M is C een column van MC

Diegenen onder u die mij ooit met een -beter: mijn probleem- hielpen, zeiden vaak: jou overkomt ook van alles. Ze dachten erbij: je maakt het probleem wel zelf! Ik van mijn kant dacht dan aan de uitspraak van een man wiens taak het was computer-problemen op te lossen en te verhelpen. Hij zei namelijk dat het ge-heugen-fenomeen van de chip nauwelijks wordt begrepen en ook dat we maar net een tipje van de sluier van de werkwijze van deszelfs hadden mogen oplichten. Anders gezegd: we begrijpen er nog niets van.

Korte tijd geleden moest ik de A4 instelling van mijn Deskjet aanpassen: het nieuwe A4-tje had een iets ander formaat. 'Kan niet' zegt u; wel, vergelijk dan maar van 10 verschillende merken hun A4- print. En zeg niet dat .08 mm verschil niks uitmaakt want dat kan net dat ene regeltje of lettertje onduidelijk afdrukken. Goed, Menu op het DJ-ikoon, dubbel-Sel op 'Edit paper sizes'. Je wijzigt en drukt dan op 'save'. Simpel, kind kan de was doen.

Volgende dag start ik op en in plaats van het DJ-ikoontje op de balk staat er een error-window met '!Printers.PaperRW is not a Printer Definition file'. Ik kijk in het betreffende window en daar zie ik die .PaperRW als textfile. Toen het filetype veranderd in type PrntDefn en alles was weer goed. Maar in godes naam: hoe kan het 'save' blokje dat -neem ik aan- moet saven als PrntDefn dat nu ineens is gaan doen als textfile? Ach, overkomt mij dus. En ik zelf het probleem maken!? Kom nou!

Waar ik nu over ga schrijven gaat helemaal niet over computers en u zou dat dus best kunnen overslaan. Toch nieuwsgierig?, blijf dan lezen.

Nieuwsmedia bemoeien zich uitsluitend over gebeurtenissen en ontwikkelingen die de lezer aangaan danwel hem zullen interesseren. En het bericht moet worden gecheckt. Dat wás zo, vroeger. In Engeland werd in -meen ik- de jaren 50 het 'tabloid' gepresenteerd. Een kleiner formaat krant, je kon het vol uitvouwen zonder je medepassagier te hinderen. En het bevatte roddelpraat: misschien wel nieuw voor de lezer maar geen nieuws. Zo'n blad poneerde veronderstellingen -niet specifiek vaststaande of bewezen feiten- alsof ze feitelijk waren. En daarmede ontstond een nieuwe vorm van nieuws.

Voorbeelden? De zaak Diana: al direct was de chauffeur 'dronken als een lor'; bewezen was toen nog niets. In de zaak Clinton werd al gelijk geroddeld dat het (gehele) Amerikaanse volk genoeg van hem had; de verkiezingsuitslag liet anders zien. De vliegramp op Eindhoven met het toestel van het Belgische leger: schuld had natuurlijk de domme Belg. Nu weten we anders.

Dan zwijgen we nog over hoe Winnie Sorghdrager het zou hebben gezegd, en wat dacht u van de Bijlmer ramp?! Engelse dagbladen over het nieuws van Acorn, ik heb ze niet gelezen maar ik ben toch benieuwd hoe zij 'Het Nieuws' brachten. Hoe anders zijn (nog steeds) de correspondenten van de BBC: die spraken niet over Acorn maar ook niet over de laatste escapades van BG. Alleen het droge bericht dat BT (British Telecom) en Microsoft gaan samenwerken.

groetend, Max van Loon