAB vervangen lukt niet zomaar, daarom nam ik !Edit als voorbeeld.

Die laat binnen de haken zien, dat een TAB een hexwaarde heeft van 09. Die waarde heb je nodig; in de zoekbox komt dan \x09 te staan. Je moet dan Magic Characters aanvinken; in de vervangbox type je -t en GO, End-Of-File-Replace. (In !StrongED zou je Advanced aanvinken, maar let op: die wil in de vervangbox " -t " hebben). Nu staat er op elke regel iets als: 2273DK -t 3861813. Daar moet nog een heleboel voor, minstens dit: Run <FoonGrep2$Dir>. CLI.FoonGrep2 -p om 'm te vertellen, dat er eerst een postcode staat. In !Edit's Magic Chars vind je met \n de Newline. Die laat je vervangen door \n plus die hele formule.

Klaar; saven en starten maar! Je kunt nu naar de "0 adressen" springen, en uit hun positie zien op te maken wie er mist. Handiger is in !Datapower nu een extra veld aan te brengen: "in Foon'98 nog juist?" met een * wie je wèl hebt. Daardoor laten de voortvluchtigen zich eenvoudig uitsorteren. Bij kleine afstanden behoud je hetzelfde telefoonnr, dus je kunt nu met de naam-nummer combinatie een paar mensen nog in de kraag grijpen. De eerste !Foongrep versie zette tot mijn spijt de voorletters in hetzelfde veld als de achternaam. Een dergelijke kaartenbak is nu heel lui in een wel gescheiden formaat om te zetten.

Zelfs oude databases van voor 1996 (eerste betaalbare CDfoon) laten zich nu wel heel eenvoudig checken, bijvoorbeeld om een reunie te organiseren. Of een stomme namenlijst in WP5.1 van een vereniging is in no time in een nieuwe database gezet, door de verschillende formaten waarin je kunt saven. En zo kom ik dan op een laatste handigheidje. Als je iemand opvraagt, die extra inforegels heeft, dan komt dat altijd keurig uitgelijnd op je scherm. Maar als je omwille van !Datapower als CSV wegschrijft, dan is het altijd weer de vraag hoeveel velden er deze keer weer zijn; heel onhandig (lees ook *15-6).

Zeker als je in één klus 133 personen opzoekt. Wat je nu veel beter kunt doen is: CSV wegschrijven ( -,,) zonder info aan te klikken. Je krijgt zo vlotjes een strakke bak; maakt een extra infoveld aan, liefst lekker breed. Daarna run je de complete zoekopdracht nog eens, maar dan zonder csv en met info ( -i). Je kunt nu de gevonden info in het extra veld floepen, met name als je !StrongED gebruikt. De geselecteerde text sleep je direct van het ene in het andere venster.

Opvallend is daarbij, dat de Alt-toets in dergelijke uitgelijnde text een rechthoekige uitsnede kan maken. Een beetje vergelijkbaar met in een ingewikkelde Drawfile iets selecteren met Shift. Zo ben je van alle spaties af. (In WP5.1 bestaat deze functie ook onder de naam "rechthoek uitnemen"). De bovenbeschreven TaskObey maakte ik zelf met de Alt-knop van !StrongED iets anders dan ik het hier met !Edit beschreef: Eerst de Commandline met ^C vastgehouden tot regel 133 werd aangegeven. Dan naar mijn ontTABde postcode-file. Die met Alt ingedrukt geselecteerd en achteraan de eerste commandline laten vallen. Zo worden de zoekwoorden net zo netjes geplaatst, zonder gevaar van typefouten.

Ook al is de rechterrand van het Alt-gesecteerde rafelig; toch mag je 'm zelfs midden in een commandline laten vallen, want de andere parameters komen er dan gewoon weer achteraan. Dat kan nog eens van pas komen als een bepaalde parameter verplicht aan het eind moet staan. Voor zover ik weet mogen de parameters bij !Foongrep in willekeurige volgorde gezet. Voor een strakke kaartenbak raad ik aan:

-,, (CSV met voorletters gescheiden van achternaam) en
-q (weglaten van zoekinformatie).
Met -1 kan je 'm eventueel direct laten stoppen na de eerste vondst.

Veel plezier!
Theo Scheurkogel.

P.S. Om die commandline veilig en zonder typen in de zoekbox van !Edit te krijgen, gebruikte ik !Clipboard (0.05) waarmee je geselecteerde tekst in een zogenaamd writeable icon kunt copiëren.